Supermarkt

Scherpen supermarkten regels aan nu corona bezig is aan een opmars?

De supermarkten nemen aan het begin van de coronacrisis maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Inmiddels lijkt een deel van deze maatregelen alweer naar de achtergrond verdwenen. Gaan de supermarkten hier verandering in brengen nu een 2e golf een feit lijkt?

Dezelfde regels

Sinds het begin van de coronacrisis gelden er in vrijwel alle supermarkten in Nederland een aantal basisregels die de winkels samen met branchevereniging CBL hebben opgesteld. Alle grote ketens in Nederland zijn lid van deze organisatie.

Zo wordt klanten gevraagd zoveel mogelijk alleen te komen, met pin te betalen en is er voor elke klant 10 vierkante meter winkeloppervlakte ‘gereserveerd’ om de afstand van 1,5 meter te kunnen garanderen. “Aan deze regels is in een half jaar tijd niets veranderd”, laat Liane ter Maat van branchevereniging CBL weten. “Wat wel veranderd is, is dat mensen zich er niet altijd mee even goed aan houden. In het begin doet vrijwel iedereen dit wel, maar nu is dat anders”, laat zij weten.

Extra aandacht voor maatregelen

Nu het aantal coronabesmettingen weer oploopt is het tijd om de klant opnieuw te attenderen op de nog steeds geldende regels, zegt Ter Maat. “Sinds de zomer wordt er gepraat over hoe de supermarkten de maatregelen weer beter onder de aandacht kunnen brengen. Zo worden klanten nu vaker gewezen om het verzoek om alleen te winkelen. We zien namelijk dat er steeds meer mensen weer samen of zelfs met het hele gezin komen, en dat is in veel gevallen natuurlijk niet nodig. Ook wordt er door middel van nieuwe stickers of bordjes extra aandacht gevraagd voor de regels. Die oude vallen immers toch minder op nu iedereen gewend is dat ze er zijn. De maatregelen moeten echt weer tussen de oren van de klanten komen te zitten.”

Per winkel anders

Naast de maatregelen die er in maart zijn opgesteld door de winkelketens en het CBL, hebben de meeste supermarkten ook eigen regels ingevoerd. Het schoonmaken van winkelwagentjes of mandjes is bijvoorbeeld iets wat niet uit de koker van het CBL komt. Of supermarkten de teugels aantrekken wat betreft de eigen maatregelen, is dus aan de supermarkt zelf.

Wij hebben verschillende supermarkten benaderd en gevraagd of zij hun eigen coronaregels gaan aanscherpen nu corona bezig is met een rentree. Op het moment van schrijven hebben wij alleen een reactie ontvangen van Plus. Een woordvoerder laat weten dat de aandacht rondom corona sinds maart 2020 niet verslapt is en dat de maatregelen sindsdien ook niet zijn gewijzigd. Dagelijks wordt er door een speciaal team vergaderd over deze regels en de eigenaren van de Plus-winkels en het winkelpersoneel worden geregeld gewezen op het belang van het naleven van de coronaregels.

Zodra wij reactie van andere supermarkten hebben ontvangen actualiseren wij dit artikel.

(Bron: CBL, Plus, RTL Nieuws)

Geef een reactie

Reacties (42)

  MarydG says:

  Nou hier bij Jumbo centrum Delft is het waardeloos.
  Waar zijn bv de looproutes gebleven? Weggehaald! Ik weet niet waarover de supermarkten overleggen, hier is het sterk teruggegaan met de maatregelen. AH doet het beter.

  vaste klant says:

  Nou, beste mensen van de Plus in Nieuwegein. Ik heb speciaal hiervoor een account gemaakt. Eigenlijk doe ik nooit dit soort reacties en zo. Maar jullie zij zo goed bezig en vaak krijg je dan nog een grauw en een snauw toe. Bah! ik ben blij met jullie zorgvuldigheid – ook al laat ik nu weer de boodschappen bezorgen. Helaas, aan jullie ligt het niet, wel aan sommige klanten die overal lak aan hebben. Hopelijk kom ik snel weer gewoon zelf naar de winkel.

  Jan Willem Pol says:

  Helaas zijn de ontwikkelingen van het corona virus negatief na een stabiele periode in de zomer. Het beleid van de overheid is te verwarrend en handhaving van beschermende maatregelen, die voor iedereen grote voordelen opleveren, blijkt moeilijk of onmogelijk!
  Graag zou ik de communicatie aangepast willen zien naar een gewenst gedrag van allen.
  Niet: “Als je door rood rijdt krijg je een boete, maar voor een rood stoplicht behoor je te stoppen”. Voor de supermarktorganisaties is, naar mijn overtuiging, een strak geformuleerd “gewenst gedrag” voor managers, medewerkers en KLANTEN een oplossing, die voor meer draagkracht kan zorgen. Ik wens u allen succes!

   Harryvd says:

   Stop met die angsthazerij en laat iedereen zelf de nodige maatregelen nemen zoals ouderen al jaren doen als er griep is
   Ophouden met betuttelen en hierdoor voorkomen dat er nog meer ouderen niet meer willen leven en zelfmoord plegen

  Fem555 says:

  Ik geloof niet in die regels en ben blij dat het wat soepeler is overal. Dat achterlijke gedoe met bacteriedodende handgel , het woord zegt het al de gel heeft niets met het doden van een virus te maken. Een paar jaar geleden waarschuwde de gezondheidsraad nog de gels niet te gebruiken omdat het slecht voor je handen is omdat ze de goede bacteriën doden. Anderhalve meter afstand is al helemaal niet te doen, al heb je 10 m2 tot je beschikking want de gangpaden zijn te klein en er lopen ook mensen in de winkel rond die vakken moeten vullen. Je zou het beste voor een goede luchtverversing kunnen zorgen in om winkels gezond te houden denk ik en niet alleen in winkels. Vooral ook in instellingen want nu gaan ze de mensen weer opsluiten en laten sterven in eenzaamheid. ik vind het een schande dat je zo weinig over de verbetring van de luchtkwaliteit hoort in de bestrijding van dit virus en alle volgende virussen want dit zal echt niet het laatste virus niet zijn………..

   Zonnetje07 says:

   Deels met je eens, luchtverversing is erg belangrijk, alleen niet op de manier zoals in China gebeurde: een slecht werkende afzuiging èn airco die de helft van de aanwezige mensen met Corona besmet heeft doordat zij in die luchtstroom zaten.
   Over de handgels ben ik het niet met je eens. Ze kunnen ook de goede bacteriën doden, maar in deze tijd van Corona zijn ze hard nodig om nog meer besmettingen tegen te gaan want de goede werken wel degelijk. Worden ook in ziekenhuizen gebruikt en niet voor niets.
   Ik pleit ook voor mondkapjes op alle plekken waar de 1.5 meter niet gehandhaafd wordt, alle beetjes helpen en waarom zouden wij eigenwijzer zijn dan de ons omringende buurlanden die dit al tijden doen. Kleine moeite en je doet het ook om anderen om je heen te beschermen, inmiddels zijn ze echt overal en goedkoop te krijgen.

   sunsun says:

   Wakker worden!!!!! wat denk je van de snelle opmars van het virus, dat heeft niets met geloven in te maken! Of vind je het leuk om anderen te besmetten of zelf op de ic terecht te komen?
   Je hebt gelijk wat de supermarkten betreft. Heel veel houden zich niet aan de regels, het zijn ook geen agenten of boas. De klanten moeten ook zelf meewerken maar de supermarkten dienen dit te faciliteren.

   Harryvd says:

   Mee eens
   Ophouden met betuttelen en hierdoor voorkomen dat er nog meer ouderen niet meer willen leven en zelfmoord plegen

  Marko says:

  Hier bij de Jumbo is het ook mis. veel mensen houden zich niet aan de regels. Ik begrijp het wel want je vergeet het. Ik kom heel veel in China en in Duitsland. Doordat iedereen verplicht een mondkapje draagt word je er steeds aan herinnerd dat er iets aan de hand is en denk je ook meer aan de overige regels. Het is zo logisch en wordt in de ons omringende landen toegepast. Ik bestel nu mijn boodschappen maar zal heel blij zijn wanneer ook in NL de mondkapjesplicht wordt ingevoerd en wij met MINDER risico weer naar de supermarkt kunnen.

   Zonnetje07 says:

   Mee eens, mondkapjes moeten heel snel ingevoerd worden of willen mensen weer lockdowns met alle gevolgen van dien want alleen een avondklok instellen of grote bijeenkomsten verbieden zal zinloos zijn, besmettingen vinden overal plaats waar het (te)druk is.

   Harryvd says:

   Niks mis mee blij dat er supermarkten zijn die niets meer doen
   Helemaal niet bewezen dat via contact door winkelkarren etc besmetting komt

  JanD52 says:

  Hier in de AH doen ze hun best, alhoewel de vakkenvullers vaak op een kluitje staan te overleggen( kletsen). Maar inmiddels heeft veel internationaal onderzoek uitgewezen dat je van voorwerpen, dus ook van winkelkarretjes absoluut niet ziek kan worden. Inmiddels heb ik mijn handen letterlijk stuk gewassen en moest ik er mee naar de huisarts. Veel smeren met vaseline, of handschoenen aan, en dat terwijl het in feite nergens op slaat en eigenlijk een riuteel is: net zoals katholieken een kruisje slaan. Onder het motto: we moeten toch iets doen!

  margriet67 says:

  ik doe uit voorzorg altijd een mondkapje op als ik naar de supermarkt ga. Ik zie dat er toch nog veel mis gaat: de mensen komen niet alleen maar vaak met z’n tweeen boodschappen doen, of met de kinderen, ze blijven vaak hangen om een praatje te maken als ze een bekende tegenkomen binnen en ik zie dat de regels niet altijd worden nageleefd. Als ik veel boodschappen heb, bestel ik online en laat ze thuis brengen. Vaak is het ook erg druk in de supermarkt.

   carla53 says:

   Beste Margriet
   Er zijn soms mensen die niet alleen boodschappen kunnen doen ook al zouden ze dat dol graag willen , is een teken dat ze afhankelijk zijn tegen hun zin . Ben het met je eens dat de mensen er verder geen rekening mee houden , ik bekijk graag mijn boodschappen wat ik koop vooral de vers producten .
   Ik ben niet boos hoor maar wil het toch even zeggen .

   Zonnetje07 says:

   Ik ben ook voor mondkapjes en onderzoeken hebben uitgewezen dat je met mondkapje hetzelfde zuurstofgehalte in je bloed krijgt als zonder dus dat argument kan ook van tafel, zit gewoon tussen de oren van een aantal mensen. Helpen doet het altijd iets.
   Ben het met Carla53 eens dat sommige mensen niet voor niets samen naar een supermarkt gaan. Om het bij mezelf te houden: door nare zeldzame ziektes kan ik nooit alleen de deur uit, er moet altijd iemand bij me zijn omdat ik zo kan neervallen. Wel vind ook ik het fijn om na maanden binnen zitten weer even beweging te krijgen en zelf een boodschap te kunnen doen: MET begeleiding ! Ik vergelijk zelf graag prijzen en kies mijn eigen versproducten graag zelf uit. Moet kunnen, maar mensen die geen afstand wensen te houden in supermarkten verpesten het: snel even voor je langs wat pakken, zich langs je wringen met een karretje, bij de kassa in je nek staan hijgen etc.. Zo ontzettend egoïstisch, voor die persoon is Corona misschien niet belangrijk (de onzinnige vergelijking met een gewone griep wordt door sommige mensen nog steeds gemaakt, dat is appels met peren vergelijken en dat ”iedereen een keer dood gaat” eveneens, dat is een feit, maar niet onnodig doordat anderen zich niet aan de regels wensen te houden en hun gang maar willen kunnen gaan) voor velen wel, die voelen zich terecht nog steeds geen dor hout..

   Harryvd says:

   Vergiftig jezelf maar met nietwerkende maatregelen

  Eva70 says:

  Dan mag ik zeker een dik compliment aan de Aldi Holleweg Bergen op Zoom geven, de wagentjes worden voor elke klant schoon gemaakt, en de caissière maakt je er op attent als je te dicht bij een ander staat en vraagt netjes en beleeft of je afstand wilt nemen.

  Esthra says:

  Ik ben van mening dat Nederland de ernst van de situatie onderschat. Ik woon al jaren in Frankrijk, maar volg het Nederlandse (ook het Franse) nieuws op de voet. Mondkapjes zijn in Nederland niet verplicht. In Frankrijk kom je geen winkel of supermarkt binnen zonder mondkapje. Ook moet je bij binnenkomst je handen ontsmetten en het wagentje schoonmaken. In de grote supermarkten is er een portier, die oplet of de klanten de regels naleven, zoniet dan mogen ze niet naar binnen. Verder zijn er markeringen aangebracht hoe de mensen moeten lopen.

   Zonnetje07 says:

   Ik vind dat heel goed geregeld in Frankrijk en vele andere landen, moeten ze in Nederland ook doen. Je ziet nog nauwelijks mondkapjes hier. Ben alleen bang dat het OMT en het RIVM e.d. hier niet meelezen, ze blijven eigenwijs en star hierin terwijl zelfs de WHO al om is.

  anmaripam says:

  Het zijn zeker niet alleen de supermarkten die er met de pet naar gooien. Pak eens de bibliotheek, daar moest je de boeken apart houden omdat ze ontsmet moesten worden, nu ligt alles weer open en bloot en kan je pakken wat je wilt zonder ook maar een ontsmetting. Bah.

  Snipsnap says:

  Beste Vaste klant.

  Ja ik herken alles wat u schrijft over de Plus.
  Wij laten door Plus ook onze boodschappen bezorgen, ze zijn zo ontzettend vriendelijk, gezellig en bezorgd.
  Medewerker Boy, van Plus Maasdijk krijgt van ons een 10+.
  Hij is zo lief en bezorgd,Hij zegt altijd, joh blijft maar lekker thuis, ik kom wel naar jullie toe.
  De Plus Maasdijk is een fam bedrijf in het Westland, en Boy is de zoon van de eigenaar.
  Het is heel verstandig om je boodschappen te bezorgen, wij doen het nu al 2 jaar en het bevalt ons heel erg goed.
  Beste shoppers, hou je gewoon aan de regels, en blijf gezond!!
  Groetjes SnipSnap

  Marsjannie says:

  JAMMER, JAMMER,
  ALBERT HEIJN VOORHOUT, LAPT ALLE CORONA REGELS AAN HUN LAARS
  ER WORDT NIETS MEER SCHOON GEMAAKT JE KUNT HET ZELF DOEN
  MAAR DE MIDDELEN OM DAT TE DOEN ZIJN ER NIET.
  TE VEEL KLANTEN IN DE WINKEL.

  DIRK VAN DE BROEK NOORDWIJK DAAR IS HET NOG ERGER KARRETJES
  ZITTEN WEER VAST, WORDEN NIET SCHOON GEHOUDEN EN OOK DAAR
  STAAN GEEN SCHOONMAAK MIDDELEN.
  OOK HIER TE VEEL KLANTEN IN DE WINKEL.

  MAAR EEN HELE GROTE PLUIM VOOR DE PLUS MARKT IN VOORHOUT
  DE KARRETJES VUIL/SCHOON STAAN GESCHEIDEN EN HET PERSONEEL
  MAAKT ZE SCHOON. JE KUNT ER OOK HEEL GOED JE HANDEN WASSEN
  VOOR DAT DE WINKEL BINNEN GAAT.
  BINNEN IS ER EEN LOOP ROUTE
  HEEL GOED GEORGANISEERD DAT IS HEEL PRETTIG BOODSCHAPPEN DOEN.
  MAAR NU DE CORONA BESMETTINGEN WEER OPLOPEN LAAT IK
  DE BOODSCHAPPEN DOOR DE PLUS MARKT WEER THUIS BEZORGEN.

   Harryvd says:

   Doen ze prima, ook al bij Aldi, Lidl , Jumbo en anderen gezien , terug naar normaal

  sunsun says:

  Bij Jumbo Pettelaarseweg in s-Hertogenbosch werden van het begin af aan de regels bijna niet nageleefd. Niet door medewerkers en ook niet door de klanten. Geen looproutes, bij de schoonmaakgelhoek ligt het papier rondgestrooid. De meeste vakkenvullers letten absoluut niet op 1,5 meter en de klanten kijken je boos aan als je afstand vraagt. Ik ga deze supermarkt voorbij terwijl hij 100 m van mijn huis is, het risico vind ik te groot.
  Helaas is het de enige supermarkt in de wijk dus moet ik in de auto naar een volgende uitwijken.
  Er wonen in de wijk relatief veel senioren die dat jammer genoeg niet kunnen!

  Viooltje says:

  Mijn grootste ergernis is wanneer ik in een winkel even een product sta te bekijken en er dan prompt iemand pal naast mij komt staan die zo nodig onmiddellijk iets uit dezelfde bak of schap wenst te halen. Ik ga dan zelf opzij maar die ander gaat geheel onaangedaan door met haar gerommel in betreffend bak of schap. Hij of zij lijkt het niet eens op te vallen dat ik voor hen opzij ga staan terwijl ik toch echt eerst in betreffend bak of schap bezig was. Het gebeurt soms meerdere malen in èèn winkel en soms ook nog door dezelfde persoon die na 3x nog niets door heeft. Er iets van zeggen heb ik afgeleerd. Je krijgt van betreffend persoon vaak een grote mond en winkelpersoneel springt niet bij om je te helpen ook al staan zij in nabijheid van de situatie. Verplicht kapjes op zou voor iedereen inderdaad een goed geheugensteuntje zijn dat er nog steeds een misselijk (dodelijk) ziekmakend virus rond waard. Wat mij betreft is het echt het ergst in winkels en in overdekte winkelcentra. Daar staan overal levensgrote pijlen van de looprichting aangegeven terwijl 80% gewoon kriskras door het centrum flaneert. Het zou mijns inziens voor iedereen stukken veiliger zijn wanneer iedereen zich gewoon aan de veiligheidsmaatregelen houdt die de overheid aan geeft. Niets mis mee in een tijd van sluipend gevaar voor velen. In tijden van oorlog zeg je toch ook niet: “Wat? Bij alarmsignaal de schuilkelder in? Oh nee.. dat is aantasting van mijn priveleges waar ik recht op heb. Hier doe ik niet aan mee!” Zijn we zo langzamerhand zo op onszelf gericht geraakt dat we geen offertjes meer kunnen brengen voor het algemeen belang? Is de aarde ons niet allemaal toebedeeld? Moeten we er samen geen zorg voor dragen? Zowel voor de aardbol alsmede voor zijn bewoners? (mens en dier) Kan je je verantwoordelijkheid afschudden door te zeggen: “Ik doe wat ik doe en vraag niet waarom?” De hele wereld mag een aangenaam verblijf zijn voor elk mens maar daar moet dan ook elk mens zijn steentje toe bijdragen. Verantwoordelijkheid nemen! Voor jezelf, maar.. ook voor die ander. Vriendelijke groet.

  Harryvd says:

  Aanscherpen nergens voor nodig omdat Corona niet via contact wordt verspreidt, is nog niet aangetoond van wel, nu is het rhino virus in opmars waarop de testen ook positief resultaat geven maar is geen Corona net als een een OUDE besmetting ook positief geeft maar niet besmettelijk is
  Besmet is nog niet ziek en ziek is nog niet in het ziekenhuis en ziekenhuis is nog niet dood
  MAX MOET ZICH DRUK GAAN MAKEN DAT DE VENTILATIE IN TEHUIZEN OP ORDE KOMT EN OUDEREN NIET WEER OPGESLOTEN WORDEN TERWIJL NAAR BUITEN GAAN HET GEZONDST IS GEBLEKEN

   Voort says:

   wat jullie hier zeggen klopt volgens mij niet geheel. Corona kun je via contact wel overdragen vandaar de handenwassen en ontsmetten. Dat de oudjes ziek worden komt merendeel omdat jonge mensen die het virus bij zich dragen en hier weinig of geen last van hebben (en de veiligheid maatregelen niet in acht nemen) het virus thuis en in de verzorgingshuizen aan hun ouders/grootouders overdragen. Zo houden we het virus lekker in stand en krijgen we straks weer een loc down. Dus niet ontkennen, andere ziektes er bij halen en naar andere wijzen maar meedenken en de regels zelf in acht nemen zou ik zeggen.

   Bezorgde Nederlander says:

   De overheid is momenteel te verwarrend bezig, dit leidt bij sommige tot alternatieve hypothesus voor de bestrijding van het virus en tot onzinnige uitspraken gebaseerd op implausibele hypothesus en onjuist interpreteren van voortschrijdend inzicht.
   U bent hier een zeer mooi voorbeeld van HARRYVD……. u kan als CORONA – BLOCKER met gepaste afstand Willem Engel van viruswaarheid een hand geven. Deze bierviltjes complotdenker moet weer gewoon dansles gaan geven in plaats de overheid te pesten. Dit heeft hij niet van een vreemde want zijn vader heeft als de ´´krottenkoning van Rotterdam´´ miljarden vergaard over de ruggen van duizenden huurders. Engel heeft dit ook geprobeerd bij Fort Oranje in Brabant, hoe dat afgelopen is weten we allemaal. Deze hype van Engel zal langzaam aan weer verdwijnen als blijkt hoe gesjeesd deze ´´reddende engel´´ van duizenden struisvogelfiguren werkelijk is.
   Misschien moet u een bordje aan de deur hangen met ´´ ik stop er mee´´ en dan maar hopen dat het virus voorbij gaat.
   Vroeger toen we nog onder de plak van Spanje zaten smeerden de burgers bloed op de voordeur om de Spanjaarden op het verkeerde been te zetten, daar hebben we nu nog de bekende Rotterdamse rode kruidbroodjes aan over gehouden. U doet in principe hetzelfde door de mensen hier in dit topic op het verkeerde been te zetten.

   Met strijdbare groet,
   De bezorgde Nederlander

  delfia says:

  De Aldi in Delft heeft het t beste voor elkaar.

  Voort says:

  De Albert Hein en de Jumbo doen niks meer aan de corona regels. In de winkels loopt ook iedereen door eolkaar heen. Vooral omstreeks 12.00 uur als de omliggende scholen pauze hebben loopt de AH vol jeugdigen die echt geen 1,5 meter afstand houden. Het personeel die dit gadeslaan zegt hier niets van.
  Ik vinnd het echt slecht dat de supermarkten zich kennelijk niet druk meer maken over de kwetsbaarheid die hun winkels hebben als het gaat om veiligheid en verspreiding omtrent de verspreiding van het virus.
  Het zal weer tijd worden dat de supermarkten zich weer gaan inzetten om winkels zo veilig mogelijk te maken en te houden. Ze kunnen dit financieel makkelijk dragen want ze zijn een van de enige bedrijven die flink meer winst hebben gemaakt tijdens deze crisis, dus daar kan het niet aan liggen. Gewoon hun verantwoordelijkheid weer oppakken en zuinig zijn op hun klanten.

  Coboo says:

  De maatregelen helpen wel degelijk. We moeten ons er allemaal aan houden. Dat schijnt voor veel mensen erg moeilijk te zijn. Wat ik me wel afvraag, er wordt door supermarkt ketens voor miljoenen geïnvesteerd in fietsploegen, autosport, geweldig. Waarom niet investeren in een wasstraat voor winkelkarren en mandjes zo als bij de Coop in Vries. Deze ondernemer is vooruitstrevend bezig. Voorkomt een hoop geharrewar bij de ingang.
  Weet je zeker dat de winkelwagen goed schoon is. Misschien een optie voor andere supermarkten.

  Rientje says:

  Wil harryvd vragen of ze wel eens gehoord hebben van struisvogelpolitiek. Daar zijn jullie wel mee bezig. Hoop voor jullie dat het virus jullie deur voorbij gaat. Het allerbeste.

  luk1951 says:

  Ik heb geconstateerd dat geen enkele supermarkt of winkel de maatregelen handhaaft, want daar zit het probleem : handhaven, wie moet er handhaven? De winkelmanager, of winkelpersoneel, en welke sancties hebben ze? Bij Kruidvat zijn de looppaden vaak zo smal dat zodra er een klant stilstaat, iedereen moet wachten, ook door personeel die de schappen aanvult. Bij Action hou ik afstand maar achter mij staan ze zo dicht achter mij, en moet ze belist het artikel op de band leggen, zeg je er wat van dan krijg je een reactie van : doe niet zo asociaal. Bij de DEKA stond er bij de kassa iemand vlak achter mij, ik op de streep, hij zei, ik sta toch achter de streep? Opvallend dat het allemaal donkere mensen waren. Weten de meeste wel hoeveel 1,5 M is?

  luk1951 says:

  Ik ben het niet helemaal eens met de 1,5 M afstand, zeker buiten is het zinloos, en laten de mensen in winkels zoveel mogelijk goedgekeurde mondkapjes dragen, en handen wassen. Immers de grondlegster van de verpleging Florence Nighingale zei : handen wassen, en verbanden verschonen, dus begin van hygiëne! Zo is de pest teruggedrongen! De grote dam demonstratie heeft bewezen dat de 1.5 M zinloos was, er was na 2 weken niemand besmet. En men ging er steeds vanuit dat iedereen besmet was, tenzij je getest was, terwijl er niet getest kon worden, omdat er door bezuinigingen gebrek aan middelen waren, die nog steeds niet in orde zijn. Overigens wordt corona nu vergeleken in de meeste gevallen met een griepje, want je moet 10 dagen thuis blijven.

   DOORNROOSJE says:

   Ik zou het wel prettig vinden als de mandjes en wagentjes weer zouden worden schoongemaakt, leuk baantje voor scholieren ook en de supermarkten zijn rijk zat. Verder zou ik het wel prettig vinden als er een mondkapjesplicht komt in supermarkten en winkels. Nu kom ik hoestende mensen tegen in de supermarkt. Oei.Beetje dom dus

  simon55 says:

  Wat ik hier veel lees , is dat de winkel wagentjes niet of nauwelijks schoongemaakt worden. Nou mensen , dat zit tussen je oren. De afgelopen 30 jaar of nog langer , zijn ze ook NOOIT schoongemaakt. En nu , met Corona , ligt het daaraan , of kan een van de oorzaken zijn.. dat heet schijnheiligheid. Voor de rest hou ik me aan de regels

  Melissa de Vries says:

  Bij de plusmarkt in Amsterdam Tuindorp worden de karretjes nog steeds netjes schoongemaakt. In de Banne niet. Wat ik bij veel winkels zie is dat ze de draagmandjes en trekkarretjes weer in gebruik hebben genomen. Slechte zaak want ik ben zelf een voorstander van een muntjeskarretje om zo de afstand goed in acht te nemen. Als ik dan bij de kassa in de rij sta dan staat een ander vaak met zo’n draagmandje of trekkarretje in mijn nek te hijgen. Dit moet anders. Stickers op de vloer let men al helemaal niet meer op.

   DOORNROOSJE says:

   Mee eens melissa, en dan ook een bepaald aantal mensen naar binnen. De rest mag buiten wachten, was eerst ook en ging goed .

  yvonno says:

  Hier in Ommen is het ook waardeloos. Alleen nog desinfecterende middelen. Totaal geen beleid, alles loopt door elkaar. Ook de medewerkers houden geen rekening met de klanten. Niet leuk meer om boodschappen te doen. Eng.

  Harm van der Land says:

  Ik vind dat supermarkt Deen in Noord-Holland een voorbeeld is voor de rest. Consequent zijn en worden daar de karretjes schoongemaakt . De coronaregels worden nageleefd vanaf de start van de pandemie. Een groot compliment.

   madeliev says:

   Ik vind het heel erg om te lezen dat Harryvd zulke boute uitspraken doet. Ik hou het maar op onkunde.
   Ik weet wat corona is , wat het met je doet en het is een smerig virus waarvan ik na een half jaar nog niet helemaal ben opgeknapt.

   Corona is geen griepje zoals in Nederland daaronder wordt verstaan. En je bent er helemaal niet met 14 dagen vanaf. Je bent daarna niet meer besmettelijk voor anderen.
   Maar je bent wel besmettelijk voor anderen als je zelf corona hebt opgelopen, maar nog geen klachten hebt. Daarom is afstand nodig.
   Afstand houden is heel belangrijk, hygiëne idem dito, want je kunt toch niet weten wie inmiddels is besmet, wie corona heeft – maar nog geen klachten – het zelf niet weet, maar wel voor je neus in de rij staat?
   Dàt is het risico wat vermeden moet worden. Je kunt besmet worden als je in de winkel te dicht bij iemand in de buurt staat die dan hoest of proest, of waarmee je een tijdlang staat te kletsen. Dat is wél bewezen.

   In mijn dorp, bij Jumbo en Aldi is het goed geregeld.

  Willie Wie says:

  Precies! Ik ga al maanden met de taxi naar de binnenstad naar AH en laat de Lidl en de Plus vlakbij links liggen vanwege de idiotie in die winkels van de mensen en het personeel. Als je vraagt om wat afstand krijg je me toch ’n commentaar van zelfs in ’t rond hoestende mensen……….. Bijna niemand ontsmet zijn handen, laat staan de winkelwagentjes of houdt afstand. Bij Appie zit ik op ’t bankje om op de taxi terug te wachten en zie echt elke klant dat allebei wèl doen! Bovendien houden ze bij ’t winkelen goed rekening met mij als oudere. Omdat ik vertekend beeld heb is dat héél fijn en kan ik me op mijn boodschappen concentreren wat me al best veel moeite kost. ’t Publiek verschilt heel erg per winkel en daardoor heeft Appie altijd al mijn voorkeur gehad en ik heb er ook 10 jaar bijna naast gewoond. Daar kan ik mijn voorkeurs-artikelen nog steeds krijgen en is mijn uiteindelijke rekening ook nìet 2x zo duur!