dementie

Zorgen om toenemend aantal vermiste ouderen met dementie

Grote zorgen bij politie en stichting Alzheimer Nederland om ouderen met dementie die hun huis of zorginstelling verlaten en verdwaald raken. Gelukkig zijn er mogelijkheden om de kans op een vermissing kleiner te maken. Familieleden en nabestaanden vertellen hun verhaal in het MAX-programma Meldpunt.

Dwalende ouderen

Door de toename van het aantal 80-plussers dat nog thuiswoont, gebeurt het ook vaker dat ouderen met dementie aan de wandel gaan. Politie is dan druk met opsporing en roept soms hulp in van het publiek via burgernetmeldingen. Vooral in de wintertijd zijn er grote zorgen om dwalende ouderen. Vanwege de korte, donkere dagen raken deze ouderen sneller gedesoriënteerd en is er een groter risico op onderkoeling.

Gebrek aan gevaarsherkenning

Harde cijfers zijn er niet, omdat de jaarlijks 40.000 vermissingen niet naar leeftijd en omstandigheden geregistreerd worden. Duidelijk is wel dat het in toenemende mate gaat om ouderen, vaak met dementie. “Soms zijn we te laat”, zegt Axel Corten, van de Landelijke Eenheid Vermiste Personen van de politie. “Mensen met dementie hebben veelal een gebrek aan gevaarsherkenning. Ze onderschatten dan de risico’s van drukke wegen, greppels en water en lopen ze een grotere kans op een ongeluk. Ook vormen uitputting, uitdroging en onderkoeling een groot gevaar voor dwalende dementen. De meeste mensen vinden we gelukkig snel, maar soms loopt het treurig af”. In de studio toelichting van Axel Corten en ouderenzorgkenner Carin Gaemers.

Verder in Meldpunt

Wie ooit arbeidsongeschikt is geraakt, loopt kans geen of een heel laag pensioen te ontvangen. Wie destijds geen actie ondernam, loopt een premievrije voortzetting van het pensioen mis. Onterecht, stelt MAX Ombudsman Rogier de Haan. Hij zette zijn tanden in de pensioenzaak van mevrouw Kuhlman en confronteerde pensioenuitvoerder MN met zijn bevindingen. Gaan zij het pensioen van deze mevrouw repareren?

Meldpunt is te zien op vrijdag 25 januari 2019 om 19.10 uur bij MAX op NPO 2.

Geef een reactie

Reactie

    bianca45 says:

    ik heb het programma met Carin Gaemers gezien waarin het gaat om vermissing van mensen met dementie en alzheimer, mijn ouders zijn ook op leeftijd en moet er niet aan denken dat dit ooit 1 van hen overkomt. Het is een goed idee om een tracker aan te schaffen maar dit is niet voor iedereen weggelegd. Ook bejaarden in een tehuis kunnen inderdaad verdwalen, ik heb dit zelf ook meegemaakt met een oudere dame die in de buurt aan het lopen was. Ik zag dat er iets niet helemaal oke was en toen ik haar aansprak bleek ook zij een verdwaalde oude dame met dementie te zijn, Samen met haar hulp bleek zij gelukkig nog dicht in de buurt van haar tehuis te zijn en heb haar teruggebracht. Toen ik u programma zag kwam ik op een idee om mensen in een tehuis een speldje met de naam van het tehuis op te spelden en dit misschien een kleur te geven welke je op kan zoeken via internet.
    Bianca