druivenoogst

Wijnboeren vrezen fors kleinere druivenoogst door late vorst

Een warme maart-maand en late vorst dreigt roet in het eten te gooien voor de Nederlandse druivenoogst van dit jaar. Wijnboeren rekenen erop zo’n 25 tot 30 procent minder druiven te kunnen oogsten dan in 2016.

1,1 miljoen flessen Nederlandse wijn

Nederlandse wijn is bezig met een opmars qua populariteit, maar echt veel wordt er nog niet van geproduceerd. De tegenvallende oogst is dus zeker geen goed nieuws. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zijn er in 2016 134 commerciële wijngaarden in Nederland, die in totaal zo’n 240 hectare grond beslaan. Samen goed voor een productie van ongeveer 1,1 miljoen flessen wijn, terwijl er jaarlijks 500 miljoen flessen wijn in ons land geconsumeerd worden. De Vereniging Nederlandse Wijn Producenten (VNWP) verwacht dat wijnjaar 2017 beduidend minder flessen zal opleveren. Waardoor er over 2 jaar minder witte wijn van Nederlandse bodem te krijgen is en over 4 jaar minder rode wijn.

Bescherming tegen vorst

Wijnboeren die hun druiven tegen de vorst hebben beschermd met ‘beregening’ hebben veel minder schade aan hun gewassen. De techniek die ook door andere fruittelers gebruikt wordt zorgt ervoor dat de druiven een beschermend en warmte opbrengend laagje ijs krijgen. Maar veel wijnboeren beschikken niet over zo’n duur sproeisysteem. De verschillen in opbrengst zijn daardoor enorm. Sommige oogsten vallen ‘maar’ zo’n 10 procent lager uit, terwijl de ergst getroffen wijnboeren tot wel 70 of 80 procent minder opbrengst hebben.

Kwaliteit ook slecht?

Wordt de kwaliteit van de wijn ook minder door de problemen met de oogst? Volgens bestuurder Dik Beker van De Vereniging Nederlandse Wijn Producenten (VNWP) niet. “De laatste 6 tot 8 weken voor de oogst zijn bepalend voor de kwaliteit”, zegt hij. En door het warme weer van de afgelopen weken lijkt het er zelfs op dat er eerder geoogst kan worden dan anders. “De druiven zijn vanaf half mei in een soort turbo-stand gegaan. Ik heb dit nog nooit meegemaakt”, vervolgt Beker. “Voor een goede kwaliteit is het nu belangrijk dat we ‘Hollands zomerweer’ houden: niet te warm, niet te veel regen en geen zomerstorm.”

Historisch lage opbrengt Frankrijk

Ook in Frankrijk heeft vorst in het voorjaar voor problemen gezorgd. Er wordt gevreesd voor een historisch lage opbrengst. Wijnplanten in het hele land hebben een flinke tik door de vorst gekregen, waardoor de opbrengst naar schatting van het ministerie van Landbouw 17 procent lager zal uitvallen dan vorig jaar. Vrijwel alle wijngebieden zijn getroffen. Op sommige plaatsen zijn in de ochtend temperaturen van 6 graden onder nul gemeten, terwijl de planten al waren uitgelopen. Het ministerie verwacht dat de oogst dit jaar de kleinste in de afgelopen 36 jaar wordt.

(Bron: NOS, ANP)

Geef een reactie