pesto

Pesto bewaren, op deze manier is de saus langer houdbaar

Pesto is heerlijk in (Italiaanse) gerechten, maar een nadeel is dat de saus niet altijd in 1 keer op gaat. En het restant dan snel bederft. Hoe kunt u een geopend potje het beste bewaren?

In de koelkast

Na opening is vers gekochte pesto slechts nog zo’n 4 dagen houdbaar in de koelkast. Hetzelfde geldt als u hem zelf vers maakt. Een potje of blikje blijft geopend nog 7 tot 14 dagen goed in de koelkast. Door er een laagje olijfolie op te gieten, kunt u die periodes met ongeveer een week verlengen.

In de vriezer

Net als veel andere producten is pesto goed in te vriezen. Weet u al dat u de saus niet binnen een paar dagen opnieuw gebruikt, dan kan die daarom het beste ingevroren worden. De pesto is dan tot wel 3 maanden houdbaar. Doe de saus daarvoor in een afsluitbare diepvriesbak. Of per portie in een ijsblokjesvorm. Wat u nog meer heel handig in een ijsblokjesvorm kunt invriezen, ziet u in een eerder artikel op onze website.

Lees ook: Het pijnboompittensyndroom: wat is dat?

Wanneer is pesto niet goed meer?

Door goed naar de kleur van de pesto te kijken en eraan te ruiken, kunt u bepalen of hij nog gebruikt kan worden. Als het product afwijkend ruikt of beschimmeld is, moet u het weggooien.

Schoon bestek gebruiken

Om te voorkomen dat er sporen van ander voedsel of bacteriën en schimmels in de pesto terechtkomen, doet u er goed aan om altijd een schone lepel of mes te gebruiken.

Recepten met pesto

Op MAX Vandaag hebben we verschillende lekkere recepten met pesto. Zoals Pasta pesto met geroosterde bospeentjes en burrata, pasta met zelfgemaakte rode pesto en mozzarella-pesto-tomatensoep.

(Bron: Voedingscentrum, Grand’Italia, Dagelijkse kost, Bewaarwijzer, verspilmijniet.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie