Pasta koken

Pasta koken? Met deze tips wordt hij perfect

Pasta koken lijkt heel eenvoudig. Wie de aanwijzing op de verpakking volgt, kan niet missen. Toch blijkt het minder eenvoudig te zijn en vaker mis te gaan dan u denkt. Net niet gaar, te gaar, het kleeft aan elkaar; het zijn maar een paar voorbeelden. Met onderstaande tips zet u vanaf nu altijd een heerlijk bord (verse) pasta op tafel.

Verse of gedroogde pasta koken

Om te beginnen is het goed om uw plan aan te passen aan het soort pasta. Verse pasta heeft een andere kooktijd dan gedroogde. Verse pasta bevat van zichzelf veel vocht. De bereidingstijd is daardoor veel korter dan die van de gedroogde versie. Verse pasta hoeft doorgaans maar tussen de 2 en 5 minuten gekookt te worden, terwijl de gedroogde variant vaak tussen de 6 tot 8 minuten kooktijd heeft. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van hoe gaar u de pasta wilt hebben.

Error: Ongeldige post ID.

Voldoende water

Een ander belangrijk punt is de hoeveelheid water waarin u de pasta kookt. Dat moet een ruime pan water zijn. Per 100 gram pasta ongeveer 1 liter water. Dat heeft verschillende reden. Ten 1e neemt gedroogde pasta behoorlijk wat water op, tot wel 2 keer het eigen gewicht. Ten 2e komt er bij het kookproces zetmeel vrij. Daardoor kan de pasta gaan kleven, want zetmeel en water wordt een soort ‘lijm’. Doe de pasta in de pan als het water kookt en roer tijdens het koken af en toe door. Daarmee voorkomt u dat het aan elkaar kleeft.

Zout en olie

Waar ook nog weleens onduidelijkheid over is, is of er zout en olie aan het kookwater toe moet worden gevoegd. Het toevoegen van olie zou het kleven van pasta tegengaan. Dit is een fabel. Olie aan het water toevoegen heeft geen enkel nut en kan niet voorkomen dat pasta gaat kleven. Roeren wel, dus blijf regelmatig in de pan roeren.

Een snuf zout aan het kookwater toevoegen heeft wel zin. Dit versterkt de smaak van de pasta. Verder heeft het geen effect op het kookproces. Zout geeft ook smaak aan het kookvocht en dat kan helpen als u het vocht gebruikt voor de saus. Wees wel matig met zout, of laat het achterwege, als u een saus maakt waarin al veel zout is verwerkt.

Beetgaar

Wilt u de pasta al dente, beetgaar, dan is het belangrijk de pasta niet te lang te koken. Om zeker te weten dat het deegwaren naar wens is, is door het te proeven (Nee, niet tegen de muur gooien, dat zegt niets over hoe gaar de pasta is, het geeft alleen vlekken op de muur). Wilt u voorkomen dat de pasta te gaar wordt, verkort dan de kooktijd. Ook na het afgieten gaart het deegwaren namelijk nog door. Dat is ook het geval als u de pasta door de saus mengt. In de saus zit vocht waardoor de pasta verder door gaart. Verse pasta is moeilijker beetgaar te koken, omdat het al zachter is van zichzelf. Proef ook hier wat voor u het smakelijkst is en voorkom dat het te lang kookt.

Inspiratie nodig voor overheerlijke pastagerechten? Kijk dan eens op onze receptenpagina.

(Bron: groentengroenten.nl, 24Kitchen, De kooktips.com, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Len123 says:

    Ik kook al jaren pasta met wat olijfolie in het water en het is zeker geen fabel.
    Geleerd van de Italiaanse moeder van een vriendin van mij.
    Door de bank genomen kun je de kooktijd die op de verpakking staat wel aanhouden.
    Ik gebruik al jaren alleen nog maar Spelt pasta en daar is de kooktijd ca. 11 minuten.
    En het is geen pasta die je hier in Nederland kunt kopen, deze komt uit Duitsland en is van 100% zuivere spelt gemaakt,
    Aan het einde, voor het afgieten, de pasta even laten “schrikken”, door koud water in de pan erbij te doen en dan afgieten, dan even terug in de pan met een beetje boter en even kort doorwarmen.
    Gegarandeerd géén klevende pasta.
    Eet smakelijk!!