volle koelkast, voorkom voedselverspilling

Op vakantie en nog een (half) volle koelkast? Breng het bij de buren

Op vakantie gaan is behalve heel leuk en ontspannen, ook een hoop geregel. Zit alles wel in de koffer? Heb ik alle reispapieren en benodigde inentingen? Het zijn maar een paar dingen van de lange lijst met zaken die geregeld moeten worden. Maar heeft u al gedacht aan de (half) volle koelkast? Want wat doet u met het pak yoghurt? En dat zakje sla en de komkommer? Die kunnen niet tot u weer terugkomt in de koelkast blijven liggen. Gooi het niet weg, maar geef het aan de buren. Dat is de tip van het Voedingscentrum, want voedselverspilling is zonde en u maakt uw buren er vaak heel blij mee.

Plannen

Om een volle koelkast vlak voor de vakantie te voorkomen is een goede planning vereist. Probeer in de weken en dagen in aanloop naar uw vakantie niet te veel in te kopen, vooral niet te veel bederfelijke voedingsmiddelen. Ga na hoe vaak u nog thuis eet en wat u daarvoor nodig heeft. Heeft u een kliekje over, vries het in?

Geef het door

Blijft er daarnaast nog een pak melk, netje sinaasappelen of een paar tomaten over, bedenk dan aan wie u het wilt geven. Dat kunnen familie of vrienden zijn. Maar nog makkelijker is het afgeven bij de buren. U kunt hen dan direct vertellen dat u er niet bent en hen vragen een oogje in het zeil te houden tijdens uw afwezigheid.

Tips voor u op vakantie gaat:

 • Check ruim voor vertrek uw koelkast en voorraadkast. Vergeet ook niet de fruitschaal en de vriezer te checken.
 • Maak een maaltijdenplanning op basis van wat u in huis hebt en vul dit alleen aan met het hoog nodige.
 • Stel de laatste maaltijd voor vertrek samen van wat u over heeft.
 • Gaat u met de auto op pad? Dan kunt u stukjes groenten en fruit eenvoudig meenemen. Zo wordt het niet verspild en het is heerlijk voor onderweg.
 • Groenten en fruit zijn ook heel goed in te vriezen. Kook de groenten en u kunt het tot wel een jaar goed houden in de vriezer.
 • Sla, komkommer en tomaat laten zich niet graag invriezen. Net als zuivel. Dit zijn dus ideale producten om weg te geven.
 • Nog brood over? Vries het in. Dan heeft u in ieder geval brood in huis als u terugkomt.

Houdbare zaken als mayonaise, mosterd en andere tafelzuren, maar ook in sommige gevallen boter en crème fraîche zijn vaak lang houdbaar. Houdbaar tot u terug bent van vakantie. Kijk dus goed op de verpakking naar de houdbaarheidsdatum.

Voorkom verspilling op uw vakantiebestemming

U kunt niet alleen thuis, maar ook op uw vakantiebestemming voorkomen dat u onnodig voedsel weg moet gooien.

Tips als u op vakantie bent:

 • Maak een boodschappenlijstjes en noteer goed hoeveel u van iets nodig heeft.
 • Zet, vooral in warme landen, gekoelde voedingsmiddelen zo snel mogelijk weer in de koeling. Neem eventueel een vriestas mee op het koel te houden tijdens de rit in de auto.
 • Heeft u geen koelkast tot uw beschikking, koop dan kleine verpakkingen en eet dit zo snel mogelijk op. Producten die u gekoeld koopt kunnen niet al te lang buiten de koelkast.
 • Heeft u aan het einde van de reis nog eten of drinken over? Koffie en thee kunt u heel goed weer mee terug nemen. Andere voedingsmiddelen als groenten of vlees kunt u weer geven aan uw buren op de camping of bungalowpark. Zo hoeft u wederom niets te verspillen.

Het Voedingscentrum komt met deze campagne in de hoop dat er minder voedsel wordt verspilt, ook voor- en tijdens de vakantie.

Lees ook: Hoe bewaart u groente en fruit het best bij zomerse temperaturen? , Wat is gezonder: bevroren groenten en fruit of vers? , Feiten en fabels over het invriezen van eten

(Bron: Voedingscentrum)

Geef een reactie