Hoe zit het?: mag u tijdens de coronacrisis buiten op een bankje zitten?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: mag u tijdens de coronacrisis buiten op een bankje zitten?

Boetes in België

In deze coronatijd wordt er net even iets anders aangekeken tegen doodnormale activiteiten zoals buiten op een bankje zitten. Want mag dat eigenlijk wel in Nederland? In België zijn mensen er al om beboet en in Turkije zijn alle bankjes in openlucht zelfs weggehaald…

Hoe zit het in ons land?

In ons land lijkt het zitten op een bankje in park of bos nog geen probleem. Hoewel hier het advies geldt om zo min mogelijk naar buiten te gaan, is een frisse neus halen niet verboden en mag u dus ook gewoon op een bankje zitten.

1,5 meter

Het is echter wel belangrijk om ook hier de 1,5 meter-regel in acht te nemen. Daarom is het raadzaam om altijd een leeg bankje op te zoeken en niet naast iemand anders te gaan zitten. Hoe gezellig dit ook is, het is nu gewoon niet zo handig om te doen.

Smalle wandelpaden

Let bij het uitzoeken van een bankje ook op de breedte van het pad war het bankje zich aan bevindt. Als het pad smal is, kan het zijn dat u tijdens het uitrusten niet voldoende afstand kunt houden tot voorbijkomende wandelaars.

Samenscholen

Hoewel er in principe dus niets illegaals is aan het zitten op een bankje, is het wel verboden om u hier met meer dan 2 mensen tegelijk op te houden zonder dat er voldoende afstand wordt gehouden. Dat wordt momenteel gezien als samenscholen en dat is verboden. Het RIVM schrijft hierover op de website: “Tegen groepen van meer dan 2 personen die niet 1,5 meter afstand tot elkaar houden, kan worden opgetreden.” U kunt er in zo’n geval op rekenen dat u wordt aangesproken op uw gedrag en dat u misschien zelfs een boete krijgt. De hoogte van die boete kan oplopen tot 400 euro.

bankje

Hoe gezellig het ook is, dit mag nu dus niet.

Conclusie

Op een bankje zitten in de buitenlucht is geen probleem, maar u moet zich wel aan de geldende coronamaatregelen houden. Dat houdt in dat u ten alle tijden 1,5 meter afstand moet houden. verder is het verstandig om niet meer meer dan 2 mensen in de buurt van 1 bankje te zijn. Als u dit wel doet, moet u uiteraard ook 1,5 meter afstand van elkaar houden. Wie met meer dan 2 personen bij een bankje is en niet voldoende afstand houdt, kan beboet worden.

(Bron: archief, Rijksoverheid, RIVM)

Geef een reactie

Reacties (3)

 1. klontje says:

  Ik moet wandelen omdat ik anders te stijf wordt. Ik heb snel last van lopen daar ik trombose gehad heb. Ik ben kortademig doordat ik al 91 jaar op deze planeet rondhuppel. Ik loop een rondje in de buurt en rust op een bankje omdat ik het beslist nodig heb.
  Ik heb nog geen klachten er over gehad. Ik hoop dat er rekening mee wordt gehouden dat er mensen zijn die na deze moeilijke tijd ook weer verder willen leven.

 2. Joan DArc says:

  Dat houdt in dat u ten aller tijden ??
  Mijn haren rijzen te berge. Als dit het taalniveau is van de Bron heb ik niet veel vertrouwen in de inhoud van het artikel.
  Te allen tijde een artikel goed laten redigeren vóór plaatsing, ter voorkoming van bijvoorbeeld storende drukfouten, loont de moeite. Het is maar een advies.

  1. MAX Vandaag says:

   Beste Joan DArc,

   Bedankt voor uw advies. Wij hebben deze tikfout aangepast.

   Met vriendelijke groeten,
   Redactie MAX Vandaag