tafeltje-dek-je

Veel tafeltje-dek-je maaltijden nog steeds onder de maat

In 2016 oordeelt het testpanel van MAX Vandaag al dat de tafeltje-dek-je maaltijden onder de maat zijn. Maaltijden waar veel ouderen afhankelijk van zijn, blijken niet voldoende voedingswaarde te hebben. De uitslagen leiden zelfs tot Kamervragen. Maar is er sindsdien veel veranderd? Volgens recent onderzoek door de Consumentenbond helaas niet. 

De tanden in ondervoeding

Goed eten is van levensbelang, maar helaas is slecht eten onder ouderen nog steeds een groot probleem. Ondervoeding wordt niet alleen te laat herkend, maar vaak ook te laat of zelfs helemaal niet behandeld. MAX Vandaag start in 2016 met een campagne, De tanden in ondervoeding, om ondervoeding onder ouderen onder de aandacht te brengen. Alle aspecten worden belicht, waaronder ook de kant-en-klaar maaltijden waar veel ouderen gebruik van maken.

Om de kwaliteit van de maaltijden te beoordelen doen we in verschillende tests. De maaltijden worden getoetst op smaak, geur, noodzakelijke voedingsstoffen en smaakbeleving. Naast een testpanel, zijn de maaltijden ook in een laboratorium getest. De uitslagen liegen er dan al niet om. De maaltijden zijn over het algemeen te zout en bevatten bacteriën die er niet in thuishoren. Het onderzoek leidt zelfs tot Kamervragen. Is er sindsdien veel veranderd? De Consumentenbond heeft opnieuw een aantal maaltijden getest.

39 maaltijden getest

De bond heeft 39 maaltijden van 8 aanbieders geproefd en geanalyseerd. Er is met name gekeken naar de hoeveelheid zout, verzadigd vet, het aantal calorieën en hoeveel groente er in de maaltijd aanwezig is. Het gaat om maaltijden van:

  • Apetito
  • Chef Martin
  • Diepvriesman
  • Eten met gemak
  • Food Connect
  • Maaltijdservice.nl
  • Uitgekookt
  • Vers aan Tafel

Nog steeds te zout

De maaltijden zijn net als bij de test van MAX Vandaag in 2016 nog steeds te zout. Bijna alle maaltijden scoren hierbij onvoldoende. Van de 39 scoren maar 6 maaltijden een zoutgehalte van 2 gram of minder. Te veel zout eten kan de nierfunctie verslechteren. Een volwassene mag dagelijks maximaal 6 gram binnenkrijgen, maar hoe minder hoe beter.

Te weinig groente

De samenstelling van de maaltijden verschilt enorm, maar over het algemeen kan geconcludeerd worden dat er te weinig groenten in zitten. Ook daar lijkt ten opzichte van 2016 niet veel in veranderd. Ook toen zaten er onvoldoende groenten in de maaltijden. Dat terwijl ten opzichte van 2016 de norm voor de dagelijkse hoeveelheid groente van 200 naar 300 gram is gegaan. Wat betreft het verzadigd vet valt het mee. De helft van de maaltijden blijft onder de 6 gram verzadigd vet. De maaltijden bevatten allemaal teveel calorieën.

Geproefd

Volgens het onderzoek van de Consumentenbond komt Chef Martin het beste uit de test. Ze scoren in totaal een 7,0. Ze zijn het gezondst van alle onderzochte maaltijden en bevatten veel groenten. De maaltijden van Diepvriesman en Vers aan Tafel zijn het minst gezond: te weinig groente en te veel zout. Zij scoren beide een 5,2.

Een testpanel heeft de maaltijden ook geproefd. Volgens het panel is bij de bereiding veel gebruik gemaakt van kant-en-klare pakjes. Ze vinden in veel gevallen de jus te waterig, de groenten te ver doorgekookt en te zout.

Zorgelijk

De conclusie is dat er in de afgelopen 2 jaar niet veel is veranderd aan de maaltijden. Zorgelijk, want voor veel mensen zijn deze maaltijden de belangrijkste bron van energie op een dag. De maaltijd zou bol moeten staan van gezonde voedingswaarde en zou voor een ieder die het eet een smakelijke beleving moeten zijn. Want naarmate we ouder worden neemt onze smaak andere vormen aan, maar dat wil niet zeggen dat eten dan maar zout moet zijn om het smakelijk te maken.

(Bron: MAX Vandaag/de Consumentenbond)

Geef een reactie