coronaregels

Hoe zit het? Hoe is het gesteld met de coronaregels in andere landen?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: hoe is het gesteld met de coronaregels in andere landen?

Coronaregels

De voorjaarsvakantie komt eraan en dus zullen veel Nederlanders naar het buitenland vertrekken. De coronasituatie lijkt te zijn gestabiliseerd, waardoor reizen weer een serieuze optie is.

Hoewel de media vooral berichten over maatregelen die worden losgelaten, hanteren veel landen nog altijd bepaalde regels. Zeker rondom coronatoegangsbewijzen en mondkapjes. Het is verstandig om hiervan op de hoogte te zijn, want dat kan teleurstellingen in het vakantieland voorkomen. Daarom hebben wij een aantal populaire vakantiebestemmingen en hun huidige coronamaatregelen uitgelicht. Let op: het kan voorkomen dat de situatie in het land snel verandert en dat deze regels op den duur achterhaald zijn. Raadpleeg altijd het reisadvies op nederlandwereldwijd.nl voor de meest actuele status.

Duitsland

Om Duitsland binnen te komen moet u getest, gevaccineerd of hersteld zijn. Als u vervolgens gebruik wilt maken van de faciliteiten, moet u in de meeste deelstaten hersteld of gevaccineerd zijn. U kunt Duitsland zelf dus wel in met enkel een negatieve test, maar een coronabewijs op basis van zo’n test verschaft u geen toegang tot horeca, musea en dergelijken. Een herstelbewijs is overigens 90 dagen geldig in Duitsland. In ons land is dat 180 dagen.

Ook over wanneer iemand volledig gevaccineerd is, wordt iets anders gedacht in Duitsland. Wie het Janssen-vaccin heeft ontvangen, is vaak maar 1 keer geprikt. Dat is in Duitsland niet voldoende. Ook als u 1 prik van Janssen en een booster heeft ontvangen, wordt u niet gezien als volledig gevaccineerd. Uw coronabewijs op basis van vaccinatie is dat geval ook ongeldig, dus houd hier vooraf rekening mee.

Verder is het van belang dat u vooraf het registratieformulier invult op de site van de Duitse overheid (informatie in het Engels). Bewaar het bewijs hiervan, want hier kan om gevraagd worden.

Medische mondkapjes zijn overigens ook nog verplicht op de bekende plekken.

Minister Kuipers op de persconferentie
Lees ook: Coronavirus in Nederland: alle overheidsmaatregelen op een rij

Oostenrijk

In Oostenrijk volstaat een prik van Janssen wel, maar er zijn een aantal andere aandachtspunten. Zo moet u een een negatieve test overleggen als u 2 keer gevaccineerd bent en/of hersteld bent. Alleen mensen die geboosterd zijn, hoeven zich niet te laten testen. In Oostenrijk wordt men in de volgende situaties gezien als geboosterd:

  • U heeft de prikken of prik uit de basisreeks gehad, en daarna niet langer dan 270 dagen geleden een booster ontvangen;
  • U bent hersteld, en daarna gevaccineerd (geen booster, maar de ‘normale’ prikken). Uw laatste prik is niet langer dan 270 dagen geleden gezet;
  • U bent eerst volledig gevaccineerd en daarna hersteld. Uw herstelbewijs is niet ouder dan 180 dagen.

Kinderen

Voor kinderen gelden in Oostenrijk aparte regels. Ongevaccineerde kinderen geboren voor 1 september 2006, moeten een zogenoemde Holiday Ninja Pass hebben. Dat is een coronabewijs waarmee deze kinderen kunnen bewijzen dat zij negatief getest zijn en dus toegang kunnen krijgen tot bijvoorbeeld de horeca. De uitslag van een negatieve PCR-test is 72 uur geldig; die van een anitgeentest 48 uur. Als u voor langere tijd met een ongevaccineerd kind naar Oostenrijk gaat, moet het kind zich daar laten testen.
Volledig gevaccineerde kinderen geboren voor 1 september 2006, hoeven geen Holiday Ninja Pass te hebben. Zij moeten wel een negatief testresultaat kunnen overleggen voordat zij het land in mogen of om toegang krijgen tot faciliteiten. Is een kind 16 jaar of ouder? Dan moet het aan dezelfde regels voldoen als volwassenen. Jonger dan 12? Dan gelden er geen inreisvoorwaarden.
Wilt u meer lezen over de Ninja Holiday Pass? Op de website van de Oostenrijkse overheid vindt u meer informatie. Let op! De informatie is in het Duits.

In Oostenrijk dient u FFP2-masker te dragen op plekken waar een mondkapje verplicht is.

coronavirus
Lees ook: Dossier: het coronavirus

Frankrijk

In Frankrijk geldt over het algemeen dat u het land in mag als u een ingevulde erewoordverklaring op zak heeft en een geldig coronabewijs. Uw bewijs is geldig als u 2 keer gevaccineerd bent en een booster heeft gehad, als uw een negatieve test kunt overleggen of als u niet langer dan 4 maanden geleden hersteld bent van corona. Een negatieve test is maximaal 24 uur oud.

Coronabewijs in Frankrijk zelf

Om vervolgens in Frankrijk zelf naar restaurants, musea of soortgelijke plekken te mogen, gelden er andere regels. Iedereen die ouder is dan 18 jaar plus 1 maand, moet in Frankrijk kunnen aantonen dat hij of zij hersteld is van corona of 2 keer gevaccineerdis én een booster heeft gehad. Hersteld van corona plus 2 keer gevaccineerd is ook een optie. In Frankrijk staan coronabewijzen die voldoen aan deze regels te boek als de pass vaccinal (vaccinatiepas). Als u deze term ziet staan, weet u dus waar uw bewijs aan moet voldoen.
Kinderen tussen de 16 en 18 jaar + 1 maand moeten ook een pass vaccinal hebben, maar hoeven niet geboosterd te zijn voor een geldig exemplaar. Kinderen tussen de 12 en 15 hebben een zogenoemde pass sanitaire nodig, een gezondheidsverklaring. Voor de pass sanitaire moet het digitaal coronabewijs voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • 2 vaccinaties gehad. Of 1 vaccinatie gehad én hersteld van corona;
  • Herstelbewijs van niet ouder dan 4 maanden;
  • Negatieve testuitslag van maximaal 24 uur. PCR- en antigeentesten zijn toegestaan.

Mondkapjes zijn op veel plekken verplicht. Meer weten over de huidige coronaregels in Frankrijk? Bezoek dan de website van de Franse regering. Informatie is beschikbaar in het Frans en Engels.

België

In België zijn er aparte regels voor mensen die langer of korter dan 48 uur blijven. Als u 48 uur of korter in België bent, hoeft u uw reis niet aan te melden bij de Belgische overheid en hoeft u ook geen coronabewijs te overleggen bij de grens. In de horeca en dergelijke plekken moet uw zo’n bewijs vaak wel laten zien voordat u naar binnen mag, ook als u korter dan 48 uur blijft.

Wie lager dan 48 uur in België verblijft, moet zich melden op de website van de Belgische overheid.
U moet ook een geldig coronabewijs hebben. In België houdt dit in dat u volledig gevaccineerd moet zijn (2 prikken zijn vooralsnog genoeg), hersteld moet zijn van corona of een negatieve testuitslag kunt laten zien. De uitslag van een PCR-test is 72 uur geldig en die van een antigeentest 36 uur. Let op! Herstelbewijzen zijn na 1 maart 2022 5 maanden geldig in plaats van 6.

Spanje

Om Spanje in te mogen moet Nederlandse reizigers een coronabewijs hebben op basis van een negatieve test, herstel of vaccinatie. Dat is de korte versie. Dit Zuid-Europese land stelt namelijk een aantal eisen aan elk type coronabewijs. Een herstelbewijs mag bijvoorbeeld niet ouder zijn dan 180 dagen en moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Het document moet door een autoriteit of medische instantie zijn opgesteld in het Spaans, Engels, Frans of Duits.
  • Op het document moet vermeld staan: naam, datum van de eerste positieve NAAT-test, type NAAT-test en land van afgifte. Een PCR-test is een voorbeeld van en NAAT-test.

Aan testbewijzen worden ook eisen gesteld. “Op het mee te nemen certificaat van de negatieve test moet vermeld staan: naam, nummer reisdocument, contactgegevens testinstituut, type test, tijdstip en datum test en negatief resultaat. Testresultaten moeten in het Spaans, Engels, Frans of Duits zijn opgesteld of voorzien zijn van een officiële vertaling in 1 van deze talen”, zo valt te lezen op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Vaccinatiebewijs op papier

Een vaccinatiebewijs is in Spanje 270 dagen geldig. Heeft u dit bewijs op papier? Dan is het verstandig om de regels nog eens goed onder de loep te nemen. Op Nederland Wereldwijd staat het volgende: “Het papieren document moet zijn opgesteld in de Spaanse, Engelse, Franse of Duitse taal of voorzien van een officiële vertaling in 1 van deze talen. Op het vaccinatiecertificaat/bewijs moet vermeld staan: naam, data vaccinaties, type vaccin, het batchnummer, land waar vaccinatie is gezet, contactgegevens van de vaccinerende instantie en contactgegevens van de uitgevende instantie van dit certificaat of bewijs.”
Heeft u corona gehad en bent u daarom 1 keer geprikt? En wilt u reizen met een papieren coronabewijs? Het kan zijn dat hier moeilijk over gedaan wordt, omdat op dit type coronabewijs niet altijd duidelijk staat of u voldoende gevaccineerd bent. Het kan daarom raadzaam zijn om u in dit geval voor de zekerheid te laten testen.

Houd daarnaast ook rekening met mogelijke regionale maatregelen en de mondkapjesplicht. Meer over de Spaanse coronaregels vindt u op de (Engelstalige) site van de Spaanse overheid.

(Bron: Nederland Wereldwijd)

Geef een reactie

Reactie

    Maryse says:

    Bedankt hiervoor! Heel handig om te weten!
    Maar waarom staat het Verenigd Koninkrijk er niet (meer) bij?