Voedingstip

Voedingstip: vis vervangen

Het is goed voor de gezondheid om vis te eten. Maar wat als u echt geen vis lust, of u heeft een andere reden om geen vis te eten, omdat u bijvoorbeeld vegetarisch of veganistisch bent? Is vis te vervangen?

Visvetzuren

Vis eten beschermt tegen hart- en vaatziekten. Met name vette vis is goed voor uw gezondheid. Er zijn sterke aanwijzingen dat specifiek de visvetzuren EPA en DHA in vis en schaal- en schelpdieren voor deze bescherming zorgen. Maar misschien zijn er meer stoffen in vis die voor dit gunstige effect zorgen. EPA en DHA zijn omega 3-vetzuren die vooral voorkomen in vis. ALA is ook een omega 3-vetzuur, maar dat zit nauwelijks in vis.

Hoeveel visvetzuren zijn goed?

De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om per dag 200 milligram omega 3-vetzuren uit vis (visvetzuren) binnen te krijgen. Dat staat gelijk aan 1 portie vis per week, bij voorkeur vette vis, zoals haring of Atlantische zalm.

Visoliecapsules

Omdat het niet precies duidelijk is waarom vis zo gezond is, is het niet 1 op 1 te vervangen. Als u geen vis eet, mist u dus de gezondheidseffecten van vis. Wel kunt u de visvetzuren uit vis binnenkrijgen door visoliecapsules te slikken. Die zijn gemaakt van olie uit vis, dus deze zijn niet geschikt voor vegetariërs en veganisten. Er zijn ook supplementen met visolie uit algen. Vissen halen de visvetzuren EPA en DHA namelijk uit de algen die ze eten. Ook bestaan er producten waaraan visvetzuren zijn toegevoegd, zoals sommige margarines. Dit kan helpen om aan meer visvetzuren te komen. Vaak staat dan op de verpakking dat er visvetzuren in zitten.

Lijdt u aan een ziekte, zoals diabetes of hart- en vaatziekten, overleg dan met uw arts als u visoliecapsules wil slikken. De visolie kan effect hebben op uw stofwisseling of bloedstolling en uw ziekte daardoor nadelig beïnvloeden.

Plantaardige bronnen van visvetzuren

ALA zit ook in plantaardige producten, vooral in raapzaad(olie) en lijnzaad(olie). Het lichaam maakt zelf EPA en DHA aan uit ALA. Het is alleen nog niet duidelijk in welke mate het lichaam EPA en DHA kan aanmaken.

Advies voor mensen met bloedverdunners

Er aanwijzingen dat vanaf enkele grammen DHA en/of EPA per dag de bloedstolling minder snel verloopt. Mensen die bloedverdunners gebruiken wordt geadviseerd een arts te raadplegen bij gebruik van meer dan 1 gram per dag.

(Bron: Voedingscentrum)

Geef een reactie