corona

Samenkomen in coronatijd: wat zijn de regels nu precies?

Op 28 september 2020 worden de coronamaatregelen in Nederland aangescherpt. Dit heeft ook gevolgen voor de manier waarop u samen mag komen met anderen. Wat er precies verandert is op dit vlak? Wij leggen het uit.

Thuis samenkomen

Door het nog steeds toenemende aantal nieuwe besmettingen ziet het kabinet zich op 28 september 2020 genoodzaakt om het aantal gasten dat u thuis, in uw tuin of op uw balkon mag ontvangen naar beneden bij te stellen. Tot de 28e is het advies om maximaal 6 gasten thuis uit te nodigen als u allemaal 1,5 meter afstand van elkaar kunt houden. Inmiddels is dit maximaal 3 mensen en is het ook geen advies meer, maar een regel. Kinderen tot 12 jaar tellen niet mee, dus als u een gezin op bezoek krijgt dat bestaat uit 2 volwassenen en 3 kinderen van onder de 12 jaar, mogen ze allemaal bij u binnenkomen.

Buitenshuis afspreken

Als u met een groepje afspreekt in een ander gebouw dan de eigen woning, dan mag de groep uit maximaal 4 mensen bestaan. Stel, u wilt uit eten, dan mag u dit dus doen met maximaal 3 anderen. Ook hiervoor geldt: kinderen tot 12 jaar vallen hierbuiten. U mag dus met 3 volwassenen en een aantal kinderen van 12 jaar of jonger dineren, maar zodra deze kinderen boven de 12 zijn mag de groep dus niet groter zijn dan 4 man. Het maakt overigens niets uit of u binnen of buiten zit; de maximale groepsgrote blijft hetzelfde.

Nieuwe regels voor horeca

Wie een horecagelegenheid bezoekt moet overigens ook rekening houden met de andere nieuwe regels die hier gelden. In restaurants en andere gebouwen moet het aantal personen per ruimte worden beperkt tot 30, schrijft de Rijksoverheid op de eigen website. Op een eventueel terras zouden nog eens 40 mensen mogen zitten, want het nieuwe maximum voor samenkomst in de buitenlucht is 40 mensen.

Deze regels gelden niet alleen voor restaurants, maar ook voor bioscopen, bibliotheken, theaters. en andere semi-openbare plekken. Daarnaast mogen horecagelegenheden na 21.00 uur geen nieuwe klanten meer binnenlaten en moet om 22.00 uur iedereen weg zijn. Onder ‘horecagelegenheden’ worden in dit geval niet alleen cafés en restaurants verstaan, maar ook bars in bioscopen en dergelijke.

Lokale regels

Naast de regels vanuit de Rijksoverheid moet u mogelijk ook rekening houden met aangescherpte lokale regels. Daarnaast kunnen er ook per ondernemer andere regels gelden. Zo zijn mondkapjes in sommige winkels verplicht en kan het zijn dat restaurants met zogenoemde shifts werken. Dat wil zeggen dat u binnen een bepaald tijdsbestek welkom bent, maar daarna plaats moet maken voor de volgende gasten. Vooral in grotere steden wordt dit systeem gehanteerd, omdat het daar doorgaans drukker is.

Meer weten over de veranderende coronaregels rondom samenkomen? Op de website van de Rijksoverheid kunt u alles nalezen.

(Bron: Rijksoverheid)

Geef een reactie

Reacties (6)

 1. Kruispuntweg says:

  Wel een stomme regel. Ik mag met mijn vrouw wel bij mijn kinderen en kleinkinderen op bezoek gaan, maar zij niet bij mij daar zijn gezin uit 2 volwassenen en 4 kinderen boven de 12 jaar.
  Zo ook voor restaurants en theaters. Maar zo is deze regering al lang zo, nooit een ECHTE regel zeggen. Ik hoop dat volgend jaar een regering gekozen wordt die ons nederlanders wakker schud, al is het maar voor enkele maanden.

 2. oosterwijck says:

  De overheid is de weg kwijt aangaande de corona maatregelen (en daarnaast in veel andere zaken). Het is ook niet eenvoudig om een maatschappij te besturen, bevolkt door mensen die de weg ook kwijt zijn. En dan is het nog maar de vraag of er doeltreffende maatregelen bestaan tegen deze onzichtbare vijand. Een vijand die misschien niet te bestrijden is. Ik persoonlijk, ben er niet gerust op, dat afstand houden, mondkapjes gebruiken, sociaal isolement en binnen blijven, voldoende maatregelen zijn. Ik heb het sterke gevoel, dat deze vijand zich niet zomaar laat verslaan, dat het heel goed mogelijk is dat we nog jaren lang gebukt gaan onder ziekten en overlijden. Misschien wel een paar miljard in totaal.

 3. oosterwijck says:

  Duidelijk wordt wel, dat de wereld zal moeten veranderen. het woord Economie kunnen we schrappen in ons woordenboek. Onze leefomgeving moet weer beperkt worden tot het naastgelegen dorp. Massatoerisme wordt een scheldwoord: het mogen duidelijk zijn dat het voorbij is, om armoedzaaiers een lang weekend lang in ganzenpas door Venetie te laten wandelen, met nog geen honderd euro, te verteren. Of een 10 daagse reis naar Benidorm, voor 299 euro om daar alle dagen op het strand te gaan liggen.

  1. B.Harmsen says:

   , om armoedzaaiers een lang weekend lang in ganzenpas door Venetie te laten wandelen, met nog geen honderd euro, te verteren. Of een 10 daagse reis naar Benidorm, voor 299 euro om daar alle dagen op het strand te gaan liggen.

   Deze armoedzaaiers hebben wel hard gewerkt om eventueel van een dergelijke vakantie kunnen genieten.

   En dat hard gewerkt kunt u niet zeggen aangezien u al jaren geniet van een uitkering omdat er niemand met u wilde samenwerken schreef u eens.

 4. oosterwijck says:

  Ook de horeca zal er aan moeten geloven. Het past niet in een tijd van bewustwording dat we de aarde moeten redden voor de ondergang, om massaal uit eten te gaan. Het is belachelijk dat avond aan avond restaurants vol zitten met opvreters, die een maaltijd zien als een uithuizig tijdverdrijf en een voedselbereider beschouwen als een artiest. We moeten met z’n allen terug naar de basis .

  We hebben de aarde als een paradijs gekregen en we vernielen dit paradijs, gedreven door wellust, materialisme en minachting.

 5. oosterwijck says:

  Alle bovengenoemde regels gelden niet voor Trump. Die hoeft niet in isolatie, die hoeft niet binnen te blijven, die kan met iedereen samenkomen. ????? … Hij werkt gewoon door in het ziekenhuis, gaat op bezoek bij andere patienten, ontvangt gasten in het ziekenhuis en rijdt met zijn playmobile rond het ziekenhuis om zijn fans te begroeten. De ene dag zou hij hoge koorts hebben en de andere dag barst hij van de energie. …. Mensen, begrijp nu toch echt dat het volk bedrogen wordt. Een psychopaat, met de belangrijkste functie in de wereld, zou eigenlijk het goede voorbeeld moeten geven. Maar in tegendeel, hij doet alles wat de wetenschap verboden heeft en waar iedereen, die zich daar niet aan houdt, wordt gestraft.