We kunnen weer Hollandse nieuwe proeven

Vanmiddag wordt ‘ie geveild, het 1e vaatje Hollandse nieuwe! Is de haring dit jaar vet of juist mager en smaakt ‘ie zilt of is de zee niet goed terug te proeven?

Keuren

Het 1e vaatje Hollandse Nieuwe wordt vanmiddag geveild, op de Scheveningse visafslag. haring_heel_shutterstockDe kraakverse haring ligt vanaf woensdag in de winkels en kan vanaf dat moment door iedereen in Nederland gekeurd worden.

Goed doel

Traditioneel gaat de opbrengst van het 1e vaatje haring naar een goed doel. Dit jaar is dat de stichting Het Vergeten Kind. Vorig jaar bracht het eerste vaatje Hollandse nieuwe 53.000 euro op; dat ging toen naar het Nationaal Ouderenfonds.

Update 16.30 uur: het 1e vaatje heeft dit jaar 90.000 euro opgebracht. Koper is het moederbedrijf van PLUS-supermarkten. PLUS schenkt het vaatje aan het Veteraneninstituut. Op Veteranendag (zaterdag 25 juni) krijgen alle oud-militairen op het Malieveld in Den Haag een gratis haring aangeboden.

Verheugt u zich op de Hollandse nieuwe?

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reacties (4)

  oosterwijck says:

  “Hollandse Nieuwe” is onzin, die wordt gevangen bij Noorwegen, het gehele jaar door.

   MAX Vandaag says:

   Beste oosterwijck@live.nl, veel van de Hollandse nieuwe wordt inderdaad niet langer bij Nederland gevangen, maar vanwege de traditionele manier van kaken, zouten en fileren hier mag het wel deze naam dragen, hebben wij begrepen.

  oosterwijck says:

  Eerbiedwaardige namen uit een ver verleden, zijn nu alleen nog volksverlakkerij. Vroeger, toen moraal en traditie nog hoog in het vaandel stonden, werden elk jaar, in het nieuwe seizoen (na de winter en voor het paarseizoen van de haring), op maatjesharing (maatjesharing is puberharing die nog niet gepaaid heeft) gevist. Dit werd de Haringrace genoemd. Die vis werd aan boord gekaakt en gezouten en aan land gebracht. De beste visser had het eerst zijn netten vol en kon terugkeren naar de eigen havenplaats, Scheveningen of aan de Zuiderzee. Dat was nieuwe haring, door Hollanders gevangen, gekaakt, gezouten en hier aan land gebracht. Daar werd traditioneel een feest van gemaakt en de visser werd beloond met een hoge biedprijs van een of andere bieder. Die manier van haring houdbaar maken, werd in diverse landen toegepast, niet alleen hier, dus is het ook niet een Hollandse traditionele manier.

  Tegenwoordig wordt Hollandse nieuwe gekocht in Noorwegen, van een Noorse visser of andere nationaliteit visser en gekaakt (kan evengoed een Est, Lat of Rus zijn), gezouten in de fabriek. Veel haringen worden in Canadese wateren gevangen en daar verwerkt. Daarna opgeslagen totdat de traditionele Haringrace in Scheveningen, nagespeeld wordt voor het volk (volksverlakkerij). De wereld zit al vol bedrog, moeten we daar dan aan mee doen? Nee, … stop met die onzin. Zeg gewoon hoe het zit, met die haring. Ik koop het hele jaar door, verse Hollandse Nieuwe (uit Canada of Noorwegen), bij de Lidl, op voorraad gehouden in de diepvries, totdat hij in de winkel ligt.

  oosterwijck says:

  Nog even een tip over haring serveren. … Omdat haring wordt ingevroren met kop en ingewanden, totdat hij ontdooit wordt en daarna pas schoongemaakt, krijgt de vis een bittere smaak, (veroorzaakt door de ingewanden). Als je haring kaakt en fileert, bij een haringkar of visrestaurant, is het nodig de Haring filé goed te spoelen met schoon (zee)water. Daarna even met een plantenspuit met slaolie sprayen. Als de klant Haring filé in de supermarkt koopt, ook goed spoelen onder de kraan, daarna even wentelen in een plasje slaolie op een bord of schaal. Pas dan vers gesneden en gesnipperde uitjes toevoegen. … Door deze bereiding, verdwijnen de bitterstoffen en smaakt de haring veel lekkerder.