Een zelfgemaakte jus.

Zelf een saus of jus maken? Let dan hierop

Het is gemakkelijk om een saus of jus uit een zakje te maken. Maar het is vaak lekkerder én leuker om het helemaal zelf te doen. We geven tips en handigheidjes waar u op kunt letten, zodat u een goede en lekkere saus op tafel zet.

Een te dikke jus

Om een jus te maken, voor bij stamppot of vlees, is boter, bloem en bouillon nodig als basis. Naar smaak kunnen andere ingrediënten toegevoegd worden. Eerst moet de boter in de pan bruinen, daarna gaat de bloem erbij. Dit samen gemengd heet een roux. De bloem moet er in 1 keer bij en daarna is het goed roeren geblazen. Wanneer u dit niet doet, kan het gaan klonteren. Zorg dat de roux goed gaar is.

Ook wanneer te veel bloem is toegevoegd, kunnen klontjes ontstaan. Dit zorgt ervoor dat de jus te dik wordt. Als er geen klontjes meer zijn, gaat de bouillon erbij in de pan. Doe dit schepje voor schepje. Zo kunt u de juiste dikte en gewenste smaak krijgen. Lijkt de jus in het begin nog wat te dun? Dat komt meestal goed door de jus nog even op het vuur te laten staan. Deze dikt vaak nog in. Is de jus toch te dik geworden? Voeg dan nog wat bouillon toe. Voeg op dit punt geen bloem meer toe, dit zorgt juist voor klonten.

Een zelfgemaakte tomatensaus.

Tomatensaus te lang laten koken

Een simpele tomatensaus, voor op een pizza of door een pasta, is goed zelf te maken. Een aantal tomaten (vers of uit blik), ui, knoflook en olijfolie vormen de basis. Naar smaak kunnen andere ingrediënten toegevoegd worden. De saus hoeft helemaal niet lang te pruttelen. Bij veel mensen is de gedachte dat een tomatensaus uren op het vuur moet staan. Maar bij een simpele tomatensaus is dat niet het geval. Het komt de smaak juist niet ten goede. Het beste is om deze saus maximaal 15 tot 20 minuten te laten koken. De smaak van tomaten verdwijnt daarna en laat iets zurigs achter. Op zoek naar een recept voor een tomatensaus? Robèrt van Beckhoven deelt zijn tomatensaus voor op een pizza.

Toch zijn er een aantal tomatensauzen die wél langer moeten pruttelen. Denk aan een klassieke bolognesesaus, in Italië een ragù genoemd. Deze moet wel langer dan 15 minuten op het vuur staan, omdat het vlees zacht moet worden en de smaak in de saus moet mengen.

Een zelfgemaakte kaassaus.

Een te vlakke kaassaus

Bij het maken van een kaassaus is het belangrijkste ingrediënt kaas. Klinkt logisch, maar toch kan hier veel fout aan gaan. De basis voor de saus is boter, bloem, melk en kaas. Hierbij geldt, net zoals bij de jus, dat de roux eerst gaar moet zijn. Daarna kan al roerend de melk erbij. En als laatste de kaas.

De juiste soort kaas is van belang. Het beste is om 2 soorten kaas te gebruiken. Een Hollandse kaassaus is het lekkerst als er zowel jonge als oude kaas in gaat. Jonge kaas smelt namelijk goed, maar heeft niet zo veel smaak. Oude kaas smelt minder goed, maar heeft wel veel smaak. Door eerst de jonge kaas toe te voegen, kan de oude kaas beter opgenomen worden. Zo is de kans op klonten kleiner.

Maar ook andere soorten kazen kunnen goed in een saus, als er maar wat smaak aan zit. Denk aan een wat oudere cheddar of een andere pittige kaas. Al smelt de cheddar wel minder goed dan de typische Hollandse kazen.

Kies de juiste benodigdheden om te roeren

Gardes, pollepels, spatels, gewone lepels. Er zijn veel verschillende soorten om een saus mee door te roeren. En ook dit heeft effect op hoe een saus uiteindelijk wordt. Een kaassaus wordt erg plakkerig. Daarom is het beter om hier geen kunststof lepel te gebruiken. Over het algemeen gaan alle sauzen goed op houten pollepels of spatels.

(Bron: Culy, Kookfans, FavorFlav. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

    App-in-Adam says:

    Hier stond letterlijk 0,01% nieuws in. Op zijn best zou er toch uitgelegd moeten worden hoe je bouillon moet maken en hoeveelheden ontbreken all-over!

    Voske2024 says:

    Er is geen boter bloem of bouillon nodig om jus te maken. Jus is namelijk het product wat ontstaat als je vlees braad of bakt en daar bijvoorbeeld wat water of vleesfond aan toevoegt en de aanbaksels losroert en dat eventueel laat inkoken.
    Een roux is de basis voor sauzen, daarbij kan je gebruik maken van een blanke roux of een bruine roux.
    Een blanke roux bijvoorbeeld als basis voor een bechamelsaus of een bruine roux als basis voor een sauce Espagnole . Beide sauzen kennen een hoop afleidingen.
    De jus zoals hierboven besproken kan licht gebonden worden met aangelengde ( met water)maizena of bloem.
    Bouillon kan een vleesbouillon, groentebouillon of visbouillon zijn. Het artikel rammelt aan alle kanten en de redactie heeft de verkeerde bronnen geraadpleegd. En dat is helaas niet de eerste keer hopelijk doet de redactie iets met de reacties die zij hier regelmatig krijgen.

    Emely says:

    Ik maak witte saus met melk, van mijn vader, die kok was, geleerd.
    Gesmolten boter en bloem in een pan mengen door goed te roeren. Boter moet smelten maar niet bruin worden. Daarna beetje bij beetje melk toevoegen terwijl je goed roert met een garde en de warmtebron hoog zet. Als het mengsel dik wordt, de pan van de warmtebron nemen en weer wat melk toevoegen. Goed roeren, Proces herhalen tot de saus de gewenste dikte heeft.
    Daarna naar wens dille of pieterselie toevoegen, voor vis citroensap.
    Lekker bij groente en gestoofde of in de oven gebakken witte vis of zalm.