Wijn

Hoe wordt de prijs van een fles wijn bepaald?

Het is september en dat betekent dat de wijnoogst op het noordelijk halfrond van start gaat. De druiven die nu geplukt worden, zullen de tijd nog niet in het schap liggen. Daar gaat een lang productieproces aan vooraf. Dat productieproces verschilt per wijn en bepaalt ook de prijs van een fles wijn.

Verschillende factoren

De kosten van wijn zijn afhankelijk van verschillende factoren. Het begint allemaal bij de plek waar de druif groeit. Voor een Franse wijn uit de Champagne streek betaalt u waarschijnlijk meer dan voor een wijn uit een minder populaire wijnstreek in Frankrijk. Simpelweg omdat de grond in de bekende wijnstreken duurder is dan in andere streken.

Met de hand of machinaal geplukt?

De wijndruiven moeten natuurlijk ook geplukt worden. Dat kan met de hand of machinaal. “Met de hand plukken is beter voor de kwaliteit van de druiven, maar is ook duurder”, vertelt wijnjournalist Esmee Langereis tegen Nu.nl. Als u een wijn in de supermarkt koopt van onder de 15 euro, dan kunt u er vanuit gaan dat de druiven hiervoor machinaal zijn geplukt. Wijnen uit Spanje of Portugal worden vaker met de hand geplukt, omdat de lonen daar relatief laag zijn.

Hoe wordt er getransporteerd?

Ook het transport is bepalend voor de uiteindelijke prijs. Wordt de wijn in grote vaten getransporteerd? Dan kan het voor minder geld worden verkocht dan wanneer de wijn ter plaatse wordt gebotteld.

Kwaliteit of kwantiteit

De wijnmaker kan kiezen voor kwaliteit of kwantiteit. Druiven kunnen worden uitgeperst tot er niet meer uitkomt. De opbrengst is dan groter, maar de wijn heeft minder smaak. Er kan ook worden gekozen om alleen het eerste, lekkerste sap te gebruiken. De opbrengst per kilo druiven is dan kleiner, maar heeft wel meer smaak.

Plofdruiven

Sommige wijnmakers geven hun druivenstokken veel water en mest. Op die manier worden de druiven groot, maar waterig. “Je kan van dit soort plofdruiven wijn maken, maar deze zal lang niet zo aromatisch smaken als wijn van stokken die zelf hun water moeten zoeken in de bodem.”

Biologische wijn

Net zoals bij vele andere producten kost de biologische variant meer geld dan reguliere wijn. “Om biologische wijn te kunnen maken mag er geen gebruik worden gemaakt van pesticiden, herbiciden en kunstmest.” Boeren moeten daarom meer moeite doen om de druivenstokken gezond te houden en ook dat wordt doorberekend in de prijs voor de consument.

Houtsnippers in de wijn

De laatste, maar niet onbelangrijke, factor is in wat voor vaten de wijn wordt gerijpt. Van origine gebeurt dit in (eiken)houten vaten. die een stuk duurder zijn dan de roestvrijstalen tanks die tegenwoordig veel worden gebruikt. Dat komt omdat houten vaten veel vaker moeten worden vervangen. De goedkopere supermarktwijn komt daarom eigenlijk altijd uit roestvrijstalen vaten. Zit er toch een houtsmaak aan uw supermarktwijn? Dan kan het maar zo dat er houtsnippers in de tank zijn gedaan.

Kwaliteitsverschil

Hoe weet u nu of u een kwaliteitswijn koopt? Tussen 2,50 euro en 5 euro is het verschil in kwaliteit niet heel groot. Maar tussen de 5 en 20 euro stijgt de kwaliteit met grote stappen. De prijs van de fles zonder inhoud blijft namelijk hetzelfde; deze is altijd 2,50 euro. Boven de 20 euro stijgt de kwaliteit weer minder hard. “Een fles van 25 of 50 euro, ik zou het verschil niet proeven”, aldus Langereis.

Meer weten over wijn? Kijk hier het programma Wijn aan Gort terug.

(Bron: Nu.nl)

Geef een antwoord

Reactie

    oosterwijck says:

    Er wordt één onderdeel van het wijnproces niet genoemd, namelijk: Als de druiven geplukt zijn, moeten de druiven(trossen) gewassen worden en op een tafel van onreinheden worden ontdaan door een paar controleurs. Onreinheden, zoals: insecten, vogelpoep, takjes en bladeren worden van de trossen verwijderd. Bij goedkope wijn wordt dit wasproces achterwege gelaten, of maar gedeeltelijk verricht. De druiventrossen wassen en ontdoen van onreinheden kost extra man/vrouw kracht, dus is de kostprijs hoger. Je moet hierbij denken aan een prijsverschil van 10%. Dus dat is niet een prijsverhoging die onoverkomelijk is. De prijsverschillen tussen vergelijkbare wijnen, komt geheel voor verantwoording van de handelaren. Ik heb zowel in Frankrijk als in Spanje prijsverschillen ervaren van een bepaalde wijn (exact hetzelfde etiket) die 300% bedroegen. In de ene winkel €4 en in de andere winkel €12. Ook betaal je voor de naam van het wijnhuis. Ik ken een voorbeeld van een wijnboer, die zijn wijn verkocht aan de handel voor €7 per fles. Op een bepaald moment werd een deel van zijn grond verkocht aan een Chinese eigenaar van een naastgelegen chateau Rotschild. Na de overdracht, was de wijn ineens €600 per fles, met een ander etiket. De inhoud van de flessen was exact gelijk gebleven.