chocolade

Verdwijnt chocolade op termijn uit de schappen?

Paaseitjes, paashaasjes en andere lekkernijen van chocolade, de winkels liggen er vol mee. En ook als Pasen is geweest is er chocolade in overvloed. Maar voor hoe lang nog? Wetenschappers luiden de noodklok, want de toekomst van de chocolade wordt volgens hen ernstig bedreigd. 

Exotisch product

Hoewel chocolade overal te koop is, is het de cacao waarvan de chocolade gemaakt wordt een exotisch product waarvan het overgrote deel, 70 procent, wordt geproduceerd in 2 landen in West-Afrika. Ook in Latijns-Amerika, waar de cacaoboom oorspronkelijk vandaag komt, en in Zuidoost-Azië zijn cacaoplantages, maar verreweg het grootste gedeelte van de productie komt uit Ivoorkust en Ghana.

Cacao Swollen-Shoot Virus

En daar ligt precies het probleem, want de cacaobomen in West-Afrika worden ernstig bedreigd door het Cacao Swollen-Shoot virus (CSSV). Het virus wordt verspreid door wolluizen die van het sap van de cacaoboom snoepen. Een besmette boom levert minder cacaobonen op en gaat doorgaans binnen een paar jaar dood en elke geïnfecteerde boom is een nieuw virusreservoir wat het virus weer door kan geven. Zo grijpt het virus razendsnel om zich heen. Het enige wat de cacaoboeren kunnen doen is de zieke cacaobomen verwijderen. Maar aangezien de bomen het virus vaak al weken of maanden bij zich dragen, kan het virus al zijn doorgegeven. Verwijdering van de bomen is daardoor niet altijd effectief. Dat er nog geen oplossing is voor de cacaoboom, heeft deels ook te maken met dat de boom tot op heden wetenschappelijk ‘niet interessant’ genoeg is. Het is in feite nog een wilde plant waar nog maar weinig over bekend is. Dat geldt dus ook voor de ziekten en andere bedreigingen van de boom.

De cacaoboom kampt naast het virus met nog een probleem: de opwarming van de aarde. Verschillende klimaatmodellen tonen aan dat een groot deel van de cacaoproducerende landen Ghana en Ivoorkust in de komende decennia minder geschikt worden voor de teelt van cacao. De hoge temperaturen en vooral de toenemende droogte vormen daarbij de grootste bedreiging.

Cacaobomen spelen een belangrijke rol

Naast een mogelijke prijsstijging doordat cacao schaarser wordt, is het vooral voor de eigenaren van de cacaoplantages een groot probleem als zij niet meer aan de wereldwijde vraag naar cacao kunnen voldoen. Volledige families zijn afhankelijk van de oogst van de cacao. Wanneer zij geen inkomen hebben, hebben zij geen toegang tot de eerste levensbehoefte, kunnen kinderen niet naar school en is er geen medische zorg. De cacaobomen spelen vooral in West-Afrika een belangrijke rol.

Oplossing

De enige mogelijkheid is het verbeteren van de cacaoboom. De boom moet dusdanig ontwikkeld worden dat het beter bestand is tegen virussen als het CSSV en weerbaar wordt voor de klimaatverandering. Volgens wetenschappers is het mogelijk, maar de ontwikkeling hiervan is nog pril. En ook al lukt het om de cacaoboom te verbeteren, dan is dat nog geen enkele garantie dat hiermee de cacaoproductie is gered. Ongeveer 90 procent van de cacao komt van kleine plantages. Deze plantages worden gerund door mensen die vaak de kennis en middelen niet hebben om de nieuwste ontwikkelingen toe te passen. Dus naast het ontwikkelen van een sterkere cacaoboom, is er nog werk aan de winkel om dit aan de cacaoboeren over te brengen.

Of het ooit zover komt dat chocolade een kostbare delicatesse wordt, is de vraag. Als het aan de onderzoekers ligt wordt er snel een middel gevonden om dit te voorkomen.

(Bron: Scientias)

Geef een reactie