thee

Moet u vaak plassen na thee drinken? Hier komt dat door

Wie vaak thee drinkt, zal het herkennen: om de haverklap moet u naar de wc. Waar komt dat nou eigenlijk door? Een tipje van de sluier: het heeft meerdere oorzaken.

Theïne en cafeïne

Thee bevat theïne, wat eigenlijk hetzelfde is als cafeïne. In 1819 ontdekt een wetenschapper welke stof in koffiebonen ervoor zorgt dat we scherp blijven. Dit krijgt de naam cafeïne. Een andere wetenschapper ontdekt in 1827 dat in theebladeren ook een stof zit die je alert maakt. Hij noemt dit theïne. Pas 11 jaar later wordt duidelijk dat er geen verschil is tussen de 2 stoffen.

‘Thee is vochtafdrijvend’

Vaak wordt gedacht dat cafeïne en theïne vochtafdrijvend werken. Maar dat is niet waar, volgens een woordvoerder van het Voedingscentrum. Hij vertelt aan Libelle: “Dranken met theïne leveren gewoon vocht aan het lichaam. Vaak wordt gedacht dat zulke dranken vochtafdrijvend werken, maar dat is niet zo. Het lichaam verliest niet meer vocht door het drinken van bijvoorbeeld thee of koffie.”

thee
Lees ook: Hoe vaak kunt u een theezakje hergebruiken?

Niet meer, wel sneller plassen

Wel is het zo dat theïne ervoor zorgt dat vocht sneller het lichaam verlaat. Hierbij is het niet zo dat u meer vocht uitplast, maar dat u simpelweg sneller moet plassen. “Met andere woorden: dat wat er binnenkomt, gaat met een wat hogere snelheid richting de uitgang dan normaal”, schrijft Quest op de eigen website. Volgens Van der Ploeg komt het door de stimulerende werking op het centrale zenuwstelsel, wat de nieren stimuleert.

Veel thee drinken

Wie vaak koffie of thee drinkt, raakt uiteindelijk wel gewend aan cafeïne en theïne. Daardoor wordt uw lichaam minder gevoelig voor het effect. Maar theedrinkers nemen vaak meerdere kopjes achter elkaar of nemen een grote mok (van bijna een halve liter bijvoorbeeld). En dat vele drinken zorgt er natuurlijk ook voor dat u vaker moet plassen. Een oplossing zou kunnen zijn om thee te drinken waar geen theïne in zit. Kies dan voor fruit- of kruidenthee, deze worden niet gemaakt van theebladeren. Volgens Quest mag dit strikt genomen dan ook geen thee genoemd worden.

thee
Lees ook: Met deze planten kunt u zelf thee (tisane) maken

Overactieve blaas

Het kan ook nog zijn dat u een overactieve blaas heeft. Dit betekent dat u opeens nodig moet plassen. De aandrang is dan groot. Dit kunt u al hebben als u 9 keer overdag en ’s nachts het toilet bezoekt. Normaal gesproken hoort een mens 1 keer in de 3 à 4 uur te plassen. Dan is de blaas opgevuld met zo’n 150 tot 200 milliliter. Vooral wanneer men ouder wordt kan de overactieve blaas opspelen. Hier kunt u weer vanaf komen, door te trainen.

(Bron: Margriet, Quest, Libelle, Thuisarts.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reacties (2)

    MauHe says:

    Ik heb dat probleem alleen met koffie, eigenlijk niet met thee.

    Muisje6 says:

    Ik heb datzelfde probleem ook, veel vaker plassen na koffie dan na thee.