booster

Hoe zit het? Hoelang werkt een booster tegen het coronavirus?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: hoelang werkt een booster tegen het coronavirus?

De boostercampagne draait in ons land nog op volle toeren. Voor eind januari 2022 moeten alle 18-plussers geboosterd zijn, zoals dat inmiddels wordt genoemd. Door ook deze prik te halen, is men beter beschermd tegen de omikron variant van het coronavirus, die op dit moment de meeste coronapatiënten ziek maakt.

Hoelang werkt de booster?

Uit onderzoek blijkt al dat het lichaam meteen na het krijgen van een boostervaccin grote hoeveelheden antistoffen aanmaakt. Het duurt 7 tot 14 dagen voordat het optimale resultaat bereikt is. Hoelang houdt het lichaam dit vervolgens vast? Anders gezegd: hoelang werkt een booster eigenlijk?

boosterprik
Lees ook: Hoe zit het? Werkt de boosterprik direct?

Symptomatische klachten

In de internationale media duiken hier links en rechts al berichten over op. Ook autoriteiten op dit gebied buigen zich over deze vraag. Zo blijkt uit een analyse van de Britse evenknie van het RIVM dat een booster na ongeveer 10 weken minder goed beschermd tegen zogenoemde symptomatische klachten die veroorzaakt worden door de omikronvariant van het virus. Symptomatische klachten zijn klachten die kenmerkend zijn voor een bepaalde ziekte. Enkele symptomatische klachten van COVID-19 zijn bijvoorbeeld hoesten, niezen en koorts.

Bescherming in cijfers

Hoewel de bescherming tegen bekende symptomen na 10 weken afneemt, betekent dit niet dat de booster hier na 10 weken helemaal niet meer tegen beschermt. Uit de genoemde analyse blijkt dat mensen die in de basisronde AstraZeneca hebben gehad, 2 tot 4 weken na het boosteren voor 60 procent beschermd zijn tegen symptomatische klachten. Na 10 weken is dat nog 35 procent in het geval van een booster van Pfizer en 45 procent bij een booster van Moderna.

Wie tijdens de 1e ronde Pfizer toegediend heeft gekregen, is na het boosteren met dezelfde prik eerst 75 procent beschermd tegen symptomatische klachten, maar na 10 weken voor 45 procent. Na het krijgen van een Moderna-booster blijft dit tot 9 weken na de prik 70 tot 75 procent.

Ernstige klachten

De Britten maken in hun analyse overigens onderscheid tussen ‘gewone’ klachten en een ernstig verloop van de ziekte, waarbij ziekenhuisopname nodig is. Volgens de Britten zijn er nog onvoldoende data beschikbaar om te stellen hoelang een booster werkt tegen ernstig ziekteverloop, maar zij verwachten dat dit veel langer zal zijn dan 10 weken. 

(Bron: BBC, Trouw, UKHSA)

Geef een antwoord

Reacties (15)

  Justme58 says:

  En ondertussen blijven we maar prikken. Zodra er signalen zijn dat de vaccinaties minder goed werken staan ze klaar met de booster, die dus ook al na een week of 10 minder effectief is en dan komt booster 4, zoals ze al doen in Israël. Ondertussen zegt Pfizer te verwachten dat in het voorjaar een vaccin klaar is voor de Omikron variant dan wordt dat prik 5, tot we merken dat die ook minder gaat werken en dan komt prik 6….enz enz enz…..Dat er sterke signalen zijn dat Omikron veel milder verloopt en eigenlijk niet gevaarlijker is dan een stevige griep, blijven ze ons onder druk zetten, geen vaccin, dan geen toegang meer tot van alles en nog wat. En dat alles om de ouderen en kwetsbare mensen te beschermen. Maar ouderen en kwetsbaren lopen bij ieder virus gevaar. Ook een verkoudheid kan voor deze mensen een ernstig verloop hebben.
  Ik ben een 60 plusser, heb 2 vaccins gehad maar wacht met die booster. Omdat er zoveel tegenstrijdige berichten zijn. Want onlangs werd nog gezegd dat ook zonder booster je nog goed beschermd bent. Ook is altijd gezegd dat de booster het beste effect heeft als je die 9 maanden na de laatste vaccinatie krijgt, dat werd toen ineens 6 maanden en toen ineens 3 maanden. En ik moet alles maar voor zoete koek aannemen en vooral niet zelf denken want ik ben geen expert.
  Ik vraag me ook af wat zoveel prikken in korte tijd doen met je lichaam. En al die verhalen dat er zoveel vaccinaties herhaald moeten worden…ja, dat klopt maar 4 of vaccinaties in een jaar tijd, dat voelt voor mij helemaal niet goed.
  Misschien zeggen mensen ‘als je nu in het ziekenhuis komt met corona heb je spijt dat je geen booster heb genomen” Ja, misschien wel, maar ik acht de kans dat ik een andere ernstige ziekte krijg inmiddels groter dan dat ik in het ziekenhuis belandt door corona. Een op de 3 mensen krijgt Alzheimer, honderden mensen. En wat dan hart- en vaatziekten betreft;
  In 2019 zijn in Nederland in totaal 37.433 mensen overleden aan hart- en vaatziekten
  En dat zijn de overleden mensen, het aantal dat erdoor getroffen wordt is vele malen groter.
  Kanker…..In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 115.000 mensen kanker.
  12.000 mensen per jaar overlijden vroegtijdig door ongezonde lucht, 16.000 mensen per jaar belanden met spoed in het ziekenhuis door luchtvervuiling
  Maar je hoort alleen maar corona corona corona en dat we ons vooral moeten laten vaccineren/boosteren.
  De oorzaken van andere ziektes, de luchtvervuiling door bedrijven als Tata Steel of en de megastallen, het ongezonde voedsel wat goedkoper is dan gezond voedsel, het gebruik van verdelgingsmiddelen in de landbouw (het is bewezen dat dit Parkinson veroorzaakt en steeds meer mensen krijgen die ziekte) Al die oorzaken daar doen ze amper wat mee.
  Ik onderschat corona zeker niet maar de wereldwijde massa-hysterie vind ik overdreven. Zeker nu Omikron minder ernstig lijkt te verlopen. De media praat over niets anders meer en in de media komen vrijwel alleen maar mensen aan het woord die meegaan met die hysterie. Artsen, wetenschappers en virologen die een andere mening zijn toegedaan en die dat vaak ook goed kunnen onderbouwen, die worden geweerd. Mogen hun verhaal niet doen want we moeten vooral bang blijven.
  Ik ben er zo klaar mee, ik vind de wereld heel eng worden.

   Miabu says:

   Helemaal eens met het verhaal van Justme58, goed verwoord. Ik ben 73, ook 2 vaccins gehad en in de veronderstelling dat ik goed beschermd was, maar ben nu echt niet van plan om binnen één jaar er nog meer te nemen, al wordt het nu een booster genoemd… Miljoenen vaccins tegen de Omikron-variant in bestelling?? Worden in de loop van dit jaar “waarschijnlijk” geleverd? En ondertussen is deze variant “waarschijnlijk” al weer opgevolgd door één of meerdere andere én werken deze vaccins dan misschien hier niet of niet genoeg voor!! Wie het weet mag het zeggen.
   Mijn dochter (47) heeft nog maar 1 vaccin gehad, is daar ruim een maand doodziek van geweest en is dus heel angstig om de 2e te nemen. Maar nog beangstigender is het vooruitzicht dat ze straks niets meer mag/ kan ondernemen, ze voelt zich nu al een paria. Moet zich steeds verdedigen. Heeft een paar keer toch maar een test voor toegang gedaan ….en nu blijkt dus dat 2 maal gevaccineerden evengoed besmettelijk zijn, opnieuw corona kunnen krijgen etc.
   Ik ben dan wel een paar keer met mijn QR-code ergens binnengelaten ( ja, zo voel ik dat) maar eigenlijk voel ik mij dan juist opgelaten. Mondkapje, afstand houden, QR-code, hoe lang is dat vol te houden?
   Over de , om wat voor reden dan ook, niet-gevaccineerden, daar wordt bijna niet over gesproken. (En dan bedoel ik niet degenen die alleen maar uit zijn op rellen enz.) alhoewel, ook dat zijn gewoon mensen! Deze mensen worden straks zonder pardon buiten de maatschappij geplaatst? Tja, als ik me dus niet laat boosteren verloopt mijn QR-code ook gewoon. En als mijn dochter dus niet meer als een paria wil leven moet ze dan toch maar zo snel mogelijk, achter elkaar die 2e prik én 1,2,3 boosterprikken nemen ?? Niet wetende wat daar de gevolgen van kunnen zijn.
   Bijna alle media geven vlgs mij een heel eenzijdig beeld. De tegengeluiden van zeker ook gerenommeerde wetenschappers, artsen zijn er wel, maar je moet echt zoeken naar hun artikelen en verhalen.
   Ik zou wel eens willen weten hoeveel artsen en andere specialisten hun (kleine) kinderen NIET laten vaccineren.
   Moeten we, alvorens een booster te krijgen, niet eerst weten of het misschien korter dan 3 maanden geleden is dat we toch corona hebben gehad, weliswaar zonder klachten, dus niet getest. ( O ja, eerst moest er 6 mnd tussen zitten, nu 3). Hoor of lees ik niets over.
   Willen we sowieso niet eerst weten hoeveel antistoffen ons lichaam nog heeft, voordat we weer een vaccin accepteren?
   De percentages, getallen, grafieken e.d. vliegen ons om de oren, maar dat zijn vaak gemiddelden ….en een gemiddeld mens bestaat niet, we zijn allemaal uniek.
   Ook ik wil corona als ziekte echt niet bagatelliseren, er overlijden mensen aan, long-covid bestaat zeker. Maar dat de capaciteit van de ziekenhuizen al jaren is uitgehold is ook een feit.
   Meer dan 17 miljoen mensen, een van de rijkere landen ter wereld – 700 ic-bedden
   Een regering die mensen bang maakt en tweedeling in de maatschappij aanwakkert.
   Media die vooral communiceren zoals de regering en de farmaceutische industrie graag wil. Vooral niet te kritisch, want we zitten in een pandemie!!

   Adriaan K says:

   Ik ben het helemaal met je eens! Ik laat me ook niet gek maken.

   Amar says:

   Ik ben 70 plus en heb 2 prikken gehad. Ik wilde graag met vakantie dus ik had geen keus. Nu moet er weer een boost in maar ik wil hem niet want het einde is zoek. Maar ik heb ook gelezen dat de Corona check app vervalt en dan kan ik niet meer weg. Ik weet het niet meer. Onze vrijheid wordt sterk beperkt en ook ik ben Corona moe. Ook net mijn man verloren en dat maakt het nog erger. Thuis zitten maakt me depressief.

   maxwout says:

   Dus jij wacht met die booster omdat onlangs nog werd gezegd dat je ook zonder booster nog goed beschermd bent. Hmmm, er werd ook gezegd dat je met booster beter beschermd wordt. Dus het een geloof je dan wel en het andere niet. En dat de booster het beste effect heeft na 9 maanden na de laatste vaccinatie klopt en na 6 maanden dat klopt ook en na 3 maanden dat klopt ook. Na 9 maanden is eigenlijk logisch omdat dan de eerste 2 vaccins het meest zijn uitgewerkt/verzwakt. Na 6 maanden leek ideaal omdat dan de verhouding tussen verzwakken van de eerste 2 vaccins en het opkrikken door de booster het meeste effect heeft. En na 3 maanden omdat ondanks dat het boostereffect dan minder groot is, het door de hoge besmettelijkheid van Omikron wenselijk is dat zoveel mogelijk mensen toch een oppepper krijgen door de booster. Het is zo simpel.

  Mikske says:

  Tja, dit betekent dus dat mensen tussen de 60 en 64 het slechtste beschermd zijn, want zij kregen in de basisronde AstraZeneca ook als ze wegens medische redenen in de risicogroep zaten.
  Het was vorig jaar al bekend, toen ze met AstraZeneca startte, dat dit vaccin minder bescherming bood.
  En zo blijven deze mensen achter de feiten aanlopen … 😡
  Als we in België hadden gewoond, met dezelfde ziekte en medicijnen, dan hadden we Pfizer gekregen en in september al de boosterprik met Moderna. Hoezo één Europa?

  Wimsenior says:

  Mijn jongste dochter heeft zich niet laten vaccineren. Met een zieke moeder is dat best een heftig punt in de familie. De andere 2 dochters hebben het wel gedaan maar die hebben dan ook net als hun moeder een auto-immuun ziekte. We zijn ondertussen de discussies voorbij.
  Want ook ik heb geen vertrouwen meer in wat er wordt verkondigd door het demissionaire kanbinet. Mijn vrouw is alweer ruim 2 maanden geleden geboosterd. Mijn vrouw is zwaar bedlegerig maar de huisarts kon niets voor ons betekenen. De GGD zou on bellen voor een thuisbezoek. We hebben alles op alles gezet om die boost te halen. Toen ik als begeleider (mantelzorger) ook vroeg om meteen geboosterd te worden kon dat niet. Uiteraard hebben we te maken met voortschrijdend kennisverwerving. Maar nu is mijn tweede prik alweer bijna 9 maanden geleden geschied. Drie dagen voor dat die bereikt wordt kan ik hem halen na alle trammelant om een afspraak te maken. Ik wachtte netjes op de brief maar die nog steeds niet gekomen.
  Vandaag krgen we een oproep tot boosteren voor mijn 70 jarige echtgenoot om een afspraak te maken. Er staat doodleuk in dat als er een thuisbezoek nodig is wij niets anders hoeven te doen dan de huisarts erop te attenderen, dat zouden we vanzelf daarover gecontacteerd worden. Er klopt geen ene klote van die hele administratie. Ik ken al hele volksstammeen van 40 jaar en jonger die allang geboosterd zijn. Mijn overbuurvrouw van 85jaar kwam huilend op bezoek dat het haar maar niet lukte om een afspraak te maken omdat ze on-line niet zo vaardig was. Ze kreeg met mijn hulp een mogfelijkheid 30 km verderop. Haar eigen verderweg wonende kinderen hebben nu voor elkaar gekregen dat ze nu gelijktijdig met mij gevaccineerd kan worden. Na lang over en weer bellen is er eindelijk een SMS-je binnegekomen wat dit bevestigd.
  Tot slot nog dit: Op de bijeenkomst voor de kerst werd door dhr. de Jong op TV doodleuk gemeld dat alle mensen die 70-plus zijn en een afspraak hebben in 2022 en telefoontje of schrijven tegemoet kunnen zien voor een eerdere oproep. Zelfs nog voor de Kerst. Bullshit

   BlueEyes1953 says:

   keep on dreaming dat de overheid er voor jullie is, sterkte

  Justme58 says:

  Ik ben geen wetenschapper, maar dit is waar ik ook al eens aan gedacht heb. Helaas komen deze mensen nooit aan het woord, ze worden nergens uitgenodigd.
  Ik ben niet tegen vaccineren maar wel tegen teveel vaccineren en zeker tegen het vaccineren van gezonde jonge mensen.

  destentor.nl/opinie/radioloog-vaccinatie-zorgt-voor-meer-varianten-van-het-coronavirus-br~adb73891/

   maxwout says:

   In de VS krijgen mensen die weerstand hebben opgebouwd door coronabesmetting sneller en vaker opnieuw corona dan mensen die zijn gevaccineerd met welk anticorona medicijn dan ook. Varianten krijg je altijd, ook als er niemand zou zijn gevaccineerd vanwege de eigen afweer van de mensen die corona hebben overleefd. En de voorspellingen die hij doet dat er meer besmettelijke varianten van het virus zouden komen en dat er booster-vaccinaties noodzakelijk zullen zijn, die voorspellingen zijn door de meeste wetenschappers gedaan. Dat is niet iets nieuws, dat is met vrijwel elk virus zo.

  Lava says:

  De verwachting is toch dat mensen die minder goed beschermd zijn grotere kans lopen om met Covid 19 besmet te worden. En dus zullen ook zij weer mensen besmetten. Als het dan mortaal is dan is het alleen maar een winst situatie. Minder mensen is meer leefruimte en vooral minder dure voorzieningen zoals allerlei toeslagen en vooral minder AOW.

  Kate1712 says:

  Miskske heeft de juiste feiten benoemd. Naast de 60 tot 64 jarigen is er nog een andere groep. De groep zorgmedewerkers die AstraZeneca heeft gekregen wordt altijd vergeten in de media. Hier zijn ook veel eind vijftigers onder. Zij worden verondersteld door te werken terwijl zij het minst van iedereen goed beschermd worden door de overheid .
  Minister de Jonge beloofde hen Pfizer maar moest daarop terugkomen omdat er niet genoeg was.
  Zelf kreeg ik AstraZeneca en pas na bijna 9 maanden een boosterprik .
  In Belgie en Duitsland is dat anders. In Belgie is het ook geen probleem om je huisartsen je hoeveelheid antistoffen te laten meten. In Nederland kon dat alleen via een commercieel bureau dat de monsters in Duitsland laat onderzoeken. Europese richtlijnen schijnen niet te bestaan voor zorgmedewerkers.Ik heb daarom een brief geschreven aan De Jonge waarop ik uiteraard niets gehoord heb.

   Lootske says:

   Helemaal eens met JustMe….wat ik ook vreemd vind is dat ik een dochter heb die dagen aan het bellen is geweest met ggd…overheid…rivm enzo. Omdat zei dus geen Corona krijgt en iedereen is blij met haarvaatjes omdat zecwil helpen met onderzoeken. Om duidelijk te krijgen wat zei inhaar lichaam heefr wat ons te helpen, maar NL heeft dus geen onderzoek systeem …moet ze naar België of Duitsland….hoe krom hier. Je hebt personen die het absoluut niet krijgen en willen zich beschikbaar stellen en NL heeft niks hiervoor 😡
   Hoe dan ?????

  EOAmsterdammertje says:

  April 2021 gevaccineerd met Astra Zenica. Alles overhoop gehaald om 2de prik al na 6 weken te kunnen krijgen, zodat ik mijn internationale QR code had voor mijn vakantie. Uiteindelijk gelukt. Kon eind Mei tweede vaccin bij de huisarts van van een vriend krijgen die een dag voor zijn vaccinatie datum opgenomen werd in ziekenhuis. Moest in december mijn bloed laten nakijken en heb toen mijn huisarts gevraagd of er ook op antistoffen tegen covid getest kon worden. Dit kon met voorbehoud dat het een globale test was waarbij antistoffen pas zichtbaar zouden zijn als je boven een bepaald percentage zou zitten.
  Uitslag was dat ik in ieder geval aantoonbaar antistoffen heb in mijn bloed. Dat een ieder die met Astra is ingeënt nauwelijks tot geen anti stoffen meer zou hebben na een half jaar is dus niet waar!
  Verder sluit ik mij volledig aan bij degenen waarvan ik onderstaande reacties heb gelezen inzake de “booster” Ook zonder de uitslag van mijn bloedtest wil ik eerst afwachten met wat voor andere vaccins de regering op de proppen komt. Dit nog afgezien van het feit dat ik een vrije keuze van vaccin wil hebben en idd niet iedere 6 maanden weer gevaccineerd moet worden zonder dat dit oplevert dat Nederland open blijft!
  Wat betreft reizen en het vervallen van je internationale QR code: blijkbaar is er bij mijn registratie van vaccinaties (vanwege prikken bij 2 verschillende huisartspraktijken) iets fout gegaan waardoor ik op mijn internationale QR code 3x gevaccineerd geregistreerd sta. Ik ga dit uiteraard niet aan laten passen en dit zegt mijn inziens genoeg over de werkwijze van het RIVM en alle instanties die te maken hebben met het registreren van de vaccinaties.

  BlueEyes1953 says:

  het is een hoax, direct stoppen met alle maatregelen en de boel laten uitzieken heb je natuurlijke afweerstoffen van het immuum systeem. Het is makkelijker als je denkt , helaas maken ze misbruik van de plandemie , voor het uitvoeren van de great reset. Een gewaarschuwd mens telt voor 2.