Zo voorkomt u dat u te veel pasta kookt
Publicatiedatum: 29 april 2025
Het is voor veel mensen waarschijnlijk herkenbaar; na het bereiden van een lekker pastagerecht, blijft u met (een hoop) overgebleven pasta over. Maar waarom blijft dit eigenlijk een terugkerend probleem? En belangrijker nog, hoe voorkomt u dit? In dit artikel geven we tips.
Doordat pasta opzwelt is het lastig inschatten hoeveel we nodig hebben
Wanneer u pasta kookt, zwelt dit op en wordt het groter. Wat in droge vorm dan een bescheiden portie lijkt, kan na bereiding ineens geschikt zijn voor een heel weeshuis. Dit maakt het lastig om op het oog de juiste hoeveelheid pasta te bepalen. Daarnaast zetten we vaak liever iets te veel dan te weinig op tafel. Gevolg: restjes en daardoor vaak verspilling.

Een richtlijn is 100 tot 125 gram droge pasta per persoon
Het Voedingscentrum raadt vanwege de verspilling aan om de pasta vooraf goed af te meten, zodat u precies kookt wat u nodig heeft. Een gebruikelijke richtlijn hierbij is om 100 tot 125 gram droge pasta per persoon te koken voor een hoofdgerecht. Voor kleinere porties of een bijgerecht kunt u met zo’n 80 gram pasta per persoon vaak al uit de voeten.
Gebruik voor spaghetti een pastameter
Sommige pastapakjes bevatten ook een pastameter voor spaghetti, waarmee u de juiste hoeveelheid precies kunt afmeten. U hoeft alleen maar de spaghetti erin te steken (bij het aantal personen waarvoor het nodig is) en dan heeft u nooit teveel of te weinig.
Restjes kunt u ook nog gebruiken
Als er toch pasta overblijft, gebruik de volgende dag dan eens de restjes in een ander gerecht. Zo kunt u het bijvoorbeeld gebruiken in een pastasalade (ideaal voor bijvoorbeeld een picknick in de zon), een ovenschotel of gewoon opwarmen met een beetje saus en groenten. Wacht hier alleen niet te lang mee, volgens het Voedingscentrum kunt u gekookte pasta tot 2 dagen in de koelkast bewaren.
(Bron: Linda, Voedingscentrum. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Afhankelijk van welk pastagerecht we bereiden, variëren we de hoeveelheid pasta.
Als we bami goreng met (vega-)kip en veel groente serveren, atjar, kroepoek en een stokje saté, is 40 gram pasta per persoon voldoende.
Bij een relatief dunne kaassaus met pasta, heb je wat meer pasta nodig.
100 tot 125 gr. droge pasta per persoon?
Als gepensioneerde heb ik aan 65 gr. genoeg. Immers de pasta (spaghetti) wordt aangevuld met pastasaus, groente en (gebraden) gehakt. Met bv. een tomatensoepje vooraf en een toetje achteraf heb je dan meer dan een voldoende maaltijd. Echter, tijdens mijn werkzame leven maakte ik pasta porties van zo’n 75 a 80 gr. per persoon. E.e.a. hangt m.i. dus af van hoe actief je (nog) bent. Bami maak ik in meerdere porties van 300 a 325 gr. incl. groente. Deze porties vries ik in. Als ik dan een portie ontdooit heb bak ik deze in een pannetje op. Met saté saus en een gebakken eitje erbij heb je een maaltijd waarbij je je vingers bij op eet en blijven er (bij mij) geen restjes over.
De bami porties van 300 a 325 gr. zijn natuurlijk als deze kant en klaar zijn na het koken!
Kook voor mezelf altijd 80 gram pasta. Nooit tekort of te veel en geen verspilling dus…
In de pasta opscheplepel zit een gat. Doe daar de droge pasta in en je hebt genoeg voor 1 persoon.
Gaat wat lastig met farfalle, penne, etc. 🙂