koffiemelk

Koffiemelk bewaren? Zo lang kan dat

Wilt u net koffiemelk in een kop koffie doen, blijken er klonten in te zitten. Kunt u deze dan nog nuttigen of is het verstandiger om de melk weg te gooien? Wij zetten op een rij hoelang u koffiemelk kunt bewaren en wanneer u deze beter niet kunt gebruiken.

Koffiemelk

Als eerst is het goed om vast te stellen wat koffiemelk precies is. Koffiemelk is melk waar water is uitgehaald. Daardoor is het wat dikker dan gewone melk en bevat het ook meer suiker. Soms is er ook nog melkeiwit of plantaardige olie toegevoegd. Er zijn 3 soorten waar u uit kunt kiezen. Volle, halfvolle en magere koffiemelk.

melk
Lees ook: Voedingstip: melk in de koffie

Ongeopend

Koffiemelk is enige tijd houdbaar. Heeft u een ongeopende verpakking? Dan kunt u deze hoogstwaarschijnlijk tot de aangegeven houdbaarheidsdatum op de verpakking bewaren.

Hoelang bewaren in de koelkast?

Een geopende verpakking volle, halfvolle en magere koffiemelk kunt u 5 tot 7 dagen in de koelkast bewaren en tot 2 maanden in de vriezer. Zet de verpakking na gebruik wel direct terug in de koelkast, om de kans op bederving te minimaliseren. Op het moment dat er een pak wordt opengemaakt, komt er namelijk lucht uit de omgeving bij en is de inhoud van het pak niet meer steriel. Dat houdt in dat er in het pak bacteriën kunnen zitten die er daarvoor nog niet in zaten. Elke keer dat het pak gebruikt, bestaat de kans dat er weer nieuwe bacteriën in het pak komen. De bacteriën zorgen ervoor dat het drankje bederft en niet drinkbaar meer is.

Plantaardig
Lees ook: Plantaardige ‘zuivel’, zo lang blijft het houdbaar

Controleren

Toch is het verstandig om zelf te controleren of de koffiemelk nog goed is wanneer u deze wilt nuttigen. Ook als de houdbaarheidsdatum nog niet is verstreken. U kunt door uw zintuigen te gebruiken snel te weten komen of het product nog goed is. Bevat de koffiemelk brokken en/of ruikt het zuur? Doe het dan weg.

Informatie

Wilt u meer weten over de houdbaarheidsdatum van andere producten? Of wilt u meer informatie over het verschil tussen de verschillende houdbaarheidsdata die gebruikt worden op voedingsverpakkingen: tenminste houdbaar tot (tht) en te gebruiken tot (tgt)? Raadpleeg dan hier de bewaarwijzer van het Voedingscentrum.

(Bron: Archief, Voedingscentrum, Bewaarwijzer. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

    Dirck says:

    Tips;
    1e is 12 uren voor openen reeds in koelkast zetten, dan voorkom je besmetting.

    2e Ook na intappen gelijk terug zetten, voor 2e ronde koffie eruit pakken, tappen en gelijk terug.
    Als je deze half uurtje op tafel liet staan en opwarmde is korter houdbaar dan genoemde weekje… zeker bij +25 graden
    met hitte afgelopen week of bij ouderen die vaak hoger stoken in de winter maanden.

    3e voor alleenstaande of maar 1 melk drinker en dan te laat terug zetten is reden dat binnen 1 week zuur en bedorven voorkomt…
    Vaker en sneller in de koelkast zetten is beste.

    4e Met kannetje op tafel bij verjaardag?
    Prima maar dan na afloop niet in flesje terug gieten maar weg pleuren wat over is.

    5e Horeca? Die vullen kannetje vaak bij en dat is fout.
    Als je dat meerdere keren doet en gehele dag op tafel zal oude laagje onder de verse aantasten!
    Als leeg eerst omspoelen en dan nogmaals vullen.

    6e Houdbaarheids datum / aanbieding?
    Vele winkels weten tijd tussen productie en einddatum… en eisen meerdere weken houdbare voor hun Winkel + Consument.
    Als er een partij slecht verkochte iets oudere is gaan ze vaak 2 halen 1 betalen over…..
    Als iets geen 3 maar nog 2 maanden houdbare is proberen ze zo iets te dumpen.
    Kijk bij 2e of 3e gratis aanbieding of je voor eind datum deze op kunt krijgen!
    Of koop reclame samen met buren… beide half geld 1x…..

    7e Waar bewaarde je voorraad?
    Bovenste kastje in keuken is warmer en slechte plek voor voedsel bewaren uit aanbieding.
    Ik heb plint in keuken weg gegooid… daar nu bak op wieltjes op koudere vloer voor voorraad bakken.
    Extra berg ruimte en koelste plek in elke keuken is de vloer!

    8e Welke hoogte in koelkast?
    Als je een thermometer op onderste, midden en bovenin legt en telkens uurtje wacht zie je dat er verschil is….
    En doe als 4e meting ook even de groente lade…..
    Door producten op gevoeligheid op juiste hoogte te zetten en niet ergens waar nog ruimte is?
    En is de koelkast tussen de 4 en 7 graden gemeten?
    Ook Wijn of Bier graag op juiste drinktemperatuur leggen dus niet pleur maar vol!

    kristien12 says:

    Ik koop het in flesjes en is na het openen nog heel lang houdbaar in de koelkast vind ik.

    josje1950 says:

    Klontjes in de koffiemelk hoeft niet te betekenen dat de melk zuur is. Het kunnen ook vetdeeltjes zijn. Zolang de koffiemelk niet gaat
    “wolken” in de koffie is hij bruikbaar en dat is veel langer als 5 dagen Ik ben niet zo van alles maar meteen weggooien maar je zintuigen gebruiken