wijnjaar

Wat maakt een goed wijnjaar en hoe staat 2022 ervoor?

2022 zal de boeken ingaan als een buitengewoon warm en zonnig jaar. 1 sector is daar waarschijnlijk niet ontevreden over: de wijnbouw. Wordt 2022 door de warmte en droogte ook een goed wijnjaar voor Nederland? Wat maakt een wijnjaar eigenlijk een goed wijnjaar? Wij leggen het voor u uit.

Wanneer is er sprake van een goed wijnjaar?

Mogelijke vogel- en insectenplagen en virusuitbraken, maar vooral de weersomstandigheden in het voorjaar en de zomer zijn van belang. Zolang de druiven groeien, moeten de temperatuur en het aantal zonuren meezitten. Het helpt natuurlijk ook mee als vorst in het voorjaar, extreme regenval – al kan een incidentele regenbui geen kwaad – en hagelbuien uitblijven. Het warme jaar 2018 geldt als goed wijnjaar, het jaar 2017 brengt bij de meeste experts minder goede herinneringen naar boven. Met 2022 lijkt het de kant van 2018 op te gaan.

Hoeveel wijngaarden zijn er in Nederland?

In Nederland zijn er meer dan 150 wijngaarden. Overal in het land, maar vooral in Zuid-Limburg, het Veluwegebied en de Achterhoek. In het Friese Sint Nicolaasga staat ook een wijngaard, De Heidepleats. Daar plukt wijnboer Taco Reitsma de (spreekwoordelijke) vruchten van de opgelopen temperaturen in de loop der jaren. “Ja, dat kunnen we wel merken. De planten worden steeds sterker. De opbrengst neemt ook toe”, laat Reitsma aan Omrop Fryslân weten.

wijn
Lees ook: Gras, aardbei en ananas: hoe komt wijn aan al die aroma’s?

Hoe is het wijnjaar 2022 tot dusver verlopen?

Het voorjaar van 2022 is bovendien mild geweest, met weinig vorst. En de zon schijnt volop, waardoor de druiven over het algemeen snel rijp zijn en een hoog suikergehalte bevatten. Het is echter nog de vraag wat er gebeurt in de laatste weken voor de oogst. Deze zijn namelijk bepalend voor het zuurgehalte van de druiven.

Wat kan er nog gebeuren?

De oogst vindt in Nederland meestal in september en oktober plaats. Voor die tijd is het afwachten hoe de weersomstandigheden zullen zijn. “De nachttemperaturen in september gaan bepalen hoeveel het zuurgehalte daalt”, vertelt wijnboer Simon Crone uit het Utrechtse Elst aan de NOS. Als deze nachttemperaturen 12 of 13 graden zijn, is dat volgens hem ideaal om het zuurgehalte in de druiven omlaag te krijgen. In september 2022 lijkt het volgens de 1e voorspellingen warm en zonnig te worden, zonder extreme neerslag. Dat zou goed nieuws voor de wijnboeren zijn.

Error: Ongeldige post ID.

Wanneer hebben we duidelijkheid over dit wijnjaar?

2022 kan dus inderdaad een goed wijnjaar worden, maar dat zal logischerwijs pas na de oogst definitief duidelijk worden. Een woordvoerder van de Vereniging Nederlandse Wijn Producenten (VNWP) meldt aan de NOS dat ‘Parijs nog ver is’. Dit is een uit de wielersport afkomstige grap, waarmee men bedoelt: pas juichen als de eindstreep (in de Tour de France is dat dus Parijs) bereikt is. Hoe goed de voortekenen ook zijn, pas in september of oktober 2022 kunnen we de 1e conclusies trekken.

Waarom moeten we nog een slag om de arm houden?

Ook in Noord-Limburg gaat de vlag nog niet uit. In 2021 heeft de provincie te maken gehad met hoogwater en overstromingen, met beschimmelde wijnstokken en een slecht wijnjaar tot gevolg. “Er kan nog veel gebeuren. Het weer kan omslaan en vogels kunnen roet in het eten gooien, dus het is nog afwachten”, aldus Bram van Heijningen uit Helden in gesprek met Omroep Horst aan de Maas.

Wijn
Lees ook: Hoe wordt de prijs van een fles wijn bepaald?

Wat kunnen we met de wijn uit 2022 doen?

Nog even duimen voor de wijnliefhebbers dus. En wat als de oogst van wijnjaar 2022 eenmaal binnen is? In dit artikel geven we bewaartips: hoe lang is de wijn houdbaar en wat kunt u met de eventuele restjes doen?

(Bron: Wijnwinst, Het Wijnkasteel, Wijn en Wijngaard, WijnenKoning, Omrop Fryslân, Danovino, NOS, Omroep Horst aan de Maas. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie