pindakaas

Voedingstip: pindakaas

Het lijkt of het typisch Nederlands is: een lekker boterhammetje pindakaas. Pindakaas kwam echter na de oorlog mee uit de Verenigde Staten. Maar is het ook gezond? En waarom heet het eigenlijk pindakaas en geen pindaboter, zoals in het Engels?

Om met dat laatste te beginnen: Nederland is het enige land ter wereld waar het woord ‘kaas’ wordt gebruikt om een spread gemaakt van pinda’s aan te duiden. Toen peanut butter in 1948 in Nederland op de markt kwam, mocht het geen boter heten. Dat was namelijk een beschermde term: alleen roomboter mocht zo heten. Dit om verwarring met margarine te voorkomen. Het werd ‘kaas’, omdat het leek op leverkaas, een product waar ook geen echte kaas in zit.

Noot of peulvrucht?

De pinda is eigenlijk een peulvrucht, geen noot. Toch valt het binnen de Schijf van Vijf onder de noten, omdat ze qua samenstelling erg op elkaar lijken.

Wat zit er in pindakaas?

In pindakaas zit over het algemeen voornamelijk gemalen pinda’s. Vaak wordt er ook olie, zout en/of suiker toegevoegd. Er zijn ook andere notensmeersels op de markt, bijvoorbeeld van hazelnoten of amandelen. Vaak vind je die in de wat grotere supermarkten of aparte speciaalzaken. Als je gezond wilt kiezen, koop dan een 100 procent pindakaas of notenspread zonder zout en suiker toegevoegd.

Gezond

Met een handje ongezouten noten of pinda’s per dag loop je minder kans op hart- en vaatziekten. Een handjevol per dag is genoeg, omdat noten en pinda’s ook veel calorieën bevatten. Een boterham met pindakaas zonder toegevoegd zout of suiker of een andere 100 procent notenspread is ook goed!

Pinda-allergie

Een pinda-allergie kan heel vervelend zijn. Vaak begint het op jonge leeftijd, maar het kan ook op latere leeftijd ontstaan. Een pinda-allergie kan zelfs levensbedreigend zijn. Als je vermoedt dat je een pinda-allergie hebt, ga dan niet zelf proberen te experimenteren met andere voeding. Dat kan gevaarlijk zijn. Ga liever naar de huisarts. Deze kan je doorsturen.

Stikken

Geef geen hele pinda’s aan kleine kinderen of mensen die niet goed kunnen kauwen of slikken. Zij kunnen hier gemakkelijk in stikken. Pindakaas zonder toegevoegd zout of suiker is een goed alternatief.

Lees ook: pindakaas, een geliefd broodbeleg

(Bron: Voedingscentrum)

Geef een antwoord