Sa­la­de ni­çoi­se van Bart

Volgens Bart van Olphen is deze salade ni­çoi­se heerlijk fris en past goed bij de tijd van het jaar. Gebruik voor de tonijn altijd de duurzaam gevangen soort!

Ingrediënten:

Voor de dressing:

  • 2 theelepels dijonmosterd
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 40 milliliter zonnebloemolie
  • 40 milliliter olijfolie, extra vierge
  • 1 eetlepel verse peterselie, fijngehakt
  • zout

Voor de salade:

  • 300 gram krieltjes, gehalveerd
  • 150 gram haricots verts
  • 2 eieren
  • 400 gram albacore tonijnfilet, in plakken met een dikte van 1 1/2 – 2 cm
  • 1 kleine krop romainesla
  • 200 gram tomaten, gehalveerd
  • 2 eetlepels zwarte olijven, zonder pit
  • 1 blikje ansjovisfilets in olijfolie van 45 g, uitgelekt
  • arachideolie, om te bakken
  • zout en peper

Bereiding:

Voeg voor de dressing alle ingrediënten in een potje met een deksel en schud goed.

Zet de krieltjes op in koud water met wat zout. Kook ze in 10-15 minuten gaar. Laat de krieltjes iets afkoelen. Het lekkerste is om ze nog iets lauw te kunnen serveren.

Breng in een andere pan water met wat zout aan de kook. Was de afgekopte haricots verts en kook ze in ongeveer 4-5 minuten beetgaar. Haal de boontjes uit het water met een schuimspaan en spoel ze af onder koud water. Kook in hetzelfde water de eieren 6 minuten, zodat het eigeel nog iets ‘loopt’. Giet de eieren af, laat ze schrikken en snijd in kwarten.

Dep beide kanten van de tonijn droog met keukenpapier en bestrijk de vis met olie en bestrooi met zout. Verhit een grillpan op hoog vuur. Leg zodra de pan gloeiend heet is de tonijn erin. Gril de stukken tonijn ongeveer 1½ minuut aan elke kant, zonder ze verder te bewegen. Voor een mooie ruitvorm draaitu  de tonijn halverwege op dezelfde zijde een kwartslag. Haal de tonijn uit de pan en dek af met wat aluminiumfolie.

Doe de krieltjes in een kom. Haal de bladen van de romainesla los en spoel schoon. Voeg de tomaten toe aan de slabladen en haricots verts. Voeg twee derde van de dressing toe en meng goed. Leg het mengsel op een grote schaal. Leg de olijven en ansjovis erop. Snijd de tonijn in stukken en leg ook die met de partjes ei op de salade. Maal wat peper erover.

Serveer met de overgebleven dressing en lekker brood.

Geef een reactie

Reactie

    Tonvandepol says:

    Ik zou graag willen weten wat duurzame witte tonijn is bij mijn weten verdwijnt de tonijn rap van deze aardbodem