wijn

Warm weer goed nieuws voor Nederlandse wijnbouw

Niet iedereen is even blij met de aanhoudende warmte en droogte, maar de Nederlandse wijnboeren klagen niet. Integendeel, door dit weertype lijkt 2018 een goed wijnjaar te worden. 

Goed jaar voor de druif

Wijnboeren hebben we hier in Nederland nog niet zoveel als in Frankrijk of Spanje, maar er komen steeds meer bij. Met name in de Achterhoek en Zuid-Limburg, want daar groeien druiven over het algemeen het best. In 2018 lijken de gewassen het nog net ietsje beter te doen dan in andere jaren en dat heeft alles te maken met het weer. Om goed te kunnen groeien, hebben de druiven een mooi voorjaar en  een dito zomer nodig. Het liefst zonder al te veel neerslag en nachtvorst, 2 dingen die toch vrij vaak voorkomen in Nederland. Behalve in 2018, want in april is er geen nachtvorst meer te bekennen en regenen? Dat heeft het al tijden niet meer serieus gedaan.

Daardoor hangen de wijngaarden in de Achterhoek en Limburg vol met druiven en loopt de teelt zelfs voor op schema. “Normaal is de bloeiperiode half juni, soms begin juli. Nu hebben we hem eind mei al gehad”, legt Diederik Beker, eigenaar van wijngaard Betuws Wijndomein, uit in dagblad Tubantia.

Onzekerheid

Zulke berichten stemmen hoopvol, want nu hebben de druiven meer tijd om te rijpen. En langer rijpen betekent betere druiven en die zorgen voor betere wijn. Allemaal heel positief, maar volgens Adam Dijkstra van het Nederlands Wijnbouwcentrum in  het Gelderse Groesbeek kunnen we 2018 nog niet bestempelen als een topjaar voor de Nederlandse wijn. Volgens hem is het heel belangrijk dat het nog even dit weer blijft, want in augustus gaan de druiven pas over tot echt rijpen. Als het in die periode veel regent, kan de hele oogst alsnog in het water vallen.

Voordelige klimaatverandering?

Wat wél met enige zekerheid te zeggen is, is dat Nederland in de toekomst meer goede wijnjaren zal kennen. Door het veranderende klimaat wordt het hier steeds warmer en dat is gunstig voor de wijnbouw. In wijnlanden als Frankrijk, Spanje en Italië is het tegen die tijd vermoedelijk zo warm dat druiven daar minder goed kunnen groeien.

(Bron: archief, Adam Dijkstra, Tubantia)

Geef een reactie