Rood vlees

Rood vlees eten nog schadelijker dan gedacht

Een 8 jaar durend onderzoek van Harvard T.H Chan School of Public Health in Massachusetts, Amerika onder ruim 80.000 mensen heeft aangetoond dat des te meer rood vlees de proefpersonen zijn gaan eten, des te grotere gevolgen dit heeft voor de gezondheid.

Duidelijk patroon

De 53.553 vrouwen (tussen de 30 en 55 jaar) en 27.916 mannen (tussen de 40 en 75 jaar) die aan het onderzoek meegedaan hebben, hebben elke 4 jaar een vragenlijst ingevuld over hun voedselinname. Zo is een duidelijk patroon zichtbaar geworden van degenen die minder en juist meer rood vlees zijn gaan eten. Aan het begin van het onderzoek zijn alle deelnemers nog vrij van hart- en vaatziekten en kanker. Vervolgens is bekeken wie er in de 8 jaar daarop tijdens de onderzoekperiode zijn overleden. In totaal zijn er 14.019 mensen overleden (8.426 vrouwen en 5.593 mannen), voornamelijk aan hartkwalen, kanker, longziektes en dementie.

3,5 portie rood vlees verhoogt kans op vroegtijdig sterven met 10 procent

De onderzoekers hebben ontdekt dat bij degenen die halverwege de onderzoeksperiode meer rood vlees zijn gaan eten – met name bewerkt rood vlees – het risico om te overlijden omhoog gegaan is. Is het eten van rood vlees per week met 3,5 portie toegenomen, dan is de kans om vroegtijdig te sterven met 10 procent gestegen. Bij mensen die vaker bewerkt rood vlees (zoals spek, hotdogs, en salami) zijn gaan eten, is die kans op een eerdere dood met zelfs 13 procent toegenomen. Het eten van onbewerkt rood vlees wordt in verband gebracht met een 9 procent hoger risico.

Gezond eetpatroon vermindert sterftekans

Andersom zijn de resultaten ook duidelijk. Bij deelnemers die minder rood vlees zijn gaan eten en meer gezonde voedingsmiddelen als vis, volle granen en groente is het risico op overlijden gedaald. Zelfs als er maar 1 portie rood vlees is vervangen door vis is het sterftecijfer al met 17 procent gedaald.

Waarom is rood vlees zo schadelijk?

Rood vlees bevat heemijzer, dat verantwoordelijk is voor het transport van zuurstof in ons bloed. Heemijzer kan het ontstaan van nitrosaminen bevorderen en die zijn volgens het Voedingscentrum mogelijk kankerverwekkend. Overigens zijn voor het ontstaan van kanker meer factoren van belang. Zoals erfelijke aanleg, roken en andere voedingsgewoonten.

Advies

Rood vlees is een goede bron van eiwitten, ijzer en zink en past daarom in kleine porties in een gezond voedingspatroon. Eet niet meer dan 500 gram vlees per week (inclusief vleeswaren), waarvan máximaal 300 gram rood vlees. Elke 100 gram rood vlees meer per dag hangt samen met een 17 procent hoger risico op darmkanker. Rood vlees is al het vlees dat komt van runderen, schapen, geiten en varkens. Het gaat hierbij niet om vlees dat niet goed doorbakken is, maar om vlees dat rood is wanneer u het rauw koopt. Het gaat ook om vlees in alle vormen als gehakt, karbonades en hamburgers. Eet u veel rood vlees, dan heeft u naast meer kans op darmkanker ook meer kans op een beroerte en diabetes type 2 (suikerziekte). Rood vlees belast het milieu daarnaast meer dan wit vlees (kip of ander gevogelte), vis en ei.

Tips om minder rood vlees te eten

 • Vervang rood vlees door gevogelte, vis, ei, peulvruchten of een vegetarisch alternatief.
 • Vervang (een deel van) het vlees in sauzen of stoofpotten door vis, bonen, linzen of champignons.
 • Kies als broodbeleg bijvoorbeeld voor kaas, vis, groente- of fruitspread of hummus. Zorg voor variatie door ook eens rauwkost zoals komkommer of tomaat op brood te eten.

(Bron: Scientias, Harvard T.H Chan School of Public Health, Voedingscentrum, Wereld Kanker Onderzoek Fonds)

Geef een reactie

Reacties (7)

  oosterwijck says:

  De laatste tijd worden steeds vaker aan honderdjarigen gevraagd, at het geheim is van zo oud te worden. De meesten hebben veel rood vlees gegeten, gerookt en alcohol gedronken. Wanneer houden de medici op met marchanderen?

  Cloggiegirl says:

  Ik denk dat de normen in Amerika anders liggen van het vlees dan de normen in Nederland.
  Ik bedoel te zeggen dat in Amerika meer is toegestaan aan toevoegingen dan in Nederland?

  havikeen says:

  Waar ik ziek van wordt zijn al die eetgoeroes.

   simon55 says:

   Als ik gisteren bij Pauw keek , waar Carola Schouten ( minister ) zat , en vertelde dat het voedsel duurder moet worden , ( n z g kringloop ) is dat natuurlijk makkelijk kletsen met n salaris van pakweg € 120.000

  simon55 says:

  Mijn Opa is 106 geworden , at niet , maar frat rood vlees , rookte 10 sigaren op n dag , en dronk 2 liter jenever in de week..Wilt u nog n borreltje met n hapje d r bij ?

  Hans47 says:

  Het is al jaren bekend dat als een onderzoeker een opdracht krijgt de uitslag is zoals de opdrachtgever ze graag wil zien. In het onderzoek geld echt “wie betaald bepaald ” Uitslag staat dan ook van te voren al vast!

  oosterwijck says:

  Weet je wat schadelijk is voor je gezondheid: Moeten leven met te weinig inkomen, waardoor je naar de voedselbank moet. Afgezeikt worden door een gemeente ambtenaar als je een voorziening aanvraagt. Aanmaningen krijgt omdat je de huur niet kunt betalen. Of, je medicijnen niet ophalen bij de apotheek omdat je het eigen risico niet kunt betalen. … Ik kan je verzekeren, dat het veel gezonder is om een glas rode wijn te drinken, bij een heerlijke Lamsrek met Artisjokken, als bovengenoemde killers. Dat ze daar niet over praten op Harvard Public Health University , wil ik graag geloven, daar maak je geen vrienden mee bij de machtshebbers, die deze onderzoekers van subsidie voorzien. Stelletje a-sociaal tuig.