vuurwerk anp

Hoe zit het? Waarom verkopen supermarkten vuurwerk?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: waarom verkopen supermarkten vuurwerk?

Vuurwerk in de super

Heeft u toevallig ook al vuurwerk in de supermarkt zien liggen? Dat ziet er wellicht wat gek uit, maar supermarkten mogen volgens de Nederlandse wet tot 200 kilo licht vuurwerk in huis hebben. In 2020 komt dat goed uit voor deze winkels, want door het vuurwerkverbod én de aanhoudende coronacrisis is de supermarkt vrijwel de enige, legale verkooplocatie.

Verkoop aan banden

Sinds november 2020 is vuurwerkverkoop door een wijziging van het vuurwerkbesluit vrijwel onmogelijk voor kleine ondernemers. In het vuurwerkbesluit staat dat het tijdens de jaarwisseling niet is toegestaan om vuurwerk uit een andere categorie dan F1 te verhandelen, vervoeren, in het bezit te hebben of af te steken. Dit om de druk op de zorg niet nóg groter te maken.

Dit betekent F1

Hoe zwaar vuurwerk is wordt aangeduid met een F, gevolgd door een nummer dat de intensiteit aangeeft. 1 is het lichtste  en 4 het zwaarste. Alles wat normaal gesproken de lucht in gaat op 31 december is uit de 2e en 3e categorie. Categorie 4 vuurwerk mag enkel worden afgestoken door professionals. F1-vuurwerk mag, in tegenstelling tot vuurwerk uit de andere categorieën, het hele jaar door verkocht worden, omdat het relatief ongevaarlijk is. Onder F1-vuurwerk vallen onder meer fonteintjes die u op een feestelijk toetje kunt zetten, sterretjes, knaltouwtjes en knalerwten.

Lockdown

Niet alleen het vuurwerkverbod zorgt ervoor dat de supermarkt vrijwel de enige verkooplocatie van F1-vuurwerk is. Door de lockdown moeten alle niet-essentiële winkels hun deuren gesloten houden en is buitenverkoop alleen toegestaan voor (week)markten, bloemen- en kerstboomverkopers en oliebollenkramen.

Zodoende is het verhandelen van vuurwerk door kleine ondernemers in een winkelomgeving geen mogelijkheid en ook straatverkoop is niet toegestaan. Bij iemand thuis afleveren mag ook niet, net als het laten ophalen. Per post versturen is ook verboden, want dit is levensgevaarlijk.

Daarom zullen sommige supermarkten in 2020 misschien wat meer vuurwerk verkopen dan normaal.

Conclusie:

Vuurwerk uit de categorie F1 is in 2020 het enige vuurwerk dat wel verkocht mag worden. Dit is relatief onschuldig en mag het hele jaar door verhandeld worden. Omdat de meerderheid van de winkels dicht is door de lockdown, is het voor kleinere ondernemers bijna niet mogelijk om F1-vuurwerk te verkopen. Supermarkten zijn wel open en mogen dit soort vuurwerk aanbieden. Vandaar dat u het hier dus ook vindt.

(Bron: Politie, Rijksoverheid, Raad van State)

Geef een reactie

Reactie

    Annecy says:

    Relatief onschuldig? Ja vergeleken met het zware spul. Maar niet onschuldig, omdat je een jongere generatie alweer kennis laat maken met vuurwerk. En die met ouder worden ook weer het zwaardere spul willen. Daarnaast is het ook relatief, omdat het voor de dieren met angst voor vuurwerk misschien nog wel erger is. Nu hoor je de hele dag kleinere explosies, ipv een grote knal. Ik ken veel honden, die sinds dit in de winkels ligt al niet meer naar buiten willen. En dan hebben we het nog niet overal die andere dieren, thuis en in t wild. Gewoon helemaal verbieden voor consumenten en goed opgeleide pyrotechnici mooie shows laten maken.