Stamppot blote billen in het gras

Stamppot blote billen in het gras met Mediterrane gehaktballen

Misschien een wat ongewone titel voor een gerecht, maar stamppot blote billen in het gras is een heel oude benaming. Het is stamppot met aardappels, witte bonen, snijbonen en rookworst. Mounir geeft er een Mediterraan tintje aan en serveert er gehaktballen met zongedroogde tomaten en feta bij.

(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)

Ingrediënten:

 • 300 gram kruimige aardappelen
 • 500 gram snijbonen
 • 150 gram rundergehakt
 • 1 eetlepel paneermeel
 • 1 ei
 • 50 gram feta
 • 50 gram zongedroogde tomaten
 • olijfolie
 • klontje boter
 • 1 pot witte bonen (à 360 gram)
 • scheutje melk
 • peper, zout

Bereidingswijze:

Breng een pan water met een beetje zout aan de kook. Schil de aardappel en snijd in kwarten. Kook de aardappelen circa 20 minuten.

Snijd de kontjes van de snijbonen, snijd de snijbonen in stukjes en voeg beide de laatste 10 minuten toe aan de gekookte aardappelen.

Meng in een grote kom het gehakt met de paneermeel en het ei. Hak de feta en zongedroogde tomaten grof en voeg toe, maar bewaar wat van de gesneden zongedroogde tomaten. Breng op smaak met peper en zout en kneed het geheel. Vorm ballen ter grootte van een pingpongbal.

Verwarm een scheutje olie in een koekenpan en bak de gehaktballen in circa 2 minuten rondom goudbruin. Zet het vuur lager, voeg een klontje boter toe en gaar de ballen nog circa 7 minuten met de deksel op de pan.

Voeg de witte bonen toe aan de aardappelen en snijbonen en verwarm kort mee. Giet de aardappelen, snijbonen en witte bonen af en stoom droog. Voeg een klontje boter en een scheutje melk toe en stamp het geheel grof. Breng op smaak met peper en zout.

Verdeel de stamppot over borden, verdeel hier de Mediterrane gehaktballen over en eventueel wat van de jus. Garneer met de overgehouden gesneden zongedroogde tomaten.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Reacties (5)

 1. Claussie says:

  Zou u de tekst nog eens goed willen door nemen .

  Snijd de kontjes van de snijbonen, snijd de snijbonen in stukjes en voeg beide de laatste 10 minuten toe aan de gekookte aardappelen (dus ook de kontjes?)

  Wat is een koekenbak?

  Voeg de witte bonen toe aan de aardappelen en snijbonen en verwarm kort mee. Giet de aardappelen, snijbonen en witte bonen af en stoom droog. Spoel de witte bonen af, voeg toe aan de aardappelen en snijbonen en verwarm kort mee. ????????.

  Zou ook de witte bonen niet mee stampen maar heel laten om het blote billetjes effect te houden.

  1. jufjanssen says:

   👍

 2. jufjanssen says:

  Er zitten nogal wat fouten in bovenstaand recept…..slordig hoor….

  1. strickx says:

   Zeg jufjanssen maak jij nooit fouten.en als je na denk dan snap je dat de bonen eerst even afgespoeld moeten worden.

 3. Ineke49 says:

  Mijn al lang geleden overleden oma maakte altijd op nieuwsjaardag blote billetjes in het gras klaar. Alleen niet als stamppot en inderdaad met rookworst. En ik heb deze gewoonte in ere gehouden en eet dat ook al bijna 50 jaar op nieuwjaarsdag. Heerlijk!