spinazie

Ruwe tanden na het eten van spinazie: hier komt dat door

Houdt u aan het eten van spinazie altijd stroeve of ruwe tanden over? Dan bent u niet de enige. We vertellen wat het veroorzaakt en hoe u het effect kunt verminderen.

Oxaalzuur in spinazie

Spinazie is rijk aan oxaalzuur. Dit zuur komt ook voor in voedingsmiddelen als bonen, bessen en noten en andere groenten en eetbare planten, zoals boerenkool, rabarber en cacaobonen. In spinazie is de dosis hoog en daarmee het effect groot. Het stroeve gevoel ontstaat wanneer het zuur in aanraking komt met het calcium in speeksel en op de tanden. Er ontstaat een verbinding, waarbij calciumoxalaat ontstaat. De kristallen die hierbij ontstaan lossen niet op en plakken vervolgens aan de tanden. Dit geeft het ruwe gevoel als u met uw tong of lippen over uw tanden gaat tijdens het eten van spinazie. Overigens heeft niet iedereen er even veel last van. Dit kan komen door de samenstelling van het speeksel of de manier waarop gekauwd wordt. Bij wie minder intensief kauwt en sneller eet, is het effect vaak minder groot.

nitraatrijk
Lees ook: Vis en spinazie een giftige combi of veilig om te eten? En hoe nitraatrijk is sla?

Link tussen calciumoxalaat en nierstenen

Calciumoxalaat is niet schadelijk voor de tanden en verder ongevaarlijk voor mensen. Maar bij degenen met een aanleg voor nierstenen is het een ander verhaal. De kristallen die door het calciumoxalaat ontstaan kunnen bij hen namelijk nierstenen veroorzaken. Daarom wordt aan diegenen aangeraden minder voedsel te eten dat rijk is aan oxaalzuur. Voor degenen zonder aanleg voor nierstenen is spinazie een gezonde aanvulling op het menu. In een eerder artikel gaan we dieper erop in of rauwe of verhitte spinazie gezonder is.

Is er iets tegen het ruwe gevoel te doen?

U kunt zelf 2 dingen doen om het ruwe effect van het oxaalzuur te verminderen. Het 1e is het toevoegen van een beetje citroensap aan de spinazie. Hierdoor wordt het zuur geneutraliseerd. Het 2e is een kalkrijk product toevoegen, zoals melk of room. Op deze manier bindt het oxaalzuur zich aan de kalk en merkt u er minder van. Dat is ook de reden dat u na het eten van spinazie à la crème minder snel een stroef gevoel heeft. Een glas melk drinken tijdens het eten van spinazie werkt dan weer niet. Dit vergroot de chemische reactie juist. Tenslotte raakt u het stroeve gevoel sowieso weer kwijt na een poetsbeurt van de tanden.

(Bron: Quest, Radboudumc, 24 Kitchen, HLN, Libelle. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord