coronaregels

Coronaregels versoepeld: wat mag er wel en wat niet?

Het is 11 mei 2020 en dat betekent dat de geldende coronamaatregelen worden versoepeld. Wat mag er vanaf nu allemaal weer en waar moeten we nog even mee wachten? Een overzicht.

Contactberoepen

Op 6 mei kondigen premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge aan dat de coronamaatregelen door de dalende opname- en sterftecijfers versoepeld kunnen worden. Op 11 mei worden de eerste stappen gezet. Per deze datum is het weer toegestaan om:

 • Een contactberoep uit te oefenen. Dat betekent dat schoonheidsspecialisten, kappers, pedicuren en nagelstylisten weer aan de slag mogen.
 • Dit geldt ook voor medische hulpverleners als osteopaten, chiropractors, masseurs, acupuncturisten en diëtisten. Daarnaast mogen audi- en opticiens al hun werkzaamheden weer hervatten. Autorij-instructeurs mogen ook weer aan het werk.

Dat al deze mensen weer mogen beginnen betekent niet dat dat alles weer zal zijn zoals voorheen. Zo wordt er alleen gewerkt op afspraak en kan er aan u gevraagd worden of u coronaverschijnselen heeft. Daarnaast is het goed om te weten dat de beoefenaars van deze beroepen niet verplicht zijn om een mondkapje te dragen. U bent dit ook niet verplicht. 1,5 meter afstand houden is wel nodig.

Houdt er rekening mee dat niet elke kapsalon of pedicure precies dezelfde regels hanteert. Het kan zijn dat uw kapper u wel vraagt om een mondkapje mee te brengen.

Sport

U kunt dus vanaf 11 mei weer een beroep doen op mensen die een contactberoepen uitoefenen, maar dat is niet alles. Ook op het gebied van sport zijn de maatregelen veranderd.

 • Tennis- en golfbanen gaan weer open
 • Binnenzwembaden gaan weer open
 • Volwassenen mogen weer buiten sporten.

Hoewel er dus weer het een en ander mag op sportgebied, is het organiseren van wedstrijden nog steeds verboden. Daarnaast mag u ook niet in grote groepen buiten sporten en moet u altijd 1,5 meter afstand van elkaar houden.

Scholen en bibliotheken

De meest besproken versoepeling is waarschijnlijk die rondom het opstarten van het basisonderwijs. Scholen door heel het land mogen vanaf 11 mei weer beginnen met lesgeven. Bibliotheken mogen vanaf die datum ook weer open. Een bezoek aan de bieb zal er wel iets anders uitzien. Bibliotheken nemen een aantal maatregelen:

 • Een bewaker ziet erop toe dat er niet te veel mensen binnen zijn.
 • De bezoekduur aan de bibliotheek moet zo kort mogelijk zijn. Rondsnuffelen is er dus even niet bij.
 • Alle nevenfaciliteiten (toiletten, koffiehoekjes) zijn dicht.
 • Per huishouden worden er maximaal 2 mensen toegelaten.
 • Boeken of andere materialen mogen niet aangeraakt worden als u er niet zeker van bent dat u het wilt lenen

Meer informatie over de maatregelen die bibliotheken treffen kunt u terugvinden op de website van de Vereniging Openbare Bibliotheken.

Verzorgingshuizen

Voor mensen van boven de 70 geldt nog steeds dat zij zoveel mogelijk binnen moeten blijven en zo min mogelijk bezoek mogen ontvangen. Toch mogen ouderen in 25 verzorgingshuizen vanaf 11 mei weer beperkt bezoek ontvangen. Deze 25 huizen maken deel uit van een proef; in elke GGD-regio doet 1 huis mee. Als deze proef positieve resultaten laat zien mogen alle ouderen in verzorgingshuizen vanaf 25 mei weer bezoek ontvangen.

Dit verandert er niet

Hoewel er dus het een en ander gaat veranderen, blijft er ook nog veel hetzelfde. Zo mag u nog steeds niet met meer dan 1 ander persoon uit een ander gezin de straat op en mag u thuis niet meer dan 3 gasten ontvangen. Ook mag u niet in de auto zitten met meer dan 1 ander iemand uit een ander huishouden. Over deze maatregelen leest u morgen, op 12 mei 2020, meer op deze webiste.

Verder is thuiswerken nog steeds het devies en wordt reizen afgeraden. Ook het gebruik van het openbaar vervoer om niet noodzakelijke redenen is niet de bedoeling.

Wilt u meer lezen over de huidige coronaregels in Nederland? Wij hebben na elke persconferentie de wijzigingen voor u opgetekend.

(Bron: RTL, NOS, RIVM, Rijksoverheid)

Geef een reactie

Reacties (8)

 1. Jacom says:

  Volgens bovenstaande regels mogen mijn vrouw en ik (= zelfde huishouden) met 1 ander iemand uit een ander huishouden in een auto zitten.
  Volgens de politie echter mag je niet met 3 of meer mensen in 1 auto zitten.
  Is het niet handiger om de regels die de politie hanteert over te nemen?

  1. MAX Vandaag says:

   Beste Jacom,

   U heeft gelijk. Wij hebben de regels nog eens goed nagelezen op de site van de politie en ons artikel aangepast. Bedankt voor uw oplettendheid.

   Met vriendelijke groeten,
   Redactie MAX Vandaag

 2. Ria92 says:

  Vanaf wanneer is een sportgroep groot. Ik wil weer met mijn groep gaan wandelen. Wat is max aantal toegestane deelnemers?

  1. Henny Vink says:

   Dit zou ik ook graag weten. Mogen we met zijn drieën wandelen? We mogen wel sporten met meer mensen, mogen we dan niet wandelen? Is dat geen sport?

 3. maxi-maal says:

  Aan de wandel met één iemand uit ander huishouden mag volgens mij niet en wél als ik me aan de 1,5 mtr. afstand houd. Dat wandelt niet zo lekker!

 4. Baggerman says:

  Dus reizen op mijn vrijreizendag kaart mag niet

 5. WimHendrik says:

  Zo mag u nog steeds niet met meer dan 1 ander persoon uit een ander gezin de straat op
  Dit is niet juist zie onderstaande link!

  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/afstand-houden

  1. MAX Vandaag says:

   Beste WimHendrik, bedankt voor uw reactie. We begrijpen de verwarring. We hebben het daarom nog eens extra nagevraagd bij de Rijksoverheid en de noodverordering is nog steeds van kracht: als u iets organiseert met mensen van buiten uw huishouden, is dat volgens de noodverordening nog steeds strafbaar. Ook al houd u genoeg afstand.