duurzame vis

Voedingstips: duurzame vis

Vis is goed voor u, maar de visvangst heeft ook invloed op natuur en milieu. Het helpt om te kiezen voor duurzame vis. Waar kunt u allemaal op letten als u vis koopt?

Er zijn 2 mogelijkheden: of vis wordt in het wild gevangen, of vis wordt gekweekt. Allebei de vormen hebben invloed op het milieu, maar op een andere manier. Bij gevangen vis zijn belangrijke problemen overbevissing, aantasting van ecosystemen, bijvangst en energieverbruik. Bij viskweek spelen het gebruik van vismeel, diergeneesmiddelen (antibiotica), mestproductie en energie- en waterverbruik.

Weetjes

  • De vissoorten met de laagste milieudruk (de minste broeikasgasuitstoot) zijn makreel, haring, ansjovis en sardientjes.
  • Kabeljauw heeft een veel hogere score: deze is vergelijkbaar met varkensvlees, maar lager dan rundvlees. Rundvlees heeft de hoogste CO2-uitstoot van al ons eten.
  • Wat betreft ruimtegebruik scoren alle soorten vis beter dan varkens- en rundvlees.
  • Nederlandse en Belgische kweekvis zijn gekweekt met weinig medicijnen en ‘schoon’.

Biologisch gekweekte vis

Er is biologisch gekweekte vis beschikbaar. De viskweek moet dan aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals voldoende ruimte voor de vissen en het gebruik van plaatselijk gekweekte soorten.

Overbevissing

Van sommige soorten vis wordt meer gevangen dan er jaarlijks bijkomt, waardoor de visstand achteruit loopt. Dit noemen we overbevissing. Denk bijvoorbeeld aan blauwvintonijn. Overbevissing vormt een flink probleem in de wereld. De soorten met een lage milieudruk, zoals makreel, haring, ansjovis en sardientjes, worden niet overbevist. Daar kunt u beter voor kiezen.

Etiket

Op het etiket van vis ziet u onder andere wat voor soort het is, of het gevangen of gekweekt is, waar het vandaan komt en of het duurzaam is.

Keurmerken zoals MSC (voor wilde vis) en ASC (voor kweekvis) en de VISwijzer kunnen helpen te kiezen voor duurzaam gevangen vis. Op goedevis.nl staat een overzicht. Vis met een MSC-keurmerk is duurzaam gevangen, dat wil zeggen: met beperkte schade voor de leefomgeving van vissen en ander zeeleven. De soorten worden niet overbevist, er is weinig bijvangst en de bodem wordt niet beschadigd. Het Aquaculture Stewardship Council-keurmerk (ASC) staat op vissen die duurzaam zijn gekweekt. Het keurmerk heeft regels voor minder antibioticagebruik, duurzamer visvoer en betere arbeidsomstandigheden van het personeel.

(Bron: Voedingscentrum)

Geef een reactie