cafeïne

Welke koffievariant bevat de meeste cafeïne?

Een kopje filterkoffie, espresso of cappuccino. Ieder heeft een eigen favoriete koffievariant. Maar waar zit de meeste cafeïne in en waar juist het minste?

Het is niet espresso

Vaak wordt gedacht dat in een espresso de meeste cafeïne zit, want deze smaakt het sterkste. Maar dit is niet het geval. Een kopje filterkoffie van 125 milliliter bevat (volgens het Voedingscentrum) namelijk de meeste cafeïne: ongeveer 60 milligram. Een kopje oploskoffie van dezelfde grootte, bevat ook ongeveer 60 milligram. Ter vergelijking: een espresso van 30 milliliter bevat ongeveer 40 milligram.

De soort boon speelt ook mee

De hierboven genoemde cijfers zijn wel gemiddelden. Want het ligt er ook nog aan van wat voor soort boon de koffie is gezet. De Robusta boon bevat namelijk bijna 2 keer zoveel cafeïne dan de Arabica boon.

koffie
Lees ook: Tot deze tijd kunt u koffie drinken zonder slecht te slapen

Wat maakt dat een koffievariant meer of minder cafeïne bevat?

Naast de boon, is de manier waarop de koffie gezet wordt een belangrijke factor in de hoeveelheid cafeïne die in het kopje zit. Dit komt vrij als het in aanraking komt met water. Hoe langer het water en de (gemalen) bonen bij elkaar zijn, hoe meer cafeïne er in uw koffie komt. Bij filterkoffie loopt het water langzaam langs de gemalen koffie. Hierdoor is het cafeïnegehalte hoger.

De naam espresso komt van het Latijnse woord voor uitpersen. Onder hoge druk wordt deze soort gezet, waardoor het een intense smaak krijgt. Maar het contact tussen water en (gemalen) bonen is maar kort, vaak maximaal 30 seconden. Daardoor is het cafeïnegehalte hier lager. Datzelfde geldt voor een ristretto, dat is een nog kleiner kopje koffie dan de espresso.

koffie
Lees ook: Kopje koffie? De keuze is reuze

Cafeïne in cappuccino en andere koffievarianten met melk

Het cafeïnegehalte in een koffie met melk erin, is ongeveer gelijk aan de hoeveelheid koffie die erin gaat. Over het algemeen gaat er 1 espresso in cappuccino of latte macchiato. Volgens barista Joke De Coninc is het daarom ongeveer gelijk aan het cafeïnegehalte van 1 espresso. “Hou bij koffies met melk wel rekening met het feit dat de melk die je eraan toevoegt de cafeïne ‘verdunt’. Een kopje bevat meer inhoud, waardoor de cafeïne in verhouding minder aanwezig is of minder sterk zal zijn dan bij een espresso”, vertelt ze aan het AD.

Minste cafeïne

Welk kopje koffie bevat dan de minste cafeïne? Dat is de cafeïnevrije koffie. Hier zit ongeveer 3 milligram cafeïne in. Maar van de koffies mét cafeïne staan espresso, ristretto en varianten met melk erin onderaan de lijst.

(Bron: Voedingscentrum, Simon Lévelt, AD, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

    Korfoe says:

    Omdat ik een grote koffieleut ben leek het mij wel leuk om ff mee te rekenen. Ik vind de rekenwijze verwarrend .In geval van oploskoffie en “gezette” wordt 125 ml afgemeten , bij de espresso echter slechts 30 ml . Reken ik dit om naar 125 ml en je gaat ik zeker stuiteren. Echter ,doe ik de truc andersom is de uitkomst best grappig . Of is mijn rekenwijze niet correct .????

      MAX Vandaag says:

      De genoemde hoeveelheden zijn aangehouden op basis van hoe groot 1 kopje van de koffievariant gemiddeld is. Een espresso wordt in een kleinere hoeveelheid gedronken dan een filterkoffie of oploskoffie. De hoeveelheden naar elkaar omrekenen en zo de hoeveelheid cafeïne berekenen gaat in deze niet op. Met vriendelijke groet, redactie MAX Vandaag.

      TakkeBooom says:

      Dat denk ik dus ook. Dit artikel meet letterlijk met 2 maten.

      Espresso bevat zo veel cafeïne dat het om die reden in een heel kleine hoeveelheid wordt geschonken. Ik kan me vergissen, maar zoals ik het lees is espresso een cafeïnebom 🙄