AOW pensioen rondkomen

Hoe komt u rond met uw AOW? 7 opties

Wat is hét thema van 2022? Prijsstijgingen. De energierekening, maar ook de dagelijkse boodschappen zijn een stuk duurder geworden. En misschien zit u nog met een hypotheek of een andere langlopende schuld. Zeker voor AOW-gerechtigden kan het een uitdaging zijn om rond te komen. Hoe kunt u dit aanpakken?

Aanvullend pensioen incasseren

De hoogte van uw AOW-uitkering hangt samen met het wettelijk minimumloon en uw woonsituatie. Daar kunt u dus weinig aan veranderen. Wel heeft u recht op een aanvullend pensioen van één van de pensioenfondsen, mits u dit tijdens uw werkzame leven op heeft gebouwd. Dit stelsel gaat overigens flink op de schop, want de Tweede Kamer heeft eind 2022 de veelbesproken nieuwe pensioenwet aangenomen. Tussen 2023 en 2027 gaat de collectieve pensioenpot plaatsmaken voor vele miljoenen individuele pensioenpotjes. Wat dit voor uw inkomen zal betekenen, is nog wel onzeker. De hoogte van het aanvullend pensioen hangt namelijk deels af van beleggingsresultaten die de pensioenfondsen behalen.

Heeft u geen vergeten pensioenpotjes?

Over aanvullende pensioenen gesproken: weet u precies wat u in de loop der jaren op heeft gebouwd? Opvallend genoeg gaan er soms miljarden euro’s verloren, omdat mensen niet al het pensioengeld opeisen waar ze recht op hebben. “Soms ontbreekt een actueel adres of een burgerservicenummer”, legt Paul Koopman namens het Verbond van Verzekeraars uit aan NU.nl. “Maar het gebeurt ook dat mensen gewoon niet antwoorden als we ze een bericht sturen dat hun pensioen ingaat. Wie weet ligt iemand in het ziekenhuis of maakt hij geen post open.” Via mijnpensioenoverzicht.nl vindt u de pensioenbedragen die u op heeft gebouwd.

nabetaling pensioen
Lees ook: Waarom stijgen de pensioenen plotseling zo hard? 2 hoofdoorzaken

Welke toeslagen kunt u als AOW-gerechtigde krijgen?

Als u afscheid neemt van uw werk en vervolgens met pensioen gaat, gaan uw maandelijkse inkomsten meestal achteruit. Maar weet u dat er diverse (inkomensafhankelijke) toeslagen zijn die u aan kunt vragen? Als uw jaarinkomen in 2023 lager is dan 38.250 euro (of lager dan 48.224 euro, als u een toeslagpartner heeft), heeft u bijvoorbeeld recht op zorgtoeslag. Daarnaast blijft de regeling rondom energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen in 2023 gelden. Of u deze tegemoetkoming wel of niet aan kunt vragen, hangt af van de inkomensgrenzen die uw gemeente hanteert. Daarnaast kunt u via deze proefberekening van de Belastingdienst nagaan of u recht heeft op huurtoeslag.

Budgetcoach

Veel gemeentes hebben een budgetcoach in dienst. Die kan u helpen om uw inkomsten en uitgaven naast elkaar te leggen en inzicht in uw huishoudboekje te krijgen. Misschien komt u kostenposten tegen die u eigenlijk niet nodig heeft. Dat kunnen overbodige verzekeringen zijn, maar ook abonnementen op kranten of tijdschriften die u toch nooit leest. En misschien kunt u van tijd tot tijd kleine beetjes geld opzijzetten, om een spaarpotje op te bouwen. In dit artikel geven we meer tips om uw geldzaken te ordenen.

Blijft u doorwerken als u pensioengerechtigd bent?

De AOW-leeftijd stijgt in 2024 naar 67 jaar. Maar veel AOW-gerechtigden besluiten om door te werken, al dan niet in deeltijd. Zo zijn er in 2021 ruim 4.000 pensioengerechtigden, die een zelfstandige onderneming bij de Kamer van Koophandel aanmelden. Of en hoeveel u bij kunt verdienen als u de AOW-leeftijd heeft bereikt, hangt onder meer af van wat voor soort pensioen u ontvangt. Daarover geven wij in dit artikel meer uitleg.

Wie betaalt mijn pensioen?
Lees ook: Rogier de Haan: ‘Wie van de 3 betaalt mijn pensioen?’

Andere vormen van inkomsten naast uw AOW

Maar er zijn nog andere manieren om aan extra inkomsten te komen. Overbodige meubels of andere spullen kunt u via websites als Marktplaats verkopen. Let wel goed op met wie u zaken doet, want ook internetcriminelen weten de weg naar Marktplaats te vinden. Daarnaast kunt u tegen een (kleine) vergoeding diensten aanbieden, zoals huishoudelijk werk, tuinwerkzaamheden of het uitlaten van huisdieren. Raadpleeg dan wel de regels van de Belastingdienst, zodat u weet hoeveel geld u maximaal bij mag verdienen. Verder wordt het steeds populairder om met meerdere buurtbewoners 1 auto te gebruiken en de kosten te delen. Als u toch niet elke dag op pad hoeft, kunt u de auto af en toe uitlenen aan iemand die u vertrouwt.

Kleiner wonen en daardoor minder woonlasten?

Het verlagen van uw woonlasten is een voor de hand liggende oplossing, zodra u met pensioen bent. Maar dat is helaas gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het aantal geschikte woningen voor gepensioneerden is beperkt, waardoor ze langer dan wenselijk in een te grote woning blijven zitten. Kamerlid Nicki Pouw-Verweij (JA21) ziet velen van hen ‘in een gat vallen’, vertelt ze in december 2022 bij Tijd voor MAX. “Dat thuis wonen een hele tijd goed gaat, maar op een gegeven moment niet meer. En dat je daarna een hele tijd niets hebt. Alleen het verpleeghuis, waar je pas naartoe kan als je echt 24 uur per dag zorg nodig hebt.” Niet voor niets pleit ze voor de terugkeer van verzorgingshuizen. “Hier zit een wereld tussen en daar hebben we nu niets meer.”

(Bron: Archief, Rijksoverheid, NOS, Belastingdienst, Margriet, IkWoonLeefZorg.nl, NU.nl, Algemeen Dagblad. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Proefkonijn says:

    Ik heb nooit begrepen waarom de verzorgingstehuizen weg moesten… er wonen mensen, het had een functie! Ik had er een positief toekomstbeeld bij.
    Je zou denken dat mensen in de regering een excellent verstand hebben, en vooruit kunnen denken. Helaas blijkt dat niet zo te zijn en zijn financiën leidend.

    Bezorgde Nederlander says:

    Ja proefkonijn ik snap het ook niet meer, maar wat kamerlid Verweij zegt is volkomen terecht en zo gaat de ouderen zorg kapot in Nederland. Gelukkig dat we tenminste nog een arts in de kamer hebben zitten die hier als bijna enige oog voor heeft in de persoon van mevr. Verweij van JA 21.
    Ja, hoor ik u denken en minister Kuipers dan?
    Ja die bezuinigd momenteel alles stuk, zoals bijvoorbeeld de kinder- hart -chirurgie en de aanrijtijden- norm voor SEH.
    En vergeet niet dat wij nu de slechtste van Europa zijn wat betreft de levering van medicijnen.
    Kuipers heeft er gewoon maling aan dat dit dadelijk levens gaat kosten bij de hierboven door mij genoemde voorbeelden!
    Trouwens dat stuk-bezuinigen van de zorg is eigenlijk al begonnen onder toenmalige minister Els Borst van D66.
    En nu heeft onze premier van heel Nederland Rutte dit stokje in die 12 jaar overgenomen.

    Ik hoop dat Rutte, die eigenlijk uit een groot arbeidersgezin kwam en dus daarmee zijn afkomst heeft verloochent, ook later in een vuile poepluier op hulp wacht in het verpleeghuis……….
    Zal nooit gebeuren weet u net als ik omdat hij financieel in staat is na 8 x een afbreuk- kabinet Rutte(god verhoedde) om ervoor te zorgen dat hij zelf goed verzorgd in een duur en luxe prive verzorgingsvilla zijn laatste dagen kan slijten.
    Kortom er moet dus echt iets fundamenteels gaan veranderen in de zorg in Nederland anders laten wij dadelijk de ouderen wegkwijnen in vieze onderbroeken die tenslotte wel Nederland hebben opgebouwd en zoals zo vaak in dit huidige Kabinet overal de schuld van krijgen.
    Kuipers en Rutte jullie zijn over je houdbaarheidsdatum heen, stap op hou de eer aan je zelf.