raad gevraagd 45

Raad Gevraagd: “mijn moeder wil per se een elektrische fiets”

Dilemma’s en problemen, iedereen heeft ze en kan soms wel wat goede raad gebruiken bij het oplossen ervan. In onze rubriek Raad Gevraagd kunt u hierbij helpen; lezers helpen lezers! Elke week staat er een nieuwe kwestie voor u klaar waarop u kunt reageren.

De moeder van J. is in de 80 en wil graag weer eens fietsen. Een elektrische fiets lijkt haar ideaal, maar J ziet dat net even anders…

“Mijn moeder is heel actief, maar fietsen op haar ‘normale’ fiets gaat al even niet meer. Een elektrische fiets lijkt haar daarom de oplossing. Ik heb hier mijn twijfels bij. Zo’n fiets gaat natuurlijk heel snel en je moet ook vlug kunnen reageren op situaties. Ik betwijfel of mijn moeder dat nog kan. Zelf ziet ze dit natuurlijk helemaal anders en ze is ook al gaan kijken bij de fietsenwinkel. Moet ik dit laten gaan, of kan ik nog iets doen?”

Zelf insturen

Zelf een probleem dat u wilt voorleggen aan de lezers van MAX Vandaag? Meld u dan aan via het Raad Gevraagd aanmeldformulier.

Geef een reactie

Reacties (5)

  madeliev says:

  Uw moeder is heel actief, maar kan niet op een gewone fiets fietsen. Het was handiger om erbij te vertellen waarom ze dat niet kan. Het klinkt nu wat tegenstrijdig. Daarom zou ik niet weten wat het beste is. Toch een tip. Misschien meegaan naar de fietsenwinkel en de verkoper uitleggen waarom het de moeder niet lukt om op een gewone fiets te kunnen fietsen. En regel in ieder geval een cursus plus helm mocht de moeder toch een e-bike kiezen.

  Dingus says:

  Ik kan met u meevoelen. Als uw moeder niet meer goed op een normale fiets kan of durft, is een E-bike geen verstandige keuze. Vanwege de hogere snelheid is een snelle reactietijd nodig, valpartijen zijn ernstiger. Ook het op- en afstappen is lastiger, omdat deze fietsen erg zwaar zijn. De stijging in fietsongevallen is al regelmatig in het nieuws geweest.
  Maar uw moeder heeft ondernemingszin heeft wil er graag nog op uit. Dat is toch prachtig. Het zou mooi zijn om een geschikte fiets voor haar te vinden!
  Misschien overweegt ze een E-bike omdat dit overal en door iedereen wordt aangeprezen. Een fietsmerk zoals Van Raam heeft opties die mogelijk veel handiger voor haar zijn. Het mooiste zou zijn als u meeging naar een goede fietsenzaak die objectief kijkt naar wat uw moeder nodig heeft (wat vindt ze moeilijk aan een ‘normale’ fiets) en gebaseerd daarop advies geeft.
  Mocht uw moeder uiteindelijk toch een E-bike willen dan is het niet anders. Dan rest niet anders dan het advies van Madeliev op te volgen: cursus en helm.

  engelinde says:

  Dan kan ze beter een fiets driewieler kopen, dat is een heel stuk zekerder.
  Zodat de kans van vallen weg valt.
  En ze kan er ook de boodschappen op zetten in een mandje e.d.

   engelinde says:

   er zijn dus ook eketrische driewielers,als E-Bike,met een accus dus…

  Dirck says:

  Ik zie hier foute adviezen.
  3 wielen geprobeerd maar kantelen sneller bij scherpe bochten!

  Verder is in beperkte ondersteuning langer met je accu doen en hulpje dus niet volle kracht ondersteuning instellen.
  Mijn 12 jaren oude heeft 15 standen, voor de wind 5, windstil 7 en tegen wind in 9 tot 15, bij harde windkracht 6 is die laatste!
  Met windkracht 6 is deze noodzakelijk om niet lopende thuis te komen.
  Als je weet in welke versnelling en hoeveel ondersteuning moet, als je weigerde komt ze deur niet meer uit en dat is ook slecht.
  Je kunt er 25km/h mee rijden maar als je 15~18 km haalde is snel zat.