Spinazie

Is het gezonder spinazie rauw te eten of te verhitten?

Spinazie heeft niet voor niets zo’n gezond imago. De groente bevat naast ijzer onder andere vitamine K, calcium, foliumzuur, antioxidanten én vezels. Ook kan het eten ervan de bloeddruk verlagen en het humeur positief beïnvloeden. Maar is het gezonder om het rauw te eten of te verhitten?

Spinazie verhitten

Het verhitten van spinazie heeft een aantal voordelen ten opzichte van het rauw eten. Gekookte spinazie zorgt voor een 3 maal grotere hoeveelheid bètacaroteen. Dit antioxidant wordt in vitamine A omgezet. Daarnaast kan het lichaam meer ijzer, magnesium en zink uit de spinazie opnemen als die wordt verwarmd. Ook wordt dan het oxaalzuur in de groente afgebroken, dat het lichaam belemmert om mineralen op te nemen.

Rauwe spinazie

Rauwe spinazie heeft dan weer als voordeel dat de vezels beter behouden blijven. Ook raakt u dan geen oplosbare vitamines kwijt, zoals foliumzuur, dat anders grotendeels verloren gaat in het kookvocht. Daarnaast blijft het aandeel luteïne intact, dat in het geval van koken, stomen of wokken juist aanzienlijk verlaagt. Luteïne staat bekend om de gezondheid bevorderende eigenschappen voor de ogen. Door de groente rauw aan zuivel toe te voegen krijgt u hiervan het hoogste gehalte binnen.

nitraatrijk
Lees ook: Vis en spinazie een giftige combi of veilig om te eten? En hoe nitraatrijk is sla?

Rauw of verhit gezonder?

Voor beide soorten is dus wat te zeggen. Door rauwe en verhitte spinazie af te wisselen, krijgt u van beide de beste eigenschappen, dus dat is misschien nog wel de beste optie. U kunt de nadelen van verwarmde spinazie overigens ook nog weer omzetten in voordelen, met de volgende maatregelen: als u de groente in bouillon kookt, blijven de in water oplosbare vitamines daarin achter. Maakt u er spinaziesoep mee, dan gaan vitamines als foliumzuur dus niet verloren. En door het opnieuw verwarmen van spinazie wordt het gehalte aan luteïne opnieuw verhoogd, wanneer dat door eerder koken deels verloren gegaan is.

Kan spinazie veilig opnieuw verhit worden?

In tegenstelling tot wat in vroeger tijden vaak beweerd is, kan het geen enkel kwaad spinazie opnieuw te verwarmen. Laat de groente na de 1e bereiding wel snel afkoelen en bewaar het in de koelkast bij 4 °C. Zo krijgen bacteriën die nitriet produceren, minder kans om te groeien. De restjes kunt u maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren.

(Bron: archief, Radar, Margriet, Voedingscentrum. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord