Rookmelders

Politie waarschuwt voor babbeltruc over het controleren van rookmelders

Vanaf vandaag, 1 juli 2022, zijn rookmelders in huis verplicht. Voor de brandveiligheid in huis een goede ontwikkeling, maar voor oplichters een reden voor een nieuwe oplichtingstruc. Politie Nederland meldt dat er meldingen zijn gekomen van oplichters die met een babbeltruc aanbellen voor een ‘rookmeldercontrole’. “Doe de deur niet open en bel 112”, aldus de politie. 

Babbeltruc

Nu het wettelijk verplicht is om op elke verdieping in huis een rookmelder te hebben, zijn criminelen op de proppen gekomen met een nieuwe oplichtingstruc. Zij doen zich aan de deur voor als degene die controleert of er rookmelders in huis hangen en weten zich met deze smoes uw huis binnen te dringen. Een zogenoemde babbeltruc. “Staat er iemand van de politie of gemeente voor de deur om je rookmelders te controleren? Let op: dit is een babbeltruc. Doe de deur niet open en bel 112,” laat de politie weten op Twitter.

Smoes

Met een babbeltruc proberen mensen met een smoes uw huis binnen te dringen. Vaak komen ze heel overtuigend over en hebben ze een goede babbel waardoor ze betrouwbaar lijk. Maar eenmaal binnen gaan ze er met uw waardevolle bezittingen vandoor. Soms wordt hierbij zelfs geweld gebruikt.

Controleren rookmelders

De handhaving voor de rookmelders ligt bij de gemeente. Hoe zij dit uitvoeren verschilt per gemeente en wordt nog nader bepaald, maar de kans dat er iemand fysiek aan de deur komt om dit te melden, is gering. De handhaving ligt sowieso niet bij de brandweer. Daarom waarschuwt de politie dat u onder geen enkel beding iemand binnen moet laten die zegt rookmelders te komen controleren.

(Bron: Politie Nederland, Brandweer.nl, Margriet Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Kikihermandad says:

    Mag ik die oplichter wel zijn neusbeen modelleren 😎❓️