kerst

Hoe zit het? Mag u tijdens de jaarwisseling evenveel gasten ontvangen als tijdens kerst?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: mag u tijdens de jaarwisseling evenveel gasten ontvangen als tijdens kerst?

Kleine gezelschappen

Met z’n 25e rond het kerstdiner zitten is er niet bij in 2020. Grote feesten tijdens de jaarwisseling evenmin. In plaats daarvan mogen Nederlanders slechts een select gezelschap uitnodigen, uiteraard om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen.

Evenveel mensen tijdens de jaarwisseling?

Op het moment van schrijven mag iedereen maximaal 2 gasten per dag thuis ontvangen. Kinderen tot 12 jaar vallen daar niet onder. Tijdens de kerstdagen (25, 25 en 26 december) wordt dit tijdelijk verruimd naar 3 gasten per dag, maar hoe zit het tijdens de jaarwisseling? Dit is immers ook een feestelijke aangelegenheid die veel mensen samen vieren. Op de website van de Rijksoverheid staat dat er tijdens de jaarwisseling geen alternatieve regels gelden, wat inhoudt dat u op 31 december maximaal 2 mensen mag ontvangen.

Boete

Het naleven van deze regel is voor uw eigen veiligheid, maar vermoedelijk zal er niet gecontroleerd worden of u zich er ook daadwerkelijk aan houdt. Weet wel dat u een boete kunt krijgen als u de regel overtreedt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als er melding wordt gemaakt van geluidsoverlast en de politie komt langs. Iedereen ouder dan 16 jaar kan dan een boete van 95 euro krijgen; voor kinderen tussen de 13 en 15 jaar is dit 48 euro.

Regels in de auto

Iets anders om extra rekening mee te houden zijn de regels die gelden voor reizen met de auto. De politie schrijft op de eigen website dat Nederlanders maximaal met 2 mensen van 12 jaar of ouder uit andere huishoudens in de auto mogen zitten. Dat wil dus zeggen dat als u tijdens de kerstdagen met 3 mensen uit andere huishoudens ergens naartoe gaat, u in overtreding bent. Ook in dit geval is een kans op een boete minder groot dan als u bijvoorbeeld zonder mondkapje door de supermarkt loopt, maar toch.

Conclusie:

U mag tijdens de kerstdagen en de jaarwisseling niet hetzelfde aantal gasten ontvangen. Met kerst (24, 25 en 26 december) mag u maximaal 3 mensen per dag van 12 jaar of ouder ontvangen en tijdens de jaarwisseling 2 gasten per dag. In de auto mag u ook tijdens de feestdagen maximaal 2 mensen uit andere huishoudens meenemen. Wie zich niet aan de regels houdt kan een boete krijgen.

(Bron: Politie, Rijksoverheid)

Geef een antwoord