druivenoogst

Druivenoogst vroeger van start

De zomer van 2018 gaat voor de Nederlandse wijnboeren de boeken is als een goede zomer. De vele zonuren zorgen voor mooie volle en zoete druiven. Maar datzelfde weer zorgt er nu voor dat in het Gelderse Dodewaard al gestart moet worden met het oogsten van de druiven. 

Wespen en neerslag

Voor de wijnboeren in Nederland lijkt de zomer van 2018 een goed wijnjaar te worden. Voor de groei van de druif is veel zon nodig en weinig vorst. Dat zit wel goed dit voorjaar en deze zomer. Maar de druif komt in de maand augustus tot zijn volle bloei, dus het weer van die maand is minstens zo belangrijk. Nu is afgelopen maand nog behoorlijk zonnig geweest, maar er is inmiddels ook behoorlijk wat neerslag gevallen. Dat samen met een enorme hoeveelheid wespen, zorgt er bijna voor dat de oogst alsnog in het water valt.

Meeldauw

Want door de regen en de wespen kan er meeldauw (een schimmel) op de druiven ontstaan en dat brengt de oogst in gevaar. Om die reden is wijnboer Inno Venhorst in Dodewaard begonnen met de oogst van de witte druiven en een deel van de blauwe druiven. Dankzij de vele zonnige dagen van de afgelopen maanden is het suikergehalte in de druif al goed. “Langer laten hangen is niet verantwoord”, aldus Venhorst.

Suikergehalte

De rest van de wijnboeren in Nederland laten de druiven nog enkele weken hangen. Zij hopen op een nog beter suikergehalte om zo kwalitatief nog beter wijnen te produceren. Maar Venhorst waarschuwt wel, want door de te verwachten regenbuien kunnen de druiven gaan ‘springen’. Zelf verwacht hij tussen de 1500 en 1700 flessen wijn te kunnen bottelen van deze oogst. Dat is meer dan in voorgaande jaren.

(Bron: De Gelderlander)

Geef een reactie