Migraine

Showcolade-feitje: veroorzaakt chocola migraine?

In het MAX-programma Showcolade worden kijkers verrast met de ambacht van de chocoladekunst. Want welke objecten zijn echt en welke van chocola? Onder leiding van Edsilia Rombley proberen teamcaptains Richard Kemper en Remco Veldhuis dit, samen met hun teamleden, te achterhalen. Maar over chocolade doen ook veel feiten en fabels de ronde. Wij zoeken er een aantal voor u uit. Deze keer: veroorzaakt chocola migraine?

Opwekkende stofjes

Al in een van de eerdere Showcoladefeitjes vroegen we ons af of chocola verslavend is. Daar kwam uit dat dit niet het geval is. De stoffen theobromine en cafeïne die ook te vinden zijn in chocolade, zijn in dusdanig kleine hoeveelheden aanwezig dat zij nauwelijks tot geen effect hebben. Deze en andere opwekkende stoffen zijn in lage concentraties aanwezig dat het effect ervan niet meetbaar is.

Migraine

Chocolade wordt vaak genoemd als oorzaak van migraine. Dat zou te wijten zijn aan bepaalde stoffen (biogene aminen) in de chocolade die een overgevoeligheidsreactie kunnen veroorzaken. Maar die stoffen komen maar in hele kleine hoeveelheden voor in chocola. In wetenschappelijk onderzoek kon geen verband worden aangetoond tussen migraine en biogene aminen in de voeding.

Ook niet tegen hart- en vaatziekten

Er wordt wel eens gezegd dat er in chocola stoffen zitten die goed zijn voor hart- en bloedvaten. Toch wordt het afgeraden om extra chocola te eten om hart- en vaatziekten te voorkomen. Naast gunstige stoffen bevat chocolade namelijk ook veel verzadigd vet. Dit verhoogt juist het risico op hart- en vaatziekten juist. Ook zitten er veel calorieën in chocolade.

(Bron: Voedingscentrum)

Geef een reactie