chocola bewaren

Showcolade-feitje: zo bewaart u chocolade het beste

In het MAX-programma Showcolade worden kijkers verrast met de ambacht van de chocoladekunst. Want welke objecten zijn echt en welke van chocola? Onder leiding van Edsilia Rombley proberen teamcaptains Richard Kemper en Remco Veldhuis dit, samen met hun teamleden, te achterhalen. Maar over chocolade doen ook veel feiten en fabels de ronde. Wij zoeken er een aantal voor u uit. Deze keer: bewaart u chocolade het beste in de koelkast of daarbuiten?

Kamertemperatuur

Hoewel de cacao waar chocolade van gemaakt wordt dol is op warmte, is een warme temperatuur niet goed voor chocolade. Dat geldt overigens ook niet voor kou. De beste temperatuur om chocolade te bewaren is op kamer temperatuur zo tussen de 15 en 20 graden.

Chocola houdt niet van warmte en niet van kou

Door chocolade in de koelkast te leggen, loopt u het risico dat het water in de repen condenseert waardoor de chocola wit uitslaat. Dat heet suikerbloem. Dat komt omdat het water op microscopisch niveau reageert met de suiker, die vervolgens kristalliseert. Door het te bewaren bij een hoge temperatuur smelt de cacao en  kan er vetbloem ontstaan. Dat is een reactie als de chocolade weer afkoelt, want dan stolt de cacaoboter en ontstaan er vetkristallen.

Chocolade bewaart u dus zoals gezegd op kamer temperatuur en dan het liefst op een donkere plek.  je het beste op kamertemperatuur, op een droge plek.

Het programma Showcolade is te zien op zondag 2 mei 2021 om 20.25 uur op NPO 1. 

Geef een antwoord