risotto

Zo zet u de perfecte risotto op tafel

Het is een heerlijk gerecht, maar voor velen toch moeilijk te maken: risotto. Het is even een werkje, want u moet er echt de tijd voor nemen om dit Italiaanse gerecht te maken. Maar als het gelukt is, heeft u een perfecte risotto neergezet. We vertellen waar u op moet letten.

De beste rijstsoort

Het begint bij het soort rijst. In de supermarkt is speciale risottorijst te koop. Dit is een variant die veel vocht opneemt. Wilt u de échte risottorijst? Zoek dan naar Arborio rijst, Carnaroli of Vialone Nano. De 1e is de meest verkochte, de 2e is wat exclusiever en duurder en de 3e is goed voor een risotto met zeevruchten.

Een goede pan voor risotto

Dan is het kiezen voor de juiste pan. Kies een niet te brede pan. Het is belangrijk dat de rijstkorrels langs elkaar schuren. Hierdoor komt zetmeel vrij en dit zorgt bij risotto ervoor dat het lekker smeuïg wordt. De rijst moet daarom ook absoluut niet afgespoeld worden. Het vooraf wassen zorgt ervoor dat het zetmeel verdwijnt en dit zorgt voor een droge risotto.

paddenstoelen-risotto

De risotto eerst bakken, daarna de wijn

De meeste risotto’s beginnen met het aanfruiten van een uitje en wat knoflook. Voeg daarna de rijst toe en laat even glazig bakken. Doe dit niet langer dan 1 minuut, anders kan het taai worden. Voeg daarna op hoog vuur een glaasje witte wijn toe. Laat dit goed inkoken, voordat u de bouillon erbij doet. De alcohol in de wijn verdampt nooit volledig. Voor wie geen alcohol wil of mag gebruiken, is witte wijnazijn een goed alternatief.

Kies de juiste bouillon en houdt hem warm

Daarna komt het lange en soms wat moeilijke werk: in delen de bouillon toevoegen. Kies hiervoor een bouillon die goed van smaak is. Aan de rijst zelf zit dit namelijk amper. Een zelfgemaakte bouillon heeft meer smaak, dan bouillonblokjes. Zorg dat de bouillon warm blijft. Het beste is om dit in een pannetje op laag vuur erbij te houden. Koude bouillon verstoort het kookproces van de rijst. Giet beetje bij beetje erbij, tot het vocht is opgenomen. Zorg ervoor dat de pan met de rijst op een niet te hoge temperatuur staat. Dan verdampt het vocht te snel en gaart de rijst niet voldoende.

Blijf de risotto roeren, maar niet te veel

Belangrijk is ook om te blijven roeren in de pan. U wilt immers niet dat de rijstkorrels aanbakken aan de bodem van de pan. Maar teveel roeren is ook weer niet goed, dit verpest de textuur van de rijst. Roer daarom ongeveer 1 keer per 30 seconden.

risotto-carbonara

Proef en kook niet te lang

Blijf tussendoor proeven van de risotto, om te bepalen of het al gaar genoeg is. De rijst moet zacht zijn, met nog een kleine stevigheid in het midden. Een beetje zoals pasta al dente koken. Zet het vuur dan uit en laat een paar minuten met de deksel op de pan nagaren. Voeg voor de smaak zodra u het vuur uitzet wat Parmezaanse kaas toe. Dit geeft extra smaak aan de risotto.

Serveer en eet de risotto direct

Zodra de risotto gerust heeft, is het gerecht klaar. Voor de beste smaakbeleving serveert u de risotto meteen en eet u het ook direct. Wilt u nog groenten of zeevruchten toevoegen? Bak het dan apart en voeg pas aan het einde toe.

Wilt u zelf een recept met risotto proberen? Kijk dan eens op onze receptenpagina! De keuze is reuze.

(Bron: Foodies Magazine, Margriet, Elle.be, Kookfans, Favorflav. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord