Raad

Raad Gevraagd: “hoe kom ik van mijn nieuwjaars somberheid af?”

Dilemma’s en problemen, iedereen heeft ze en kan soms wel wat goede raad gebruiken bij het oplossen ervan. In onze nieuwe rubriek Raad Gevraagd kunt u hierbij helpen; lezers helpen lezers! Elke donderdag staat er een nieuwe kwestie voor u klaar waarop u kunt reageren.

2018 is net begonnen en daar is Frida eigenlijk niet zo blij mee. Zij kampt met het volgende probleem, dat zij graag wil oplossen:

“Ik ben in januari altijd wat somber. Dit komt omdat ik het moeilijk vind dat de feestdagen opeens voorbij zijn en ook het druilerige weer helpt niet mee. Daarnaast lijk ik altijd de enige te zijn die geen goede voornemens heeft. Ik zou graag willen dat ik me in de maand januari wat beter voel, maar ik weet niet zo goed hoe ik dit voor elkaar krijg. Heeft u tips om mijn somberheid aan te pakken?”

Heeft u goede raad? Laat dan uw reactie achter in het daarvoor bestemde veld onderaan dit bericht.

Zelf insturen

Zelf een probleem dat u wilt voorleggen aan de lezers van MAX Vandaag? Meld u dan aan via het Raad Gevraagd aanmeldformulier.

Geef een antwoord

Reacties (2)

    Hanneman says:

    Eén voornemen is geweest uw kwestie kenbaar te maken met kennelijk de bedoeling er “iets aan te doen”. En dat heeft u uitgevoerd, Dat voornemen. U weet dus eigenlijk al hoe het moet. Je iets voornemen, het vervolgens uitvoeren. Als ik uw boodschap lees, met alle respect, lijkt het een beetje dat u met uzelf al op voorhand de afspraak hebt gemaakt om begin Januari somber te worden. Als ik mezelf maar vaak genoeg koningsgezind noem zit er een kans in dat ik ’t wordt. Ik doe dat dus maar niet. Eigenlijk weet ik geen oplossing, heb ik geen echt werkend advies voor u. Als uw decemberfeesten uitbundig zijn gevierd in goed gezelschap van familie en vrienden neig ik er naar u gezegend te noemen. Dermate gezegend dat mij dat tot minstens in de lente lijkt te moeten “doorwerken”. Maar ik heb geen idee. Misschien was u stikalleen. En dan is de aftel naar het volgende decemberdal op de eerste dag van het nieuwe jaar al weer begonnen. Met somberte als één van de gevolgen. U merkt, uw probleemstelling plaatst mij voor grote problemen. Het is een beetje als bij een aantal van mijn thuiszorgklanten. Ze zijn voortdurend in gevecht, op zoek naar de nieuwe rol. Naar hoe je het beste in dit leven kunt staan ondanks zorgen en gedoe door bij voorbeeld bezuinigingen in de zorg. Hoe je moet omgaan met het gegeven dat we steeds minder tijd hebben voor of minder omzien naar elkaar. Het is waar dat er alle reden toe is om over onze samenleving soms somber te zijn. Dat ben ik regelmatig. Maar ik wil er niet in blijven steken. Ik probeer zo parmantig mogelijk mee te doen en te emanciperen als 55+’ser. Ik kan hele lange verhalen houden over misstanden en daar woest over zijn. Maar woest zijn is vermoeiend. En des te langer ik het laat duren, des te meer het kost. Ik blijf overeind door mijn zegeningen te tellen. Eigenlijk is dat het beste advies. Tel uw zegeningen. En u hebt ze vast en zeker. Schijnbaar was de kwaliteit van december voor u zó goed dat het moeilijk is terug te keren naar de kille werkelijkheid zonder kaarslicht en wereldvrede van alledag. Als dat zo is, prijs u gelukkig en bedenk dat als u naar somberte neigt. En ik wil u niet met enkel prutsadviezen en praatjes belasten. U bent in staat gebleken iets heel persoonlijks via een hip medium kenbaar te maken. U moet eens onderzoeken wat dat medium u nog meer kan brengen. Misschien in contact met bewegingen die zich uw practische zorgproblemen aantrekken en voor u een weg weten naar beter. Wie weet? Ik wens u een buitengewoon aangename eerste maand van een nieuw jaar en een succes per iedere maand erná.

    Amaranthus says:

    U kunt voor de feestdagen al plannen maken voor januari. Bijvoorbeeld elk weekend met een (andere) vriendin of zoon/ dochter een stedentrip (al is het maar 1 dagje) of iets anders wat u maar er leuk vindt en naar uit zult kijken. U goede voornemen zou kunnen zijn dat u gaan goede voornemens bedenkt en die dus altijd lukt. Verder heb ik wel eens wat gelezen over (dag-)lichttherapie tegen vermoeidheid en lichte depressie. Hoe het precies werkt weet ik niet maar als u er erg veel last van heeft zou mijn advies altijd zijn om er met de huisarts over te praten.
    Ook zou u een kunnen gaan kijken in een zogenaamde buurtkamer. In ons kleine stadje hebben we er zo als 3. Hier kunt u overdag mensen treffen voor een kopje koffie (iets anders mag natuurlijk ook) een praatje en andere activiteiten. Soms kun je er op bepaalde dagen ook gezellig met elkaar voor een fijn prijsje een avond maaltijd gebruiken. Ik heb het al eens iemand aangeraden en haar antwoord was: “Maar die mensen ken ik allemaal niet.” Tja maar dat is zo verholpen en iemand leren kennen is beter dan alleen thuis zitten. Ze heeft toen haar dochter gevraagd de eerste keer met haar mee te gaan en nu doet ze er zelf 1x in de maand een koffie dienst en is erg enthousiast. Verder zou ik aan vrijwilligerswerk voor een sportclub, kerk of basisschool. Misschien is bovenstaande niet echt wat u enthousiast maakt. Maar er is vast iets te vinden wat u wel leuk vindt. Denk aan dingen waar u altijd vrolijk van werd en kijk of u no zoiets kunt doen. Er is altijd wel een mouw aan te passen.