AMBER-Alert

Wat is een AMBER Alert en wanneer wordt het verstuurd?

Bij een vermissing van een minderjarig kind stuurt de politie soms een AMBER Alert. Hiermee vragen de hulpdiensten aandacht van burgers bij een zoektocht. Een recent voorbeeld is de vermissing van een 10-jarig meisje uit Vught. Samen met haar begeleidster raakt zij vermist op 17 oktober 2022.

De politie heeft via Burgernet een AMBER Alert uitgezonden. Hierin staat de naam van het meisje genoemd, haar leeftijd, hoe ze eruit ziet, welke kleren ze aan heeft, in welke auto ze met haar begeleider zat en bijzonderheden zoals gezondheid.

Wat is een AMBER Alert?

Een AMBER Alert wordt verzonden bij de verdwijning van een minderjarig kind en kan landelijk of regionaal uitgegeven worden. Gemiddeld gaan er per jaar 2 landelijke AMBER Alerts uit en ongeveer 8 regionale. Via de Burgernetapp, sociale media en landelijke media wordt de Alert gedeeld. Er kan ook aandacht voor de situatie gevraagd worden op matrixborden boven en langs de weg en op digitale schermen bij trein- en busstations, op vliegvelden, bij winkels en tankstations. Ook op pinautomaten kunnen de Alerts worden getoond. Zo hoopt de politie het kind zo snel mogelijk te vinden.

Dit maakt de inzet van Search And Rescue (SAR) teams gemakkelijker. Ook het Veteranen Research Team helpt vaak mee zoeken bij vermissingen. Het Alert is niet alleen Nederlands, maar kan in heel Europa gelden. Dit maakt het makkelijker voor landen om onderling samen te werken.

Wanneer wordt een AMBER Alert verzonden?

Niet elke vermissing van een minderjarig kind wordt op deze manier gedeeld. Er zijn 3 belangrijke factoren voor het versturen van een Alert. Het vermiste kind is jonger dan 18 jaar, is zeer waarschijnlijk ontvoerd door een onbekend persoon of personen of het kind is vermist en er bestaat een direct gevaar voor het leven van het kind. Ook moet er voldoende informatie zijn zoals een gebruikte auto of een mogelijke ontvoerder.

Voor vermiste personen boven de 18 jaar wordt geen AMBER Alert verzonden. Ook niet als de persoon een verstandelijke beperking heeft en functioneert als een minderjarige. Hiervoor wordt op een andere manier aandacht gevraagd.

Vermissingen in Nederland

In totaal raken gemiddeld 40.000 mensen per jaar in Nederland vermist. Dat zijn meer dan 100 meldingen per dag. Een groot deel hiervan, zo’n 66 procent, is binnen 24 uur weer thuis. Soms kan het wat langer duren. Zo’n 25 mensen per jaar zijn langer dan 1 jaar vermist.

De politie houdt de vermiste kinderen bij op de website. De actuele stand van zaken staat hier vermeld. Mocht u iets zien of horen, kunt u bellen met 112 of 0800-6070.

(Bron: Politie.nl, Burgernet, Stichting Amber Alert Europe, NOSstories, Margriet. Foto: Logo van AMBER Alert Nederland, bewerking MAX Vandaag)

Geef een reactie