yoghurt

Voedingstip: yoghurt

Yoghurt bestaat in veel verschillende soorten en maten. Het is een populair nagerecht, maar ook tussendoor en bij het ontbijt doet yoghurt het goed. In de supermarkt is er keuze uit ontzettend veel soorten. Magere, halfvolle, Griekse, Bulgaarse. Of yoghurt met fruit, stukjes noten, chocolade of vanille. Welke zijn nou gezond?

Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder calcium en vitamine B12 en B2. Het hangt samen met een lager risico op darmkanker en diabetes type 2. Maar niet alle soorten zijn even goed voor u. Het beste kunt u kiezen voor de magere en halfvolle soorten. Die bevatten minder verzadigd vet. Wat betreft de vruchtenyoghurts: ze zijn misschien erg lekker, nodig is al die suiker niet.

Hoe wordt yoghurt gemaakt?

Yoghurt is een melkproduct. Om van melk yoghurt te maken worden er melkzuurbacteriën toegevoegd en die zetten de melk om in yoghurt.

Welke soorten yoghurt zijn er?

In het schap in de supermarkt zijn er veel soorten yoghurt te vinden. Grofweg is er roer-yoghurt en stand-yoghurt. Roer-yoghurt is glad geroerd voordat het de verpakking in gaat. Stand-yoghurt rijpt in de verpakking, het is dik en niet schenkbaar. Hiernaast bestaat er Bulgaarse yoghurt en kefir. Bulgaarse yoghurt is gemaakt van ingedikte melk en magere melkpoeder. Volle Bulgaarse yoghurt is vetter dan gewone volle yoghurt. Aan kefir worden naast melkzuurbacteriën ook gisten toegevoegd. Het bevat wat koolzuurgas. Daardoor prikt het een beetje.

Een product mag pas yoghurt heten als de bacteriën Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophilus erin voorkomen. Melkproducten met andere bacteriën kunnen wel lijken op yoghurt. Omdat ze niet zo mogen heten, worden er merknamen aan gekoppeld, zoals Biogarde, Vifit, Yakult en Yomio.

Toegevoegd suiker bij vruchtenyoghurt

Naast naturel yoghurt is er ook yoghurt met smaakjes verkrijgbaar, zoals aardbeienyoghurt of bosvruchtenyoghurt. In deze yoghurtsoorten zit heel weinig fruit, maar wel erg veel suiker. Een schaaltje magere aardbeienyoghurt bevat 107 calorieën, een schaaltje magere yoghurt 56 calorieën. Het verschil is 3 klontjes suiker. Er is ook vruchtenyoghurt te koop waar zoetstoffen aan zijn toegevoegd in plaats van suiker. Deze bevatten minder calorieën. Heeft u trek in vruchtenyoghurt? U kunt natuurlijk zelf ook fruit door gewone magere of halfvolle yoghurt doen.

Vet

De hoeveelheid vet in yoghurt kan aanzienlijk verschillen: 0 procent tot 10 procent Griekse Yoghurt. Aan Griekse yoghurt is room toegevoegd. Een schaaltje magere yoghurt bevat 56 calorieën, een schaaltje Griekse yoghurt levert 188 calorieën. Dat is meer dan 3 keer zoveel. Het vet in yoghurt bestaat uit meer dan 60 procent verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het slechte LDL-cholesterol. Een hoog cholesterolgehalte verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.

Yoghurt in de Schijf van Vijf

Er is een enorme keuze aan yoghurt in het zuivelschap. Voor uw gezondheid is het beter om vooral magere en halfvolle yoghurt zonder toegevoegd suiker te kiezen. Die staan dan ook in de Schijf van Vijf. Ook (vruchten)yoghurt met zoetstoffen staat in de Schijf van Vijf.

(Bron: Voedingscentrum)

Geef een antwoord