Helpt chocola tegen stress?

Showcolade-feitje: helpt chocola tegen stress?

In het MAX-programma Showcolade worden kijkers verrast met de ambacht van de chocoladekunst. Want welke objecten zijn echt en welke van chocola? Onder leiding van Edsilia Rombley proberen teamcaptains Richard Kemper en Remco Veldhuis dit, samen met hun teamleden, te achterhalen. Maar over chocolade doen ook veel feiten en fabels de ronde. Wij zoeken er een aantal voor u uit. Deze keer: helpt chocolade tegen stress?

Maakt rustig

Chocola is geen wondermiddel en het eten ervan kan een burn-out patiënt niet genezen, maar het helpt wel degelijk tegen stress. Chocolade maakt rustig. Dit blijkt uit onderzoek aan de Universiteit van Bern in Zwitserland.

Minder stresshormonen

Deelnemers die 2 weken lang iedere dag een paar stukjes pure chocolade aten, hadden na die 2 weken duidelijk minder stresshormonen dan deelnemers die een placebo kregen. Dit zorgde niet alleen voor ontspanning, maar gaf ook de bijnieren (onze accu’s) de rust die ze verdienden.

Cacao

Het gaat wel om chocola waar veel cacao inzit. Cacao is rijk aan antioxidanten als flavonoïden. Antioxidanten beschermen ons lichaam en flavonoïden helpen tegen het krijgen van diabetes type 2. Maar cacao is ook rijk aan magnesium, koper en ijzer. Kortom, bij een verantwoord gebruik (en de juiste cacao) heeft het een positief effect op hart- en bloedvaten. En dus ook tegen stress.

Het programma Showcolade is te zien op zondag 9 mei 2021 om 20.25 uur op NPO 1. 

Geef een antwoord