koffie

Kopje koffie? De keuze is reuze

Bestelt u wel eens een kopje koffie? Dan ziet u ongetwijfeld dat de keuze steeds groter wordt. Wat is het verschil tussen een macchiato en een americano? En wat krijgt u wanneer u een Flat White bestelt?

In dit overzicht brengen wij u op de hoogte van de verschillende soorten koffie die u tegenkomt op de kaart.

Lungo

De ‘caffé lungo’ oftewel ‘lange koffie’ wordt ook wel een uitgerekte espresso genoemd. Voor een lungo wordt namelijk 2 keer zoveel water gebruikt als voor een espresso. Daardoor duurt het langer voordat het water door de koffie is geperst. De lungo is dus eigenlijk het cafeïnerijke kopje zwarte koffie zoals u dat kent.

koffie

Filterkoffie

Waar men in Italië een espresso bedoelt wanneer zij het over koffie hebben (wanneer het over koffie gaat), is de standaard koffie in Nederland nog altijd filterkoffie. Deze koffie is gemakkelijk thuis te bereiden. Bij filterkoffie wordt een papieren filter gebruikt. Hier worden gemalen koffiebonen in gedaan. Vervolgens wordt hier heet water overheen gegoten waardoor er verse koffie uit de filter druppelt. De koffie wordt opgevangen in een kan en is klaar om te serveren.

koffie

Espresso

De naam van deze koffie komt van het Latijnse woord voor uitpersen. Dit is een verwijzing naar de bereiding van een espresso. Bij het maken van de kleine hoeveelheid geconcentreerde koffie wordt de koffie namelijk onder hoge druk geperst, waardoor die geconcentreerde smaak ontstaat.

koffie

Ristretto

Is een espresso niet sterk genoeg? Dan is de ristretto wellicht iets voor u. Dit kopje lijkt op een espresso. Verwar de 2 echter niet met elkaar, want een ristretto is nog een tikkeltje sterker. Dit komt doordat er bij de bereiding van een ristretto minder water wordt gebruikt. Daardoor wordt de smaak nog geconcentreerder.

koffie

Cappuccino

De welbekende cappuccino bestaat uit een deel espresso, een deel gestoomde melk en een deel melkschuim. Door eerst de espresso in te schenken en daarna de gestoomde melk, mengt de witte melk mooi met de kleur van de koffie. Het is hierdoor ook mogelijk om zogenaamde ‘latte art’, de figuurtjes in het melkschuim van de cappuccino, te maken.

Macchiato

Een andere variatie op de espresso is een macchiato. Deze koffie bestaat uit espresso en een laagje melkschuim. Ideaal voor wie een espresso te sterk vindt en een cappuccino te romig. Verwar dit kopje koffie niet met een latte macchiato, dat is weer iets anders.

koffie

Cortado

Dit Spaanse kopje koffie is nog niet zo bekend in Nederland. Het is eigenlijk een kleine cappuccino zonder melkschuim. Er gaat net zoveel, of soms wat meer melk dan espresso in de cortado. Daardoor is de smaak niet al te sterk. De cortado heeft zijn naam te danken aan het Spaanse woord ‘cortar’, wat snijden betekent. De espresso wordt namelijk als het ware ‘gesneden’ door warme melk die erbij wordt gegoten.

Latte macchiato

Houdt u niet zo van sterke koffie? Dan is een latte macchiato wellicht wat voor u. Deze drank bestaat namelijk voor een groter deel uit melk dan uit koffie. Een latte macchiato bestaat uit 3 lagen, warme melk, melkschuim en espresso. Tijdens de bereiding blijven deze lagen op elkaar liggen waardoor dit een erg fotogenieke koffie is.

Flat White

Deze koffiesoort zult u misschien niet kennen. De flat white komt namelijk uit Australië en is sinds enige tijd ook in Nederland te bestellen. De flat white heeft veel weg van een cappuccino, maar is wat kleiner en sterker van smaak. De flat white wordt namelijk gemaakt met ristretto in plaats van espresso. Dat wordt aangevuld met warme melk en een dunne melkschuimlaag. Door de hoeveelheid water die wordt gebruikt bij het zetten van deze koffie heeft hij ook een verfijndere smaak dan de cappuccino.

koffie

Americano

Een populaire koffiesoort is de americano. Dit is een espresso die wordt aangelengd met heet water. Daardoor krijgt de koffie een zachte en milde smaak en is hij minder sterk dan een lungo. De naam americano is ontstaan in de Tweede Wereldoorlog. Amerikaanse soldaten krijgen in Italië een espresso aangeboden, maar vinden die te sterk. Zij besluiten water toe te voegen en daarmee is de americano geboren.

Long black

De long black lijkt op de americano. Ook deze koffie wordt aangevuld met water. Bij het bereiden van een long black wordt echter ristretto gebruikt in plaats van espresso. Hierdoor is deze koffie minder bitter, maar ook krachtiger van smaak dan een americano.

koffie

IJskoffie

Dan bestaat er ook nog ijskoffie. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een koude koffie. Er bestaan verschillende soorten ijskoffie. De meest eenvoudige manier van ijskoffie maken is door een espresso of filterkoffie simpelweg af te koelen met ijsblokjes. Dit kan overigens ook met een cappuccino. Een andere manier van ijskoffie maken heet ‘cold brew’. Dit is een speciale zetmethode waarbij gemalen koffie met koud water wordt gemengd.

Lees ook: dit is de populairste koffie in Nederland, koffie vergroot de kans op een langer leven en feiten en fabels over koffie en thee.

En zelf aan de slag met lekkere koffiespecialiteiten? In onze gratis, online cursus leert u er verschillende maken.

(Bron: Margriet.nl, Douwe Egberts)

Geef een reactie

Reactie

    Gerard van der Meulen says:

    wisten jullie dat je bij MAC Donald 65+ koffie kan bestellen 1,25 euro en nog lekker ook let maar eens op hoeveel oudjes er zitten