boosterprik

Hoe zit het? Werkt de boosterprik direct?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: werkt de boosterprik direct?

Hoelang duurt het?

Sinds de signalering van de nieuwe coronavariant omikron is de noodzaak om snel boosterprikken te zetten alleen maar gegroeid. De vaccinaties die eerder in 2021 zijn toegediend, beschermen niet genoeg tegen deze variant, zo lijkt het. 
Een booster kan verhoogt de weerbaarheid tegen het virus en vermoedelijk dus ook tegen omikron. Maar werk zo’n booster direct, of duurt het – net als bij de eerdere coronavaccinaties – een tijdje vooral het lichaam nieuwe antistoffen heeft aangemaakt?

7 dagen

Dat laatste schijnt het geval te zijn. Het RIVM schrijft op de eigen site dat de booster na ongeveer 7 dagen effectief is. Effectief betekent in dit geval dat het lichaam dan nieuwe antistoffen heeft aangemaakt. Deze veronderstelling wordt onder andere ondersteund door een Israelisch-Amerikaans onderzoek uit oktober 2021. Hierin wordt gekeken hoe het gesteld is met het aantal antistoffen bij mensen die zeker 5 maanden geleden hun 1e 2 vaccins hebben ontvangen en 7 dagen geleden hun booster. Hieruit blijkt dat de effectiviteit van de booster meer dan 90 procent is. Anders gezegd: men is 7 dagen na het krijgen van de booster beter beschermd dan na de 2 prikken uit de basisreeks. Een onderzoek van vaccinfabrikant Pfizer laat een soortgelijk resultaat zien, net als een Britse studie.
Het is overigens wel zo dat het lichaam 14 dagen na de booster doorgaans nog meer antistoffen heeft aangemaakt dan na 7.

boostervaccin
Lees ook: Hoe zit het? Moet u een nieuw coronabewijs aanmaken na boostervaccin?

Immuunsysteem

Dat het zo werkt, heeft te maken met de manier waarop het menselijk immuunsysteem functioneert. Net als bij de eerste 2 ( of 1, in het geval van Janssen) prikken, schiet de hoeveelheid antistoffen niet pijlsnel omhoog na vaccinatie. Dit duurt even, want het lichaam heeft tijd nodig om de ziekmaker te ‘herkennen’. Vervolgens gaan de zogenoemde B-cellen aan de slag om antilichamen aan te maken, een proces dat ook tijd kost. B-cellen zijn een soort witte bloedcellen die, samen met T-cellen en T-helpercellen, ervoor zorgen dat onze afweer op niveau blijft.

Andere vaccins

Het is overigens niets nieuws onder de zon dat vaccins deze tijd nodig hebben om zo effectief mogelijk te zijn. Wie een reisvaccin wil halen, wordt ook geadviseerd om deze 10 dagen voor vetrek te nemen, zodat u zoveel mogelijk afweercellen heeft.

(Bron: Pubmed, Radboud MC, Lancet)

Geef een reactie

Reacties (12)

  Justme58 says:

  Eerst waren 2 prikken voldoende, toen kwam de booster die je na 6 maanden kon krijgen, toen werden die 6 maanden verkort naar 3 maanden. En of de booster tegen de nieuwe variant werkt is niet zeker en er zijn al berichten dat de booster na 10 weken al de werking verloren heeft.
  welingelichtekringen.nl/gezond/3141159/na-10-weken-is-mogelijk-al-een-nieuwe-booster-nodig.html
  Men is al bezig met het ontwikkelen van een vaccin dat wél tegen de nieuwe variant werkt en Pfizer denkt dat deze in het voorjaar klaar is. Dus moet je straks prik 4 gaan nemen als je je QR code wil behouden, want daar zal het wel op uitdraaien.
  Het lijkt steeds meer om het vaccineren in de rijke landen te gaan dan om de bestrijding van een pandemie door de arme landen gratis vaccins te geven.
  En dan die druk want zonder vaccin geen vrijheden. Ik ben zo klaar met dit alles. Een variant die besmettelijker maar milder is. Een vaccin moet je beschermen tegen ziekenhuisopname, en die kans is met de nieuwe variant erg klein. En kwetsbare mensen lopen bij ieder virus risico. Maar nee hoor, we blijven gezonde mensen vaccineren terwijl dat wat besmettingen betreft niets uitmaakt, want gevaccineerden kunnen net zo goed besmet raken en het virus verspreiden. Toen de pandemie begon nam ik alles niet zo serieus, tot de ziekenhuizen volliepen, toen besefte ik dat het niet zomaar een griepje was. De vaccins werden ontwikkeld en na lang wikken en wegen en AztraZenaca te weigeren heb ik me laten vaccineren. Omdat ik van de maatregelen af wilde, niet omdat ik bang was van het virus. En nu, 4 maanden na mijn laatste vaccinatie wordt ik geacht een booster te nemen, doe ik het niet dan is straks mijn QR code vervallen. Voorlopig neem ik die niet, ik neem de booster pas als ik indirect gedwongen wordt omdat ik anders dus mijn QR code en dus mijn vrijheden verlies. Maar wat is dat voor vrijheid?
  Wat een enge samenleving is dit aan het worden. Ik ben onderhand banger voor een leven in deze samenleving dan voor de dood. Ik wil niet leven in een wereld zoals die lijkt te gaan worden en zo ken ik er meer. Iedere dag worden het aantal besmettingen en ziekenhuiscijfers genoemd. Het wordt tijd dat ze het aantal mensen die hier aan onderdoor gaan ook eens gaan plaatsen.

   LasVegas says:

   Zie mijn reactie!

  dragon says:

  Een goede kennis die kerngezond was is ernstig ziek geworden na de boosterprik, en vervolgens overleden.
  Mag deze opmerking blijven staan? Of wordt dit ook gewist.?

   LasVegas says:

   Dit is natuurlijk weer niet het hele verhaal!

   Justme58 says:

   Dat is echt heel erg. En natuurlijk zullen ze wel zeggen dat het waarschijnlijk niet door de boosterprik komt. Als je corona hebt gehad en daarna nog klachten, tot wintertenen toe heb ik gelezen, komt dat allemaal door corona zeggen ze, maar als je klachten krijgt na vaccinatie dan is dat meestal toeval en kan het niet gelinkt worden aan de vaccinatie of ze blijven er vaag over zoals de cardioloog waar ik na mijn vaccinatie naar toe moest vanwege hartoverslagen die uren duurde en ook dagelijks terugkwamen. Ze begonnen 3 dagen na de 1e vaccinatie dus voor mij is het duidelijk dat er een link is. Maar toen ik het vroeg kreeg ik van huisarts en cardioloog geen duidelijk antwoord. Alleen dat de overslagen hinderlijk maar onschuldig waren. Ze zijn nu vrijwel weg, ik wil ze niet weer terug krijgen want ik lag er uren wakker van.

  LasVegas says:

  Misschien wordt het tijd voor een lange winterslaap!

  Curley says:

  Vaccineren doe je niet alleen voor jezelf. Als jij besmet bent, maar niet ziek wordt, kun je wel anderen besmetten, die op de ic terecht komen en/of overlijden. Daarom zou iedereen zich moeten laten vaccineren, met uitzondering van de kleine groep die het vaccin niet verdraagt. Ook voor hen is het van belang geen besmette personen tegen te komen.

   Justme58 says:

   Dus vaccineer je wel voor jezelf want als die anderen op de ic terecht komen zou dat dus zijn omdat ze niet gevaccineerd zijn. Ik ken inmiddels een aantal niet gevaccineerde mensen die onlangs besmet zijn geraakt maar zeer lichte klachten hadden. Idem dito met gevaccineerde mensen, ook besmet en zeer lichte klachten.
   Je weet het gewoon niet.
   En verder is het zo dat in Gibraltar iedereen gevaccineerd is, 80% heeft ook de booster gekregen en ook daar lopen de besmettingen op. Dus die vaccins zijn niet zaligmakend. Ze voorkomen geen besmetting en geen verspreiding. Je wordt alleen minder ziek, dus neem je het vaccin voor jezelf.

   maxwout says:

   Antwoord op Justme: Dus niet alleen voor jezelf want als jij zelf minder ziek wordt verspreid je ook minder virus. En nog een belangrijk voordeel: het vaccin werkt ook als je er niet in gelooft….

  dragon says:

  Verkeerde voorlichting van de bevolking is van alle tijden dit is 1961
  youtube.com/watch?v=Glx6QJKPiZo

  madeliev says:

  Ik ben in maart 2020 ziek geworden door coronabesmetting en het heeft zeker anderhalf jaar geduurd voor ik ervanaf was.
  Long-covid dus. Ik heb nooit medicijnen geslikt, kwam zelden bij de huisarts, was gewoon fit en heb een normaal gewicht, maar inmiddels wel 70 jr. En corona heeft er bij mij flink ingehakt, na 14 dagen ziekzijn herkende ik mezelf maar nauwelijks weer, veel moeite met lopen, moeite met concentreren, iedere keer hoge koorts, zeer slecht slapen,veel hoesten, veel spierpijn en zo moe, vreselijk!. Ik voelde me lange tijd een wrak. Een week na mijn 1e vaccinatie [!] voelde ik me al iets anders, gaandeweg voelde ik me beter en dat zette ook door. Ik voel me nu bijna net zo goed als van voor maart 2021. Net zo fit. Dus ik neem wél zeker die booster, ik wil niet weer in de hiervoor beschreven situatie terechtkomen. Ik ben wél blij met die mogelijkheid én met een overheid die haar plicht tot zorg bij pandemieën serieus neemt.

  Miekerijnen says:

  Ik zie om mij heen soortgelijke situaties als Madelief!
  Ben blij met mijn boosterprik!
  Geeft geen 100% garantie, maar als je je niet beschermt loop je veel en veel meer gevaar. Om maar niet te spreken het gevaar dat je voor anderen bent!