smartphone

Grenzen aan politieonderzoek naar smartphone

De politie mag niet onbegrensd onderzoek doen naar smartphones van verdachten. Dat heeft de Hoge Raad in zijn arrest van dinsdag 4 april 2017 besloten.

Smartphone van drugssmokkelaar

De zaak gaat over een drugssmokkelaar die in 2014 op Schiphol is opgepakt. De politie heeft op zijn smartphone belastend bewijs gevonden. Uiteindelijk is de smokkelaar veroordeeld. De man is het niet eens met de veroordeling en stapt naar het Gerechtshof Amsterdam. Die bevestigt de uitspraak van de rechtbank. Het Hof wijst erop dat de politie inbeslaggenomen voorwerpen mag doorzoeken als daarmee de waarheid aan het licht kan worden gebracht. Daarop besluit de man om in cassatie te gaan.

Schending privacy

De advocaat van de verdachte voert aan dat het recht op privacy (artikel 8 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens) van de verdachte is geschonden door het politieonderzoek naar zijn smartphone. De informatie die op de telefoon is gevonden is daarom onrechtmatig verkregen en mag niet als bewijs worden gebruikt.

Uitspraak Hoge Raad

De Hoge Raad gaat deels mee met de uitspraak van het Hof. De politie mag de smartphone van een verdachte onderzoeken, als de inbreuk op zijn privacy beperkt blijft. Als door het onderzoek een min of meer volledig beeld van het persoonlijk leven van de verdachte is verkregen, kan dat onderzoek onrechtmatig zijn. Dat kan met name het geval zijn als met opsporingssoftware de oproepgeschiedenis en alle contacten, berichten en foto’s van de verdachte zijn achterhaald. Zo’n volledig beeld mag alleen worden verkregen met toestemming van de officier van justitie of de rechter-commissaris. Overigens is het niet zo dat onrechtmatig verkregen informatie per definitie niet als bewijs mag worden gebruikt. Daarover moet de rechter zelf beslissen.

Terug naar Hof

De Hoge Raad heeft de zaak teruggewezen naar het Hof. Die moet nu uitspraak doen of in het geval van de drugssmokkelaar een meer dan beperkte inbreuk op zijn privacy is gemaakt.

(Bron: ANP, NOS, rechtspraak.nl)

Geef een reactie