hoe zit het?

Hoe zit het? Met hoeveel mensen uit andere huishoudens mag u in de auto?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: met hoeveel mensen uit andere huishoudens mag u in de auto?

Niet meer dan 2 mensen

Tijdens de eerste coronagolf zijn er specifieke regels voor automobilisten. Zo mag men tot 1 juli 2020 niet meer dan 1 persoon uit een ander huishoudens meenemen in de auto. Wie 2 of meerdere mensen in de auto heeft, is in overtreding en kan een boete én een aantekening op het strafblad krijgen.

Hoe zit dit nu?

Nu de 2e coronagolf een feit is zijn veel regels weer aanscherpt. Zo mag u maximaal 3 mensen van boven de 12 jaar bij u thuis uitnodigen en is de horeca weer dicht. Hoe zit het eigenlijk met de regels rondom het gebruik van de auto? Mag u nog steeds een onbeperkt aantal mensen uit andere huishoudens meenemen, of gelden hier inmiddels nieuwe restricties voor? Op de website van de Rijksoverheid, waar de nieuwste maatregelen te vinden zijn, wordt niets gezegd over de auto. Waarom niet? Wij vragen het een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie. “Er zijn geen specifieke regels voor privévervoer”, laat zij weten. “Als je met meerdere vrienden een stukje wilt rijden in een busje, dan mag dat.” Het dringende advies is wel om een mondkapje te dragen als u met mensen uit andere huishoudens in de auto zit.

Andere maatregelen

De regels rondom het reizen met de auto zijn dus niet anders dan op 1 juli 2020, maar een tripje maken met meerdere mensen uit andere huishoudens is misschien niet zo verstandig. De Rijksoverheid adviseert Nederlanders zo min mogelijk uitjes te maken en bovendien is het niet toegestaan om met meer dan 3 mensen tegelijk een museum, bibliotheek of andere publiek toegankelijke ruimte te bezoeken. Als u met meer mensen op stap gaat, bestaat dus de kans dat er een aantal niet meer naar binnen mogen.

Conclusie:

‘Met hoeveel mensen uit andere huishoudens mag u in de auto?’ is de vraag die centraal staat in deze Hoe zit het? Momenteel zijn hier geen restricties voor en mag u dus in principe met zoveel mensen al u zelf wilt in 1 auto zitten. Of het handig is om dit te doen, is een tweede.

De situatie rondom het coronavirus kan snel veranderen en de regelgeving ook. Het kan dus zijn dat de bovenstaande tekst achterhaald is zodra er zich een nieuwe situatie aandient.

(Bron: Rijksoverheid, Politie, archief)

Geef een reactie