Soutzoukakia

Soutzoukakia met rijst en courgettetzatziki

Soutzoukakia zijn Griekse gehaktballen in tomatensaus. De komijn die door het gehakt wordt verwerkt, hebben de ballen een uitgesproken smaak. Sandra maakt er tzatziki van courgette bij en serveert de gehaktballen met rijst.

(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)

Ingrediënten:

  • 1 courgette
  • 150 gram zilvervliesrijst
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 gram half-om-half gehakt
  • 1 ei
  • 1 eetlepel paneermeel
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • olijfolie
  • 2 theelepels kaneelpoeder
  • 1 blik tomatenblokjes (à 400 gram)
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt

Bereidingswijze:

Rasp de courgette boven een kom. Voeg wat zout toe, roer goed door en laat de courgette even staan.

Breng een pan water met een beetje zout aan de kook. Kook de rijst volgens de bereidingswijze op de verpakking.

Pel een ui en rasp op de grove rasp. Pel en hak of rasp een teentje knoflook. Meng in een kom het gehakt met de ui, de knoflook, het ei, de paneermeel en het komijnpoeder. Breng op smaak met peper en zout. Vorm gehaktballen. Verwarm een scheutje olie in een pan en bak de gehaktballen om en om in circa 8 minuten goudbruin. Haal de ballen uit de pan.

Pel en snipper de 2e ui en fruit in dezelfde pan circa 2 minuten. Voeg de kaneelpoeder toe en bak circa 1 minuut mee. Voeg de tomatenblokjes toe en breng op smaak met peper en zout. Voeg de gehaktballen toe en gaar op laag vuur circa 10 minuten.

Knijp de courgette tussen de handen goed uit. Pel en rasp het 2e teentje knoflook. Meng in een kom de courgette, knoflook, yoghurt en een scheutje olie. Breng op smaak met peper. Giet de rijst af.

Verdeel de rijst over borden. Verdeel hierover de gehaktballen met saus. Serveer met de courgettetzatziki.

Eet smakelijk!

Geef een reactie