biefstuk

Plantaardige biefstuk stapje dichterbij

Er wordt al langere tijd gewerkt aan een goed gelijkende biefstuk van plantaardige ingrediënten. De definitieve realisatie ervan is weer een stapje dichterbij gekomen. De universiteit van Wageningen gaat met 10 multinationals aan de slag om het product te verbeteren en de verwachting is dat de plantaardige biefstuk binnen een paar jaar op de markt kan komen.

Duurzaam en lekker

De techniek is 2 jaar geleden al ontwikkeld door de universiteit, maar met de steun van multinationals, waaronder Unilever, wordt de techniek verbeterd. Unilever verwacht “een plantaardig alternatief voor vlees dat echt duurzaam is, met een lekkere smaak en een goede voedingswaarde”. Ook Givaudan, de grootste fabrikant van geur- en smaakstoffen ter wereld is bij het project betrokken.

Niet vegetariërs warm maken

Eerder stonden grote bedrijven vaak nog wat sceptisch tegenover vleesvervangers, maar inmiddels is de verwachting dat er in de toekomst steeds meer vraag naar is. De vleesvervangers van de Wageningen Universiteit worden anders dan reeds bestaande vleesvervangers: “De vleesvervangers die nu op de markt zijn, lijken of op kippenvlees of het zijn gehakt-achtige producten. Met onze technologie is het mogelijk om andere structuren te gaan maken zoals varkensvlees of de plantaardige biefstuk”, zegt projectleider en hoogleraar Atze Jan van der Goot hierover tegen de NOS. De hoop is dat niet-vegetariërs warm te maken zijn voor de nieuwe vleesvervangers. Dat kan een hoop schelen voor het milieu, want de productie van vlees is vrij belastend. De Vegetarische Slager, die ook meedoet, hoopt eind volgend jaar al de eerste plantaardige biefstuk in de schappen te hebben.

Bij de slager te koop

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de vleesvervangers ook bij gewone slagers te koop zijn. Volgens Van der Goot vinden consumenten het nu al logisch dat daar te kopen: “Het idee is om machines, ongeveer ter grootte van een gehaktmolen, bijvoorbeeld neer te zetten bij slagers. Dan kan hij zelf zijn vleesvervanger maken.” Als het project aanslaat, kan dit eraan bijdragen het marktaandeel van vleesvervangers flink te verhogen. Momenteel maken vleesvervangers ongeveer 2 procent uit van de totale vleesmarkt. “Wij denken dat dit initiatief echt kan bijdragen om dit aandeel structureel te vergroten. Misschien wel uiteindelijk tot de helft van de markt,” zegt Van der Goot.

(Bron: ANP, NOS)

Bent u erg gehecht aan een echt stukje vlees of mag het wat u betreft ook volledig plantaardig zijn als de smaak en structuur goed zijn?

Geef een reactie

Reacties (2)

    Hanneman says:

    Wauw,’n bofstukje.

    Andrea51 says:

    Als je een smaak en geur allergie hebt zoals ik, is het helaas geen alternatief.