zoutlamp

Dit is waarom een zoutlamp gaat lekken en zo voorkomt u dat

Een zoutlamp in huis zorgt voor extra sfeer. En volgens velen hebben ze ook gezonde eigenschappen, al is daar geen wetenschappelijk bewijs voor. Buiten dat ze mooi staan, geven ze soms helaas wat overlast. Ze kunnen namelijk gaan zweten, lekken of zelfs smelten. We vertellen hoe dat komt en hoe u het kunt voorkomen.

Heeft een zoutlamp zuiverende eigenschappen?

Het is niet wetenschappelijk bewezen dat een zoutlamp zuiverende eigenschappen heeft en bevorderlijk is voor het humeur. Toch zweren veel mensen bij zijn gunstige eigenschappen. Zoals dat de lamp bevorderlijk is voor de nachtrust. Sfeer brengt hij in elk geval zeker. Ze geven een warm licht af en kunnen worden gebruikt als een lamp of een kaars. Als ze niet op de juiste plek staan, of niet goed worden onderhouden, kunnen ze echter behoorlijk wat vocht aantrekken en dat kan er zelfs voor zorgen dat de lamp gaat lekken. In dat geval kan er schade ontstaan aan bijvoorbeeld de vloer of het meubel waar ze op geplaatst zijn. In extreme gevallen kan zich zelfs een plasje water onder de zoutsteen vormen.

Geschikte en ongeschikte plekken voor een zoutlamp

Door rekening te houden met de plek waar u uw zoutlamp plaatst, kunt u het lekken ervan (deels) voorkomen. Het belangrijkste is dat hij in een niet te vochtige ruimte staat. Zet hem in de woonkamer bijvoorbeeld niet dicht in de buurt van een raam of in de buurt van planten. De badkamer is de laatste plek waar u hem moet neerzetten en verder moet u oppassen met een vaatwasser, aangezien die het nodige vocht uitstoot wanneer u hem na gebruik opent. En tijdens het koken, wanneer daar veel stoom bij vrij komt. Ook kunt u hem beter niet in de buurt van de wasmachine of droger plaatsen.

kamerplanten
Lees ook: Wat is er waar over luchtzuiverende kamerplanten? Helaas, hun effect blijkt verwaarloosbaar

Gebruik hem vaak en met een voldoende sterke lamp

Door de zoutlamp vaak te gebruiken, verdampt eventueel aangetrokken vocht makkelijker en zal hij minder snel lekken. Let er daarbij op dat de lamp zelf sterk genoeg is. Als dat niet het geval is, verdampt het vocht niet voldoende.

Niet schoonmaken met water

Een zoutlamp die lekt, kan plakkerig aanvoelen. U kunt hem echter niet afnemen met een vochtige doek en spoel hem ook zeker niet af onder de kraan. Op die manier kan de steen zelfs deels wegsmelten. Het is wel mogelijk de steen af te nemen met een droge doek. En die mag desnoods heel licht vochtig worden gemaakt. Door de steen daarnaast regelmatig af te drogen met een schone doek (die niet pluist), voorkomt u ook dat de lamp te vochtig wordt.

Bescherm de omgeving

Lukt het niet om het lekken te stoppen en wilt u de zoutlamp toch graag houden? Dan kunt u er ook voor kiezen om de omgeving daar tegen te beschermen. Plaats dan bijvoorbeeld een schotel onder de steen.

Is een zoutlamp gevaarlijk voor huisdieren?

Een zoutlamp heeft soms een enorme aantrekkingskracht op honden en katten. Vanwege het hoge zoutgehalte van de lamp, kan dit gevaarlijk voor ze zijn, wanneer ze eraan likken. Of aan het vocht dat er vanaf komt. Vooral met katten is het oppassen geblazen, aangezien ze de gekste sprongen uithalen om ergens bij te komen. Zorg dus voor een onbereikbare plek of zet hem alleen in het zicht als u er zelf bij kunt blijven.

zoutlamp

(Bron: RTL Nieuws, wikiHow, Quest, Radar, Linda. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie